Jaká okna zvolit do novostavby?

30. zář 2019

Okna chrání, prosvětlují interiér, zajišťují kontakt s okolím a drží v domě teplo, a to není právě málo. Do novostavby tak potřebujete okna kvalitní okna pro pohodlné a komfortní bydlení.

Materiál a typ stavby

Prostředí a typ stavby hrají při výběru oken svůj význam. „Pokud budete stavět dřevěný srub, je vhodné vybrat buď dřevěná okna označovaná jako eurookna nebo sáhnout po dražších špaletových oknech, která jsou v moderním provedení osazena z exteriéru izolačním dvojsklem,“ říká Ing. J. Korbelář z VEKRY.

Pokud nehledáte styl, sázíte na praktičnost a navíc nechcete řešit péči o povrch dřevěných oken, můžete zvolit plastová okna, která mají příznivý poměr cena – výkon. Kdo nemá plastová okna v oblibě má na výběr dřevohliníková nebo hliníková okna, kde povětrnost nemá proti odolnému hliníkovému povrchu šanci.

Zásadní je ale to, že materiál nemá na tepelnou izolaci oken vliv. Všechna moderní okna si můžete zvolit v provedení i pro nízkoenergetické i pasivní domy. Záleží jen na tom, jaký profil a zasklení si vyberete.

Tepelná izolace a solární zisky

Prostup tepla oknem Uw říká, kolik tepla okny odejde ven. Platí, že čím nižší je hodnota této veličiny, tím okna lépe tepelně izolují a v bytě udrží více tepla. „Většinou se podle Uw porovnávají izolační vlastnosti oken, ale je třeba uvést, že nejde o jedinou důležitou veličinu,“ vysvětluje Ing. Korbelář z VEKRY. Okna se mají vybírat podle toho, kde mají sloužit a jaké požadavky na ně klademe.

Tepelně izolační vlastnosti oken ovlivňuje profilový systém a zasklení. Z hlediska profilu má zásadní vliv na tepelnou izolaci stavební hloubka, to platí u všech typů materiálů. U plastových oken poskytují po všech stránkách lepší izolaci systémy se středovým těsnění tedy třemi těsnícími rovinami.

Do novostaveb většina stavebníků volí izolační trojskla, která udrží v interiéru více tepla a díky teplejšímu povrchu vnitřní skleněné tabule jsou méně náchylná k rosení oken v interiéru. Ale například do pasivních domů je třeba osadit speciální tzv. solární trojskla, která umožní získat více tepla ze slunečních paprsků.

Tepelná izolace trojskel totiž působí i obráceně – čím méně tepla samovolně projde z interiéru ven, tak také méně slunečního tepla pustí trojsklo dovnitř. Do celkové tepelné bilance pasivních domů se kalkuluje i s tzv. solárními zisky, proto vyžadují zasklení, které má výbornou tepelnou izolaci i dostatečný tzv. solární faktor. Nezapomeňte ale současně vyřešit i účinné stínění, které ochrání interiér před letním přehříváním.

Zvuková izolace

Ne každá novostavba leží v klidu na kraji lesa, pokud potřebujete řešit i útlum zvuku zejména z dopravy měli byste vědět, že existují okna, která vám zajistí klid. V případě plastových oken se opět vyplatí volit profil se středovým těsněním. Zásadní vliv na útlum zvuku má ale zasklení.

Měli byste vědět, že běžné trojsklo nemá o moc lepší zvukovou izolaci než běžné dvojsklo. Dobrý útlum zvuku poskytuje speciální zasklení s různě silnými skleněnými tabulemi, rozšířeným meziskelním rámečkem, případně skleněné tabule spojené zvukově izolačními foliemi. „Nabízíme ve standardu asi 10 typů zasklení s různými hladinami útlumu zvuku,“ doplňuje Ing. Korbelář z VEKRY. Samozřejmostí by mělo být i správné osazení oken do ostění, protože rovněž připojovací spára může zhoršovat zvukovou izolaci stavby.

Bezpečnost

„Zasadit strom, postavit dům a zplodit děti“ to stále platí, proto majitelé novostaveb také často řeší otázky bezpečnosti dětí. Zajištění oken a francouzských dveří v patře rodinného domku je možné buď dětskou pojistkou ale lépe zamykacími okenními kličkami, které zajistí bezpečí i větším dětem.

Ochrana domu před nezvanými hosty patří mezi otázky, které je dobré řešit ještě před nákupem oken. Existují samozřejmě prvky mechanické ochrany, které výrazně ztíží vypáčení a proniknutí do domu.

Sem patří již zmíněná zamykací klička, destička proti odvrtání kličky, více bezpečnostních bodů po obvodu oken nebo bezpečnostní sklo. Novostavby ale majitelé často zabezpečují elektronicky. Kování oken může být již z výroby vybaveno magnety a spínači, které se pak jednoduše napojí na centrální systém ochrany domu. Samostatnou speciální kapitolou jsou pak elektrické zámky pro ovládání vchodových dveří rodinných domů.

Montáž oken

Zásadní vliv na tepelnou i zvukovou izolaci oken má jejich montáž. Špatně namontované okno a především nedostatečně ošetřená připojovací spára, kde může vzniknout tepelný most je slabinou, která se negativně projeví zejména na nákladech na vytápění. Vyplatí se nechat si nová okna odborně namontovat, a to nejlépe od jejich výrobce, která má předpisy pro kotvení jednotlivých okenních a dveřních prvků i pro ošetření spojení okna s domem.

TIP: Kvalitní (nejen) plastová okna najdete u nás