Konvektory – řešení pro nízkoteplotní zdroje vytápění

30. zář 2020

Dnešní doba klade čím dál tím vyšší důraz na energetické úspory na vytápění budov. Moderní stavební materiály dokáží snížit tepelné ztráty na minimum, a tak je použití tepelného čerpadla nebo jiného nízkoteplotního zdroje standardní volba. Pokud se rozhodnete pro teplovodní vytápění s nízkoteplotním zdrojem, je potřeba vyřešit otázku volby vhodného koncového otopného tělesa. Správnou volbou jsou vedle klasických radiátorů i teplovodní konvektory. 

Při tomto typu vytápění se teplo do místnosti dostává prouděním neboli konvekcí. Dochází k cirkulaci, při níž teplý vzduch stoupá ke stropu, tam se ochlazuje a následně zase klesne k podlaze. Velkou předností konvektorů je, že se velmi rychle ohřívají a dokážou účinně předávat teplo do místnosti. Oproti standardním radiátorům disponují nižším vodním objemem (až o 90 % menším ve srovnání s běžnými radiátory), což má za následek nižší tepelnou setrvačnost těchto těles. Konvektory lze zapojit i do systému inteligentního řízení budov.

Efektivní i designové vytápění u velkých prosklených ploch

Trendem moderní architektury je využití velkých balkonových oken a prosklených ploch, které mnohdy zabírají většinu plochy obvodového zdiva. Řešením jsou podlahové nebo lavicové konvektory, které ponechají interiéru celou plochu, a přitom zajistí tepelnou pohodu. Řešení v podobě podlahového konvektoru KORAFLEX Variant navíc může vyřešit topení po celý rok včetně dochlazování v letních měsících. Zcela nová řada podlahových konvektorů KORAFLEX od českého výrobce KORADO a.s. je již v prodeji a to od 1.7.2020. Nový je nejen design krycích mřížek ale i provedení výměníku, který díky inovovaným lamelám dosahuje vyšších tepelných výkonů. Výrazným způsobem došlo k navýšení typů i rozměrů a to jak v segmentu konvektorů s přirozenou tak i s nucenou konvekcí. V rámci inovací byl do portfolia doplněn i konvektor s nejmenší stavební hloubkou 6 cm pod názvem Thin. Nechybí ani bazénové provedení KORAFLEX POOL vyrobené z nerezové oceli AISI 316 s vyspádovaným dnem a dělící příčkou pro ochranu před zatopením.

Novinkou jsou i modulární řešení konstrukce konvektorů pro atypické interiéry, kde se nachází např. sloupy, rohy či oblouky. Ze široké nabídky těchto designových modulů je možné jednoduše a rychle vytvořit požadovanou sestavu podlahových konvektorů přesně pro daný interiér a to za kratší čas i nižší náklady.

Speciální zakázková provedení konvektorů lze napojit na přívod čerstvého vzduchu např. centrální rekuperaci. 

Příklad modulárního řešení

Česká společnost KORADO nabízí celé portfolio inovovaných podlahových konvektorů KORAFLEX, lavicových konvektorů KORALINE, které lze umístit pomocí stojánkových konzol i na zeď či samostatných výměníků KORABASE. Velmi široké portfolio produktů umožňuje komplexní projektová řešení pod jednou značkou pro každou stavbu, což přináší maximální kompatibilitu, projekční pohodlí a servis, individuální řešení a také finanční úspory. Díky moderní technologii výroby je možné vyrábět i atypické rozměry konvektorů dle potřeb jednotlivých projektů.

www.korado.cz