Konvektory – topí, chladí a rozumí si s nízkoteplotními zdroji vytápění

29. lis 2021

Otázku, jak úsporně vytápět, si jistě klade každý investor. Moderní stavební materiály dokáží snížit tepelné ztráty na minimum, a tak se v tomto případě mnoho investorů přikloní k investici do tepelného čerpadla nebo jiného nízkoteplotního zdroje, například kondenzačního kotle. Uvedené zdroje tepla jsou tzv. nízkoteplotní. To znamená, že voda pro vytápění je ohřívána na nízké teploty, zpravidla v rozmezí 35 až 55 °C (standardně podle normy se počítá s teplotou vody 70 °C). Pokud se rozhodnete pro teplovodní vytápění s nízkoteplotním zdrojem, je potřeba vyřešit otázku koncového zařízení neboli otopného tělesa. Vedle běžných radiátorů jsou vhodnou volbou i teplovodní konvektory.

Velkou předností konvektorů je, že se velmi rychle ohřívají a dokážou účinně předávat teplo do místnosti. Oproti standardním radiátorům disponují nižším vodním objemem (až o 90 % menším ve srovnání s běžnými radiátory), což má za následek nižší tepelnou setrvačnost těchto těles. Konvektory lze zapojit i do systému inteligentního řízení budov.

Inovace od výměníku po mřížky

Trendem moderní architektury je využití velkých balkonových oken a prosklených ploch, které mnohdy zabírají většinu plochy obvodového zdiva. Řešením jsou podlahové nebo lavicové konvektory, které ponechají interiéru celou plochu, a přitom zajistí tepelnou pohodu. Řešení v podobě podlahového konvektoru KORAFLEX Variant navíc může vyřešit topení po celý rok včetně dochlazování v letních měsících. Dosahuje vysokých tepelných a chladících výkonů. Je určen pro dvoutrubkové či čtyřtrubkové systémy (dle typu) a je osazen nerezovou vaničkou pro odtok kondenzátu. KORAFLEX Variant je možné řídit pomocí systému BMS (Building Management System).

Zcela nová řada podlahových konvektorů KORAFLEX nabízí nejen nový design krycích mřížek ale i provedení výměníku, který díky inovovaným lamelám dosahuje vyšších tepelných výkonů. Výrazným způsobem došlo k navýšení typů i rozměrů a to jak v segmentu konvektorů s přirozenou tak i s nucenou konvekcí. V rámci inovací byl do portfolia doplněn i konvektor s nejmenší stavební hloubkou 6 cm pod názvem THIN. Je vhodný především do interiérů s nízkou hloubkou podlah, a jako sekundární otopné těleso pro odstínění chladu z francouzských oken.

Nechybí ani bazénové provedení KORAFLEX POOL vyrobené z nerezové oceli AISI 316 s vyspádovaným dnem a dělící příčkou pro ochranu před zatopením. Jsou určeny do vlhkého prostředí. Nejsou však utěsněny a nesmí být dlouhodobě zaplaveny. Pro správnou funkčnost podlahového konvektoru je doporučeno pH vody v rozmezí 7,2 – 7,6 a koncentrace volného chloru maximálně 1 mg/l. Jakákoliv změna, především snižování pH, způsobuje agresivitu vody a vznik koroze nerezových materiálů. V případě patrných známek vápenných usazenin nebo oxidace musí být použit čistič nerezu a následně výrobek ošetřen přípravkem na ošetření kovů. Pro dlouhou životnost a účinnost konvektoru je nezbytné dodržovat zásady pro údržbu nerezového materiálu. 

Modulární systém pro atypické prostory

Novinkou jsou i modulární řešení konstrukce konvektorů pro atypické interiéry, kde se nachází např. sloupy, rohy či oblouky. Ze široké nabídky těchto designových modulů je možné jednoduše a rychle vytvořit požadovanou sestavu podlahových konvektorů přesně pro daný interiér a to za kratší čas i nižší náklady.

Hlavní výhody designových modulů

- významné zkrácení času – od návrhu k realizaci
- široký výběr – provedení designového tvaru je možné vybrat ke každé řadě podlahových konvektorů
- individuální řešení – designové tvary je možné osadit hliníkovým rámečkem v barvě vybrané krycí mřížky
- univerzálnost – pro různé typy interiérů, lze snadno přizpůsobit jakémukoliv architektonickému řešení prostoru
- design – jednotný styl a technické řešení pro každý interiér, elegantní kontinuální konvektor podél celé místnosti
- úspora nákladů – cenu do projektu či cenové nabídky je možné zkalkulovat přímo z platného ceníku, není potřeba přesné zaměřování na stavbě.
Speciální zakázková provedení konvektorů lze napojit na přívod čerstvého vzduchu např. centrální rekuperaci.

Příklad modulárního řešení

Česká společnost KORADO nabízí celé portfolio inovovaných podlahových konvektorů KORAFLEX, lavicových konvektorů KORALINE či samostatných výměníků KORABASE. Díky moderní technologii výroby je možné vyrábět i atypické rozměry konvektorů dle potřeb jednotlivých projektů.

www.korado.cz