Jak zajistit doma čerstvý vzduch i optimální vlhkost po celý rok?

14. čvc 2020

Většinu našeho života trávíme v interiéru. Naše domy i byty jsme izolovali, větráme nepravidelně a chybí nám často kvalitní vzduch. Jak zajistit doma po celý rok stále čerstvý i čistý vzduch a potřebou optimální vlhkost? Řešení nabízí systém řízeného větrání s entalpickým výměníkem.

Pocit komfortu a zdravý domov

Pokud vám záleží na zdravém klimatu ve vaší domácnosti, určitě jste již slyšeli o řízeném větrání. Systémy komfortního řízeného větrání zaručí dostatečný přísun čerstvého vzduchu do interiéru bez průvanu, a díky nové generaci entalpických výměníků dokáží optimalizovat i vlhkost v interiéru. Konstantně vysoká kvalita vzduchu v místnosti a relativní vlhkost vzduchu působí blahodárně na zdraví. Relativní vlhkost vzduchu v interiéru nižší než 30 % může vést k vysušování dýchacího ústrojí a negativně ovlivňuje zdraví, spánek i soustředění. Nepříznivě ovlivňuje stavební dřevěné konstrukce, napomáhá sesychání dřevěných podlah, nábytku, koberců. Systém řízeného větrání je tedy zdravou a energeticky úspornou alternativou k otevírání oken, která také umožňuje šetřit náklady na vytápění.Jak zajistit dostatečné větrání

Pravidelné a dostatečné větrání je jednou ze základních podmínek zdravého prostředí. Jak správně a dostatečně větrat? Systémy řízeného větrání se o pravidelnou výměnu vzduchu postarají samy – automatika monitoruje kvalitu vzduchu v místnosti a reaguje na aktuální stav – v závislosti na rozdílu vnitřní a vnější teploty a množství lidí v interiéru v danou dobu (koncentrace CO2) reguluje výměnu vzduchu. Rekuperace – tedy zpětné získávání tepla – pak zabezpečuje předehřev (v zimě) či naopak předchlazení (v létě) přiváděného vzduchu, čímž pomáhá šetřit za peníze vytápění či klimatizaci. O „management vlhkosti“ se však většina běžně dodávaných systémů nestará. Zehnder ano.Optimální vlhkost díky entalpickému výměníku

Komfortní větrací jednotky Zehnder jsou k dodání s jedinečným entalpickým výměníkem, který dokáže optimalizovat relativní vlhkost vzduchu. Díky speciální polymerové membráně se z odváděného vzduchu předává do přiváděného vzduchu nejen teplo, ale až 73% vlhkosti. Teplý a zvlhčený odváděný vzduch je při rekuperaci ve výměníku ochlazován, sráží se vlhkost, která se přidává do přiváděného vzduchu. Vlhkost tak zůstává v interiéru a vytváří ideální vnitřní klima bez ohledu na roční období.

Ochrana zdraví, spolehlivý chod a snadná údržba

Patentovaná vrstva Microban® nepropouští pachy, nečistoty, mikroby i plísňové spory všeho druhu. Propustnou membránou je umožněn přenos pouze vodní páře mezi odváděným a přiváděným vzduchem. Mikroorganizmy membránou neprojdou, jelikož jsou větší než molekuly vodní páry. Údržba entalpického výměníku je velmi jednoduchá. Entalpický výměník lze z větrací jednotky snadno vyjmout a v případě potřeby po několika letech provozu propláchnout vodou. Tím zabezpečit dlouhodobě vysokou účinnost rekuperace.

Pokud byste chtěli svůj systém komfortního řízeného větrání Zehnder rozšířit o entalpický výměník,

od 1.7. do 31.10. 2020 můžete využít speciální prodejní akci a pořídit si entalpický výměník za sníženou cenu o 33 %.

Bezplatný odborný návrh

Pokud zvažujete nebo řešíte systém řízeného větrání, společnost Zehnder nabízí profesionální podporu, odborné poradenství i vypracování bezplatného odborného návrhu systému větrání. Není nic jednoduššího než vyplnit krátký formulář.