Jarní péče o trávník. Zn. Oprašte sekačku

22. dub 2019

Péče o trávník začíná prvním sekáním v dubnu, které je nutné každý týden opakovat, aby tráva pěkně rostla a měla hezkou hustotu i barvu. Kromě každotýdenního sekání byste měli trávník přihnojit, zbavit plevelů a dostatečně zalévat.

Sekání, sekání, všechny smutky zahání…

...sekání, sekání je lék. Na jaře je třeba se sekáním trávníku začít ve chvíli, kdy je tráva už dostatečně silná. Obvykle první sekání nastává v dubnu, ale velmi to závisí na počasí, nadmořské výšce i poloze samotné zahrady. V našich klimatických podmínkách je na jaře vhodné sekat trávník každý týden. V letním období s menšími srážkami se interval prodlužuje na dva až tři týdny. Poslední sekání trávníku zpravidla přichází koncem října.

Nesekejte trávník příliš nakrátko, ale zato častěji.

Sekání má vliv na kvalitu trávníku

„Pokud budete trávník sekat v období plného růstu méně než jednou týdně, ztratí porost mnoho listové hmoty, což bude mít negativní vliv na jeho další vývoj. Nedoporučoval bych ani sekat jednou za čtrnáct dní a trávník oholit příliš nakrátko. Práci si možná ušetříte, ale krásu trávníku ztratíte. Jemnější travní druhy totiž takové zacházení nepřežijí a výsledkem bude řídký porost,“ vysvětluje úskalí sekání trávníku Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha. V trávníku, který podobným způsobem jednou za čtrnáct dní oholíte, se může vyskytovat i větší množství rozrazilu, sedmikrásek a pampelišek. Okrasný trávník je ideální sekat na výšku 3 až 4 cm. V letních měsících si můžete dovolit i 5 cm. Sekat byste měli vždy maximálně ⅓ délky stébla, delší seseknutí by se trávníku nemuselo líbit.

Po dešti nechte sekačku odpočívat: Tráva by se měla sekat pouze suchá. Za vlhka totiž sekačka trávu převážně drží nebo v horším případě vytrhává a v trávníku pak vznikají nevzhledná holá místa.

Od dubna začněte trávník přihnojovat

Pravidelně ošetřovaný trávník posekáte přibližně dvacetkrát za rok. Při každém sekání přijde porost zhruba o 4 cm, což znamená velkou ztrátu zelené hmoty. I když je dusík doplňován činností půdních bakterií, v určitých etapách to bohužel nestačí. V období nejbujnějšího růstu od dubna do července potřebuje travní porost nejvíce živin, proto byste měli trávník přihnojit. Pro bujnou a zelenou trávu je třeba hnojit od dubna každých 6 týdnů.

Důležité: Zcela zásadní je pro trávník také provzdušnování (vertikulace). Tu byste měli provádět dvakrát ročně. Vyčešete z trávníku plst, zlepšíte jeho distribuci vody a ke kořenům se díky vertikulaci dostane více světla a vzduchu.

Doplňte vodu ztracenou výparem zálivkou

Každý hustý trávníkový koberec ztrácí výparem poměrně hodně vody, proto v našich klimatických podmínkách potřebuje dostatečnou zálivku. Nedostatkem srážek trpí trávníky už od poloviny jara až do pozdního podzimu. Pokud chcete, aby tráva zůstala krásně zelená, měli byste ji už od dubna pravidelně zavlažovat, aby byla schopná přijímat potřebné živiny. Jakmile se na trávníku objeví první známky sucha, už bývá na zálivku zpravidla pozdě. Proto nečekejte než tráva začne hnědnout a raději vytáhněte kropicí hadici dříve.

Trávník potřebuje pravidelné propletí, jinak se v něm začnou objevovat jitrocel i pampelišky.

Tip: Se zálivkou souvisí také pravidelné přihnojování. Kromě dlouhodobého hnojiva byste se měli poohlédnout po hnojivu s dusíkem, které můžete používat přibližně do přelomu srpna a září. Od podzimu byste si pak měli vybrat hnojivo s draslíkem.

Pravidelně zbavujte trávník plevele

Plevel se vyskytuje i na pečlivě udržovaných trávnících, o které se staráte pravidelně každý týden. Nejčastěji trávník prorůstá jitrocel, pampeliška a sedmikráska, které tvoří listové růžice, odebírají trávě vodu a živiny a časem ji mohou dokonce zadusit. Než začnete aplikovat chemii, můžete jednotlivé rostliny vypichovat ručně. Chemicky pak proti výskytu plevele bojujte pomocí selektivních herbicidů – jejich koncentrace se vždy liší podle venkovní teploty a měsíce odplevelování. Dřeviny a květiny se zeleninou v takovém případě chraňte folií.