Jarní inspirace pro nová okna

27. bře 2017

Jaro je ideálním časem, kdy začít vylepšovat bydlení nebo stavětrodinný dům. Pokud vás čeká také rozhodování jaká okna a dveře si pořídíte, seznamte se s možnosti moderních oken.

Plastová okna nemusí být jen bílá

Okna tvoří tvář stavby. Zajímavé členění, okenní příčky nebo i barva oken mohou úplně proměnit vzhled domu. Ještě před pár lety byla nejběžnější volbou plastová okna v bílém provedení, nebo povrchové úpravě imitující dřevo. „V současnosti jsou stále populárnější šedé odstíny plastových oken, které na první pohled věrně napodobují dražší hliník,“ říká Ing. Petr Holý obchodní ředitel českého výrobce oken OTHERM. Díky moderním technologiím a stále se rozšiřující nabídce barevných folií je možné pořídit si plastová okna například v odstínech zelené či červené a výjimkou není ani různě barevné provedení rámů a křídel.

Velké možnosti z hlediska barev poskytují dřevohliníková okna. Stavebníci oceňujímožnost užít si v interiéru krásu přírodního dřeva a z venkovní strany pak volí různé varianty barevně laděného hliníkového opláštění, které je odolné proti účinkům povětrnosti. Taková okna pak nevyžadují – kromě běžného umytí – žádnou další péči o povrchovou úpravu.

Dřevo je léty prověřený materiál. „Rok od roku roste zájem o dřevěná okna a v posledních letech lidé stále častěji žádají dřevěná okna v transparentním provedení, tedy bez barevného tónování,“ vysvětluje Ing. Holý z OTHERMU a dodává, „transparentní úprava povrchu dřevěných oken podtrhne přírodní vzhled oken a věrně zdůrazní kresbu dřeva. Na první pohled je tak jasné, že nejde o žádnou imitaci.“

Spojte svůj byt se zahradou

Dominantním prvkem moderních novostaveb jdou velké posuvné systémy. Jejich atraktivnost je zejména v tom, že umí spojit interiér domu s venkovní terasou či přímo zahradou, a to bez zbytečných překážek.

Nejžádanějším systémem jsou tzv. zdvižně posuvné dveřní systémy (HS Portal), kdy snadný posuv až 400 kg vážícího okenního křídla zajišťuje speciální pojezdový systém, který je součástí okenního křídla. Při otevření je v prahové části jen nízká kovová kolejnička, po které se křídlo pohybuje. „V nabídce máme také elektrický posuv těchto systémů pomocí motoru, který může být ovládán dálkově třeba z pohovky,“ říká Ing. Holý z OTHERMU.

Levnějším řešením posuvných systémů jsou odstavně posuvné systémy (PSK Portal), které vycházejí z klasických okenních profilů opatřených speciálním kováním. Při otevření se posuvné křídlo předsune před pevnou část a tahem kliky je možné dveře otevřít. Zachována je i klasická výklopná ventilace. V prahové části má takový systém klasický okenní rám.

Velkou výhodou moderních posuvných systémů je to, že svými tepelně izolačními vlastnostmi a řešením prahu poskytují maximální ochranu před průvanem, prachem či prochlazováním podlahy ve své blízkosti. „Oba typy posuvných systémů jsou dostupné ve všech materiálových variantách a spolehlivě zajistí bezpečný provoz i velkých prvků větších rozměrů,“ doplňuje Ing. Holý z OTHERMU.

Na co při výběru nezapomenout

Okna představují nemalou investici, proto je třeba věnovat velkou pozornost výběru jejich dodavatele. Dvojnásob to platí v případě, že potřebujete pro svou stavbu vedle běžných oken například i posuvné systémy.

Skutečná kvalita oken a dveří se nepozná na první pohled, ale často se projeví i po několika letech používání. Abyste si s novými okny nepořídili i noční můru, je dobré vědět, kdo a kde vaše okna vyrobil. Zejména pokud dodavatel oken není přímo jejich výrobcem, měli byste znát skutečný původ oken.Může to být výhodou, pokud budete v budoucnu potřebovat servis nebo údržbu.