Jaké vchodové dveře si vybrat?

24. kvě 2016

Vchodové dveře rodinných domů představují bránu, která vítá hosty i chrání. Vzhled dveří takéčasto napoví, kdo za nimi žije.

Z jakých typů vchodových dveří lze vybírat

Vchodové dveře pro rodinné domy musí splňovat především požadavky na tepelnou izolaci a musí být schopné dlouhodobě dobře odolávat účinkům povětrnosti. Nezbytností je odolným práh s přerušeným tepelným mostem, který chrání interiér před prochlazováním a průnikem vlhkosti, sněhu, prachu i průvanu.

Tepelně izolační vlastnosti vchodových dveří jsou dány, podobně jako u oken, jejich stavební hloubkou a použitým izolačním zasklení či výplní, volba materiálu zde nehraje prakticky žádnou roli. Vchodové dveře by měly být dostatečně masivní a mít velmi dobrou tvarovou stabilitu, aby obstály v běžném provozu při namáhání.

Vchodové dveře s jarní akcí najdete třeba tady

Výběr materiálu pro vchodové dveře rodinných domů je spíše otázkou osobních preferencí, ale také finančních možností. Netřeba zdůrazňovat, že bez ohledu na materiál je u všech typů vchodových dveří na výběr ze široké škály designu, barev a také doplňků.

Velice zajímavě působí také kombinace vchodových dveří s bočními světlíky a nadsvětlíky, které efektně prosvětlí zádveří. Na výběr je v takovém případě celá řada ornamentálních skel.

Plastové vchodové dveře

Vchodové dveře v plastovém provedení představují racionální volbu z hlediska ceny a vlastností. Často je stavebníci volí, pokud jsou v domě také plastová okna, aby vše barevně přesně ladilo (například vchodové dveře, okna i třeba dveře na terasu). V případě rodinných domů dobře vyztužené a kvalitně vyrobené plastové dveře budou dlouho a spolehlivě sloužit.

Plastové dveře je možné volit buď v základním provedení s izolačním zasklením, nebo dělené pevnými příčkami, kde jsou jednotlivá pole osazena izolační výplní činebo zasklením. Stále žádané jsou ale také ozdobné izolační výplně.

Vchodové dveře s jarní akcí najdete třeba tady

Vylepšení plastových dveří představuje překryvná hliníková výplň. Hliníková deska o tloušťce 2 mm, která je pevně fixovaná na exteriérovou stranu křídla, jej celé pokrývá, a to bez viditelných přechodů či napojení. Takové dveře poskytují nejenom zcela nové designové možnosti a dávají vchodu zajímavý a moderní vzhled, ale také zlepšují odolnost a pevnost plastových dveří. Je však třeba počítat s vyšší cenou.

Výhody plastových dveří:

  • Výhodná cena
  • Bezúdržbové řešení

Dřevěné vchodové dveře

Dřevo je pro výrobu vchodových dveří prověřenou jistotou. Dřevěné vchodové dveře představují perfektní ochranu domova a poskytují široké možnosti individuálního řešení na míru. Výhodou je perfektní tvarová stabilita a dlouhá životnost.

Určitou pozornost je třeba věnovat péči o jejich povrch, zejména pokud jsou vystaveny účinkům povětrnosti. Proto je dobré zaměřit se, podobně jako u dřevěných oken, na kvalitu povrchové úpravy. Nebo si dřevohliníkové dveře, které z vnější strany chrání hliníkové opláštění a zevnitř je vidět přírodní dřevo.

Výhody dřevěných dveří:

  • Výborná stabilita a rozměrová stálost
  • Možnost navrhnout si vlastní design

Hliníkové dveře

Vchodové dveře v hliníkovém provedení se hodí i pro velmi namáhané vchody například bytových domů. Dobře odolávají nejenom povětrnosti, ale také necitlivému zacházení. Moderní vzhled a bezúdržbovost jistě ocení i každý majitel rodinného domu.

Výhody hliníkových dveří:

  • Výborná odolnost
  • Bezúdržbové řešení

Elektronické prvky ovládání vchodových dveří

V poslední době se elektronické prvky a inteligentní ovládání vchodových stále častěji prosazují i u rodinných domů. Souvisí to zejména s rozšířením elektronického zabezpečení objektu. Ale může jít i o samostatné prvky, které zvyšují bezpečí domova a maximalizují komfort užívání. Příkladem mohou být například kliky vchodových dveří, které reagují na otisk prstu a mnoho dalších možností.

Použití speciálních elektronických a inteligentních ovládacích prvků pro vchodové dveře je vždy třeba konzultovat s odborníky. Nabídka je v tomto směru poměrně široká, ale pro laika nemusí být snadné vybrat systém, který se hodí právě pro jeho dům.