Jak vyřešit okna při rekonstrukci bytu

17. dub 2017

Jaro je obdobím, kdy je ideální čas pustit se do rekonstrukce bydlení. Při větších rekonstrukcích patří výměna oken většinou k jednomu z prvních kroků. Zde je několik důležitých postřehů, které se hodí při rozhodování.

Volba materiálu a profilu

Materiál, ze kterého jsou okna vyrobena, nemá na izolační vlastnosti oken prakticky žádný vliv. Mýtus, že plastová okna nedýchají, je zcela neopodstatněný. Všechna moderní okna jsou založena na principu co nejlepšího utěsnění interiéru. Výběr materiálu jen otázkou vašich preferencí a finančních možností. Dřevo je stále vnímané více rustikálně, hliník a dřevohliník mají punc modernějších materiálů. V praxi lze ale i funkčně nedostižný plast vyvést v řadě dekorů imitujících jiné materiály. 

Pamatujte:  Po výměně okem se musíte naučit správně větrat a používat odsávače par. To je nejsnadnější a nelevnější způsob, jak bojovat s přebytečnou vlhkostí, která dříve unikala netěsnícími okny.

Tepelně izolační vlastnosti, a to platí nejen pro plastová okna, jsou dány jejich stavební hloubkou a typem zasklení. „U plastových oken je v současnosti už určitým standardem volit profilový systém se stavební hloubkou větší než 70 mm, středovým těsnícím systémem a izolačním trojsklem,“ upřesňuje Ing. J. Korbelář technický manažer OTHERM okna.

V čem se rádo chybuje

Tepelná izolace není jediným důležitým parametrem. Třeba právě u vás v bytě by bylo dobré zvážit pořízení oken s lepší zvukovou izolací, které odruší hlavně hluk z dopravy. Pokud bydlíte v přízemí, přijde vhod i lepší ochrana proti vloupání.

Většinu plochy okna tvoří izolační zasklení. „Zasklení má na vlastnosti oken zásadní vliv, jeho volbu je dobré konzultovat s odborníkem,“ upozorňuje Ing. Korbelář z OTHERMU. Výběr oken byste měli konzultovat s odborníkem, doporučí vám to, co nejlépe odpovídá podmínkám, kde se váš byt nachází.

Měli byste vědět: Běžné trojsklo neposkytuje výrazně větší ochranu před hlukem než dvojsklo. Zvukovou izolaci je třeba řešit speciálním zasklením.

Volba zasklení je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí. Trojsklo se hodí hlavně do náročných povětrnostních podmínek. V klidné a chráněné lokalitě v nížině, navíc v nižších patrech bytových domů dobře poslouží i izolační dvojsklo.

Nepodceňte montáž

Dobře chránit byt, ušetřit za teplo a zvýšit pohodlí může jen dobře namontované okno. Nejde zdaleka jen o správné usazení a zabudování, ale především o ošetření a izolaci připojovací spáry. Ta by měla být ošetřena proti prostupu vlhkosti a vodní páry. „Výrobce oken by měl mít také stanoven přesný montážní postup pro každý výrobek,“ upřesňuje Ing. Korbelář. Každé okno by mělo být opatřeno také izolační podkladovou lištou, dvojnásob to platí u balkónových dveří, kde jde o ochranu před prochlazováním podlahy v interiéru.

Pamatujte: Ušetřit na montáži se nevyplácí. Špatná montáž znehodnotí i to nejkvalitnější okno.

Ptejte se na zkušenosti s dodavatelem oken. Velmi totiž záleží na tom, kdo vám bude okna montovat. Pro vaši spokojenost je důležitý nejenom citlivý přístup montážníků, ale především to, aby byli zkušení a dobře ovládali svou práci. Zdrojem informací dnes mohou být nejen osobní doporučení, ale také online zdroje – diskuze, sociální sítě a komunity na Facebooku a specializované portály jako Firmy.cz.

Výměna oken v bytě je poměrně rychlá záležitost. Běžně trvá jeden den a stačí uvolnit asi metr prostoru před oknem. Rozhodně by se vám nemělo stát, že zůstanete v noci bez oken.

Větší zásah do ostění a více zednické práce s sebou nese výměna špaletových oken. Pokud chcete mít po výměně i začištěné ostění, musíte si tyto služby objednat. Rozhodně se vyplatí dobře s dodavatelem probrat všechny objednané služby, jednotlivé kroky výměny i stav v jakém budete okna přebírat. Nezapomeňte ani na likvidaci starých oken. Solidní dodavatel by vám měl odpovědět na všechny vaše otázky. Rozhodně se nenechte odbýt a chtějte vidět třeba i montážní předpisy a postupy dodavatele.