KM Beta

23. bře 2015

Vyměnit pálenou za betonovou? A proč ne?

Pevnost, nenasákavost, mrazuvzdornost, extrémně dlouhá životnost a další specifické vlastnosti dělají z betonové střešní krytiny univerzální a spolehlivé řešení pro téměř jakoukoli střechu. Třeba i pro tu Vaší.

 

Jedním ze základních kritérií – zejména při obnově krytiny na starším krovu – je její váha. Větší zatížení by mohlo způsobit statické problémy krovu, ale i celé stavby. Pokud byla na původním krovu původně pálená taška, nebude problém ani s betonovou krytinou KM BETA. Pevnost a další vlastnosti směsi, ze které se tašky KM BETA vyrábějí, totiž umožňují vyrábět střešní tašky větších rozměrů a s menší hmotností. Při deseti taškách na 1 m2 jde o zatížení krovu jen 42,5 kg na 1 m2, což je skutečně váha srovnatelná jak s jinými betonovými krytinami, tak s krytinou pálenou.

Spolehlivá i při nízkém sklonu a nepříznivých klimatických podmínkách

Při volbě střešní krytiny je třeba uvážit konkrétní specifika střechy, například její sklon. Některé krytiny se totiž pro příliš malý skon nehodí a hrozí zatékání. Krytina KM BETA je vhodná pro sklon střechy již od 12 až do 90°. I při nízkém sklonu spolehlivě ochrání Váš domov před nepřízní počasí.

To platí také pro různé klimatické poměry, například prudké vanutí, nadměrné množství srážek nebo oblast s náročnějšími sněhovými podmínkami, které jsou dalším faktorem při výběru střešní krytiny. I když se mnohé krytiny do horských podmínek nehodí, střecha KM BETA je tu jako doma. Bez problémů totiž odolá i vysokému zatížení sněhem nebo větrem. Důvodem je jednak mimořádná pevnost a jednak vysoká únosnost, která zdaleka přesahuje normou požadovaných 2 000 N. Norma předepisuje (pro typ tašek odpovídající krytině KM BETA) únosnost 2000 N po 28 dnech. KM Beta dosahuje po 28 dnech hodnot 2500 N a více. Pevnosti časem ještě rostou. Tyto vlastnosti a navíc vysoká mrazuvzdornost a nízká nasákavost prodlužují životnost krytiny KM BETA až na 100 let.

Moderní vila i chalupa v horách, rekonstrukce i novostavba

Vlastnosti střešní krytiny KM BETA i konkrétní tvary typů KMB BETA i KMB HODONKA předurčují tento materiál pro širokou škálu realizací od moderní architektury přes klasické rodinné domky, bytové domy a veřejné stavby až ke stylovým srubům, chatám, chalupám a případně i historickým objektům. Krytina KM BETA je vhodná jak pro novostavby, tak pro zmíněné rekonstrukce střech. Pokud je nosná konstrukce bez závad, mohou být tašky KM BETA bez problémů pokládány i na stávající laťování. Pokládka střešní krytiny KM BETA patří, v porovnání s jinými typy krytin, k těm nejjednodušším. Při respektování základních pravidel z technické příručky (viz. www.kmbeta.cz) může krytinu kvalitně položit v podstatě i laik.

Česká tradice

Společnost KM Beta, největší český výrobce betonové střešní krytiny, navazuje svým programem na dlouholetou tradici výroby betonové střešní krytiny na jižní Moravě. Výrobní závody KM BETA na střešní krytinu vyrostly v letech 1982 (Bzenec – Přívoz) a 1988 – 1989 (Kyjov) v blízkosti rozsáhlé lokality vátých křemičitých písků též nazývané Moravská Sahara, která dodnes slouží jako optimální surovinový zdroj pro výrobu. Tato lokalita je známá svými vysoce kvalitními písky, čímž je také dosaženo velmi vysoké kvality výrobků KM BETA.

Univerzální volbou pro širokou škálu typů objektů, tvarů střechy, okolních klimatických podmínek i pro specifické estetické požadavky je krytina od společnosti KM Beta, a. s., největšího českého výrobce betonové krytiny, vápenopískových a pálených zdicích prvků.

 

Více o materiálech KM BETA na www.kmbeta.cz.