Jednovrstvé konstrukce šetří čas i peníze

15. kvě 2017

Tepelná pohoda bez zateplení

Výrobky HELUZ pro stavbu nízkoenergetických domů

I když je venku ještě pořádná zima, pohled do kalendáře jasně napovídá, že je nejpříhodnější čas začítpromýšlet, co nás čeká při stavebních úpravách bytů, domů nebo chalup, jaké stavební materiály použít na stavbu nových domů, které materiály budou nejvhodnější pro rekonstrukce stávajících objektů.

Minimální spotřeba energií na provoz domu

Pokud se rozhodnete začít se stavbou nového domu, musíte si ujasnit, jaký dům si chcete postavit. Dnešní doba jasně napovídá, že by to mělo být nízkoenergetické a pasivní bydlení. Tedy dům, který má minimální spotřebu energie, svým provozem vytváří méně odpadů vznikajících například při vytápění a ohřevu vody v domě a tím je i šetrnější k životnímu prostředí.

Snad každý nový stavebník, chce mít pěkný, moderní dům, ve kterém se mu bude i levně bydlet. Tedy náklady na vytápění, ohřev teplé vody i na celkové komfortní bydlení, budou co nejnižší.  Právě tyto položky jsou rozhodující kapitolou domácího rozpočtu a jejich snižování jde mnohdy na úkor komfortu a spokojeného bydlení.

Na místě je tedy otázka jestli a jak lze dosáhnout energeticky nenáročného bydlení, jak vytvořit energeticky nenáročný dům nebo budovu. Před pár lety byla tato otázka hodně diskutována především z pohledu použití odpovídajícího zdiva, které často muselo být opatřeno vnější izolací.

Volbou jednovrstvé nebo vícevrstvé - složené konstrukce obálky domu můžeme vystavět nenáročný nízkoenergetický dům.

Zateplovat nový dům je hloupost

Jednou z možných variant je vícevrstvá - složená konstrukce obvodové zdi nového domu. U nových budov je však použití vnější izolace problematické. Kromě kratší životnosti venkovního zateplení, možnosti mechanického poškození fasády, je tu ještě další problém. Je to vlhkost. Pokud se postaví nový dům, trvá nějakou dobu, než stavba vyschne. V praxi se však zateplení aplikuje ihned po jejím dokončení. Zejména při nekvalitně provedeném zateplení se stává, že vlhkost nemůže uniknout z pláště domu a kondenzuje se ve zdivu. Výsledkem je vznik zdraví nebezpečných plísní uvnitř domu, které se jen velmi obtížně odstraňují. Vnější izolace domu může mít své opodstatnění u starších budov nebo starších rodinných domů.  Pokud si majitelé domu obvodový plášť zateplí, mohou ušetřit náklady za energii, zejména na vytápění.

Ze zkušeností projektantů i samotných stavebníků je možné konstatovat, že zateplovat nový dům je v dnešní době nesmysl a jemně řečeno i naivní hloupost.

Cihly HELUZ Family nepotřebují zateplovat 

Moderní cihly kombinují nejlepší vlastnosti tradičních cihel, jako je pevnost, kvalita a dlouhá životnost. Díky neustálým inovacím a vyspělým technologiím dokážou současné cihelné bloky nabídnout vynikající vlastnosti, které bezezbytku naplní i ty nejpřísnější nároky pro dnešní stavbu. Moderní stavba probíhá rychle a jednoduše. Broušené cihly, přesné tvarovky, suché zdění, tenkovrstvé spáry nebo zdění na pěnu a na lepidlo - s HELUZem jde stavba rychle od ruky.Například cihly HELUZ FAMILY 2in1 jsou plněné kuličkami z pěnového polystyrenu a ten je paropropustný. Proto neexistuje žádné riziko, že se vodní páry budou v domě kondenzovat, ale naopak.  Dokáží uniknout na povrch budovy.I z tohoto důvodu je bydlení v domech, kde se používají cihly s patentovanou integrovanou izolací, zdravější a je v nich velmi příjemné klima. 

Potřebný komfort a levné bydlení

Obdobné vynikající tepelně izolační vlastnosti, vhodné pro stavbu nízkoenergetických a pasivních domů mají i další cihelné bloky jako HELUZ Family, nebo HELUZ STI.

Dnes už tedy platí, že žádné dodatečné zateplování není nutné.Díky nosným i tepelně izolačním parametrům jednovrstvé konstrukce z cihelných blokůod společnosti HELUZ již nemusíte zateplovat. A přitom krátký čas výstavby šetří peníze a hrubou stavbu lze dokončit během několika týdnů.

Sami se přesvědčíte, že s těmito zdícími materiály si vytvoříte nízkoenergetický nebo pasivní dům, který vám vytvoří potřebný komfort a především levnébydlení.