K proměně panelákového bytu stačily vlastní ruce. Sádrokartonové příčky vdechly interiéru nový život

18. zář 2023

Interiéry starších bytů už dnes nejsou in. Své o tom ví i Vladimír Vacek a jeho přítelkyně Eliška, kteří jeden takový byt pořídili v Králově Dvoře. Nakonec se zbavili stávající dispozice a sami si postavili nové příčky ze sádrokartonu. Část materiálu navíc získali zdarma díky účasti v rekonstrukční výzvě společností Rigips a Isover.

V panelákovém bytě ze 70. let čekalo na Vladimíra a Elišku spoustu práce. Co a jak předělají, měli v plánu už dlouho před přihláškou do rekonstrukční soutěže, kterou zaštiťuje společnost Saint-Gobain. „Nelíbilo se nám staré umakartové jádro a nevyhovovala nám dispozice bytu. Problém byl i se špatnou akustikou a chybějící izolací. Dospěli jsme tedy k názoru, že bude nejlepší strhnout všechny vnitřní příčky a vystavět je znovu,” říkají. Při montáži nových příček pak přišlo v úvahu využití sádrokartonu. Ten je totiž na rozdíl od klasického zdiva mnohem lehčí a lépe se s ním manipuluje. A tak Vladimír a Eliška nepotřebovali odborný posudek, kterým by prokázali, že zdivo nezatíží konstrukci domu. K tomu si s montáží poradili samostatně a na pomoc přizvali jen obkladače, elektrikáře a instalatéra.    

K soutěži, kterou pořádají divize předního výrobce stavebních materiálů Saint-Gobain, se Vladimír dostal při shánění informací o montáži sádrokartonu. Rozhodl se tedy svůj projekt přihlásit a v hlasování veřejnosti vyhrál 3. místo. V rámci výhry obdržel stavební materiál v hodnotě 35 000 Kč, 100% slevu na kterýkoliv kurz ve Škole suché výstavby v Horních Počaplech a asistenci projektového týmu Rigips během stavění.

Sádrokarton ulehčil cestu k vysněnému bytu

Plán rekonstrukce zněl jasně – 2 stávající průchozí pokoje musí zmizet. Jejich místo pak zabere obývák s kuchyní a 3 pokoje neprůchozí. Ty Vladimír s Eliškou postavili z Modrých akustických desek, které dostali s výhrou. „Zároveň jsme zvětšili koupelnu, toaletu a předsíň, kam se nyní vejde i velký botník,” popisuje Vladimír. Samotná kuchyň drží na vysokopevnostních deskách Habito® H, do kterých se dá bezpečně kotvit. K výplni dutin v příčkách použili minerální izolaci Isover Piano, čímž podstatně vylepšili akustiku v interiéru.

Elektroinstalaci se podařilo schovat pod sádrokartonové podhledy. Ty jsou nejenom praktické, ale skvěle plní i pohledovou funkci v koupelně, kuchyni a na chodbě. Zakryjí totiž i praskliny, které mají tendenci vytvářet se v místech spojení panelů na betonových stropech. S ukrytím vedení kuchyňské digestoře zase pomohl sádrokartonový záklop. Neposlední výhodou suché výstavby, kterou Vladimír s Eliškou ocenili, byla štíhlost použitých sádrokartonových konstrukcí. Pár ušetřil spoustu cenného místa, které by jinak zabraly zděné stěny.

Rekonstrukce trvala jen pár měsíců

Společné bydlení si Vladimír a Eliška koupili do začátku roku 2021. „Rekonstruovat jsme reálně začali v polovině dubna 2021 a do bytu jsme se nastěhovali na začátku září 2022. Samotná stavba příček začala v listopadu 2021 a tmelení bylo dokončeno někdy na přelomu února a března,” říká Vladimír. Tmel Rifino Top nanesli na příčky celoplošně, bez nutnosti broušení. Bylo to jednodušší svépomocné řešení, než detailně tmelit spáry do ztracena. Použitý tmel, který byl taky součástí výhry, navíc není náchylný k praskání ani během topných sezón.

Pár do interiéru ve finále začlenil jednoduché tmavé detaily. Inspiraci při výběru černých klik, lamp a šedivých dveří čerpal Vladimír s Eliškou ze skandinávského industriálního stylu. Byt se jim podařilo dovybavit, dokončili poslední úpravy a v současnosti už v něm spolu bydlí.