Jak vyřešit dveře na terasu

19. dub 2016

Spojení bytu s terasou či zahradou dává bydlení nový rozměr. Existuje několik možností, jak vyřešit propojení interiéru a exteriéru.

Balkónové dveře jinak

Moderní posuvné systémy jsou stále častěji žádány do novostaveb i do rekonstruovaných domů a nahrazují tak klasické balkónové dveře. Výhodou posuvných systémů je možnost spojení bytu přírodou, aniž by překážela dveřní křídla.

Ať už si vyberete odstavně posuvné dveře tzv. PSK Portal, skládací dveře FS Portal nebo v poslední době velmi žádaný zdvižně posuvný HS Portal, vždy jde o řešení, které,pokud je třeba,pustí přírodu do bytu, ale současně spolehlivě chrání interiér před chladem i vlhkem. Systémy jsou dostupné v plastovém, dřevěném, hliníkovém i dřevohliníkovém provedení.

Jaký posuvný systém si vybrat

Odstavně posuvné dveře PSK Portaljsou klasická okenní křídla osazená speciálním kováním umožňujícím posuv. Jde o sestavu pevného zasklení a pohyblivého křídla. Při otevření se křídlo předsunepřed okenní rám a tažením pokolejnici se posouvá před pevnou část. Celý systém se ovládá jednou klikou, jejím otočením je možné pohyblivé křídlo otevřít na ventilaci a následným otočením a pak tažením úplně otevřít. Tento typ posuvného portálu patří k nejžádanějším mj. i kvůli příznivé ceně.

Skládací balkónové dveře FS Portal také vycházejí z běžného okenního profilu. „Velkou výhodou skládacích dveří je úspora místa, protože lze otevřít celou šířku prosklených dveří, aniž by někde zůstávalo pevné křídlo, jen na okraji dveří je harmonika ze složených křídel,“ říká technický manažer VEKRA Jiří Korbelář.  Skládací dveře představují velmi efektní řešení, jejich otevření je velmi snadné a lehké. Umožňují i velkou variabilitu otevření, od jednoho křídla přes částečné složení až po úplné otevření celé šířky dveří.

Moderním řešením je zdvižně posuvný HS Portal

Speciální profilový systém tvoří široký rám, který může být osazen pevnými a pohyblivými dveřními křídlyumístěnými za sebou. Výhodou je velká variabilitaprovedení, je možné kombinovat až dvě pevná a dvě posuvná křídla. HS Portal představuje moderní a spolehlivé řešení i pro velkou prosklenou plochu, protože okenní křídla mohou dosahovat hmotnosti 300 až 400 kg.

Bezpečný a snadný pohyb velkých a těžkých okenních křídel zajišťuje kolejnice v rámu a pojízdné vozíky na posuvných křídlech. Při otočení klikou se křídlo v rámu mírně zvedne a pak je možné jím lehce posouvat. Po otevření dveří zůstává v prahové části jen nízká kolejnička, která nebrání volnému průchodu. HS Portal je možné vyrobit i s otvíráním na elektrický pohon s dálkovým ovládáním. V takovém případě ani nemusíte vstávat z pohovky. Zdvižně posuvné dveře HS Portal představují moderní a i přes vyšší cenu stále žádanější prvek.

Pokud řešíte, jak spojit byt s terasou či zahradou, rozhodně nejste omezeni klasickými balkónovými dveřmi. Posuvné a skládací systémy poskytují široké možnosti realizace a navíc můžete vždy počítat s výbornou ochranou před vlhkostí, prachem i chladem. Dříve než se rozhodnete, jaký systém si vyberete, doporučujeme poradit se s odborníkem. Pokud byste se chtěli podívat, jak jednotlivé systémy vypadají a fungují, můžete navštívit nové značkové prodejny VEKRA, kde jsou všechny systémy ve velkém provedení vystaveny, otevřeno je i v sobotu.