Jaká okna budou pro váš dům ta pravá?

15. bře 2016

Výběr nových oken ovlivní kvalitu bydlení na dlouhé roky. Mnoho stavebníků vychází z toho, že zásadní je vybrat materiál, tedy vyřešit dilema, zda si pořídit plastová okna nebo investovat do dřeva. Ještě důležitější je ale volba izolačního zasklení.

Zasklení má zásadní vliv na vlastnosti oken

Z hlediska tepelně izolačních vlastností jsou plastová i dřevěná okna zcela srovnatelná. Na tepelnou izolaci mají totiž největší vliv stavební hloubka a zasklení, a to platí u všech typů oken. Otázka zda plast či dřevo je spíše o osobních preferencích a finančních možnostech.

„Trendem současné doby je použití izolačního trojskla, které v interiéru udrží více tepla než dvojsklo,“ říká produktový manažer značky OTHERM Ing. Korbelář a dodává, „pokud je ale dům situován v nížině a chráněn před poryvy větrů a deště, dobře poslouží i izolační dvojskla.“

Trojskla účinně omezují nežádoucí rosení oken. Pokud je izolační zasklení v okenním profilu uloženo dostatečně hluboko, je povrchová teplota skleněné tabule v interiéru dostatečně vysoká, aby prakticky eliminovala i vznik vlhkého proužku v dolní části skel.

Solární ziskyizolačních trojskel

Zlepšenou tepelnou izolaci zasklení zajišťuje mj. pokovená vrstva, která v zimě účinně odráží teplo zpět do interiéru. U trojskel jsou tyto pokovené vrstvy obvykle dvě. V přechodných obdobích roku, potřebujeme do interiéru dostat co nejvíce slunečního tepla a omezit nutnost přitápět. Paradoxně alemůže dojít k situaci, že trojsklo brání prohřívání interiéru slunečními paprsky.

Při výběru trojskla je tak dobré zabývat se také tzv. solárním faktorem, který udává, kolik procent slunečního tepla se využije k ohřevu interiéru. Solární zisky jsou důležité zejména u pasivních domů, které velmi pečlivě řeší tepelnou bilanci celé stavby. V těchto případech se pak vyplatí investovat do tzv. solárních trojskel, které poskytují optimální kombinaci tepelné izolace a solárních zisků.

Na co si dát pozor při výběru zasklení

Samozřejmostí by v současné době měla být dodávka izolačního zasklení s teplými meziskelními rámečky. Vždy je ale lepší ujistit se, jaký typ rámečku bude použit.

Pokud je váš dům v lokalitě s vyšší hlučností, je dobré uvažovat o oknech s protihlukovým zasklením. Měli byste vědět, že izolační trojskla byt před zvýšenou hlučností neochrání o nic lépe než dvojskla. Ochranu před hlukem je třeba zajistit jinými způsoby, jako je rozdílná tloušťka skleněných tabulí a rozšířený meziskelní rámeček. V případě, že je třeba ještě větší ochrana před hlukem, je nutné sáhnout po speciálním zvukově izolačním zasklení, kde jsou mezi skleněnými tabulemi integrovány jedna nebo více protihlukových folií.

Při výběru izolačního zasklení byste vždy měli brát v úvahu zejména to, kde mají okna sloužit a jaké vlastnosti od nich požadujete. V současné době je na trhu celá řada typů izolačních trojskel a omezit se jen na požadavky výborné tepelné izolace již nestačí.