Jak vybrat postel, o které se vám ani nesnilo?

22. lis 2023

Dobrý spánek je základem pro spokojený život, a proto je třeba dbát na to, aby byl co nejkvalitnější. Správná postel, která bude odpovídat vaší postavě, zdravotnímu stavu i designovému vkusu, je základem každé ložnice. Lidé se často chybně domnívají, že při výběru záleží pouze na kvalitní matraci a postel jako taková by měla především dobře vypadat a nevrzat. Ve skutečnosti je tomu však naopak a rám postele i matrace mají téměř stejný dopad na kvalitu spánku a odpočinku.

Foto: Freepik.com

Ujasněte si základní parametry

Při výběru vhodné postele je zapotřebí vědět, pro koho bude určena, jaký rozměr vyhovuje vám i vaší místnosti a co prospěje vašim zádům. Spánkem trávíte denně něco kolem 6 až 8 hodin, a je proto nesmírně důležité mít postel, která vás večer bezproblémově ukolébá ke spánku a na níž se ráno probudíte čilí a nerozlámaní. Co byste měli mít na paměti před samotným testováním a volbou barvy?

Pro koho je postel určena

1.       Pro děti je třeba zvolit jinou postel i matraci než pro dospívající a dospělé. Dětská postel by měla být především bezpečná, tedy opatřena zábranami, aby malé dítě v noci z postele nespadlo. A také ergonomická, aby vyhovovala potřebám rychle rostoucího dítěte. Kvalitní matrace podpoří správný vývoj kostí a svalů a je tak naprosto klíčová.

2.       Seniorům může správná a kvalitní postel zásadně usnadnit život. Zaměřte se na vyšší konstrukci, která šetří kolena, starším lidem se na ni lépe uléhá i se z ní snadněji vstává. Kvůli správnému odvětrávání je ideální nízký rám s vysokými nohami nebo vysokou matrací.

Rozměr

Rozměr postele se primárně odvíjí od počtu lidí, kteří v ní budou spát. Jednolůžko široké 80 nebo 90 centimetrů je pro kvalitní spánek jednotlivce dostačující. V případě dvou spáčů se pro komfort a náležitou kvalitu spánku doporučují postele se šířkou 160 cm a více. Standardní délka bývá 200 cm, pokud však měříte více než dva metry, určitě zvolte prodlouženou variantu. Postel by měla být o 25 cm delší než nejvyšší spící osoba.

Typ postele

Dvěma základními typy postelí jsou ty klasické s roštem a boxspringy. Co že to boxspring neboli kontinentální postel vlastně znamená? Jde o speciální třívrstvou konstrukci: box sestavený z dřevěné a pružinové části, nosná matrace, která může být pružinová, pěnová nebo zónová, a topper neboli vrchní tenká matrace, jejíž tvrdost by měla odpovídat vašim preferencím. Klasická postel s roštem bývá v domácnostech nejběžnější a rošt, konstrukce i matrace se dají vybírat jednotlivě podle gusta – k dostání jsou konstrukce čalouněné, z masivu i ty kovové, stejně jako rozličné druhy matrací různých velikostí. Specialitkou jsou japonské postele, které jsou známé svou tvrdostí a prodyšností. Matrace neboli futon je vyrobena z roun tvořených přírodními vlákny a pokládá se na speciální podložky „tatami“.

Vhodnost postele důkladně otestujte

Při výběru nové postele se neostýchejte a zajděte si poležet do obchodů specializovaných na spánek. Každému vyhovuje něco trochu jiného a není nic horšího, než když si domů přivezete postel, s námahou ji sestavíte a zjistíte, že vám nevyhovuje. Málokomu se pak chce vše rozšroubovat a postel měnit za jinou.