Jakou hydroizolaci použít do koupelny?

11. čvn 2019

Pokud uvažujete nad novou koupelnou, zaměřte se nejen na design, ale především na její funkčnost. Před výběrem vysněné vany nebo sprchového koutu si proto dejte záležet na kvalitní hydroizolaci.

Proč je hydroizolace tak důležitá?

V koupelně je nutné počítat nejen s vodou, která vystříkne z vany nebo sprchového koutu. V místnosti se tvoří i pára, která se promění v kapky a může tedy zatéct v podstatě kamkoli. Hydroizolace je vodotěsná vrstva, která se aplikuje nejen do okolí vany nebo sprchového koutu, ale do celé místnosti. Ochráníte díky ní stavební konstrukce z betonu, sádrokartonu a další povrchy, které nejsou voděodolné.

Jaký typ zvolit?

Můžete se setkat s hydroizolační tkaninou, nátěrem nebo tekutou lepenkou. Pro hydroizolaci koupelny je ideální volbou 1komponentní nátěr Sikalastic®-220 W. Je určen do vlhkých prostor pod dlažbu i obklady a je ihned připraven k použití. Hlavní výhodou je, že překlenuje veškeré trhliny, vlhkost se tedy žádnou skulinkou nedostane do svislých nebo vodorovných stavebních konstrukcí. Aplikuje se jednoduše stěrkou nebo válečkem, po aplikaci rychle zasychá, takže nebudete muset dlouho čekat před lepením obkladů a dlažby. Pro bezpečné utěsnění každého detailu zvolte těsnicí pásku Sika® SealTape-S.

Nezapomeňte na penetraci

Penetrace slouží k tomu, aby vám hydroizolace na podkladu dokonale držela. Nevytváří ale vodotěsnou vrstvu, která by vodu zadržela. Vhodný nátěr se volí podle toho, jestli ho aplikujete na nasákavý nebo nenasákavý povrch. Po penetračním nátěru přichází na řadu samotná hydroizolace. Nátěr Sikalastic®-220 W se nanáší ve 2 vrstvách válečkem nebo ocelovou stěrkou. Po prvním nátěru opatřete pohyblivé spáry a napojení mezi podlahou a stěnou těsnicí páskou Sika® SealTape-S. Nechte cca 3 hodiny vyschnout a teprve poté naneste druhý nátěr. Po 12 hodinách můžete začít s lepením dlažby nebo obkladů. Kvalitní lepidla, spárovací hmoty, sanitární tmel i další spolehlivé pomocníky nejen do koupelny najdete v nabídce produktů Sika.

Hydroizolace je důležitá nejen na podlaze, ale i na stěnách

Před aplikací hydroizolačního nátěru myslete na pečlivé očištění podkladu. Musíte jej nanést i na stěny převážně kolem umyvadla, sprchového koutu a vany. Všude tam totiž dochází ke kontaktu povrchu s vodou. Po obvodu celé místnosti vytáhněte hydroizolaci alespoň 15–20 cm nad úroveň země. V místě vany nebo sprchového koutu je dobré dodržet výšku alespoň 2 metrů a kolem umyvadla alespoň 20 cm nad kohoutky.  

Používejte hydroizolaci Sika a vyhrajte až 1 000 000 Kč a další odměny

Pokud se chcete pustit do koupelnové hydroizolace svépomocí, máme pro vás skvělou zprávu. Nákupem produktů Sika, SCHÖNOX, KVK a KVK Parabit ve vybraných prodejnách se můžete zařadit do soutěže na www.stavtehlavou.cz. Stačí použít produkty při stavbě nebo rekonstrukci, vyfotit průběh prací a nahrát účtenku. Po koupelně se můžete pustit do jiných projektů a zvyšovat tak hodnotu vaší potenciální výhry. Zapojte se do soutěže co nejdřív, na nejrychlejší registrované čeká navíc balíček plný odměn. A zkrátka nepřijdou ani řemeslníci, kteří za nákupy získají okamžité výhry v podobě nářadí, oblečení nebo pomůcek dle vlastního výběru. Každý měsíc můžete navíc soutěžit na Facebooku Sika o poukázky do stavebnin v hodnotě až 10 000 Kč.