Která stěna vás ochrání nejlépe před hlukem?

18. říj 2018

V současné průmyslové společnosti nás hluk obklopuje čím dál tím více a běžný člověk je tak vystaven nežádoucím zvukům prakticky neustále. Úleva by měla přijít za zavřenými dveřmi našich bytů, což nebývá pravidlem. Problematika hluku v interiérech je často v projektech řešena neuspokojivě. Na vině je většinou nevhodný výběr stavebního materiálu na výstavbu mezibytových a bytových příček. Na našem trhu stále hrají prim masivní konstrukční materiály, které ale zdaleka nedosahují ideálních parametrů v oblasti prostupu hluku mezi jednotlivými stěnami.

Spokojit se s minimem nestačí

Normou udávaná hodnota stavební vzduchové neprůzvučnosti u mezibytových příček je 53 dB, u příček v rámci jednoho bytu je to pak 42 dB. Pokud si uvědomíte, že běžný hovor dosahuje hodnot cca 50 - 60 dB není těžké odhadnout, že stěna splňující normu před slabšími zvuky ochrání, ale pro vyšší komfort je kvalitnější zvuková izolace žádoucí. 

Sádrokartonová příčka překvapivě dobře izoluje i při malých tloušťkách

Prostup zvuku stěnou velmi závisí na její objemové hmotnosti a skladbě. Klasické masivní stěny mají obecně horší zvukově izolační schopnost. Například pórobetonové příčky dosahují srovnatelných parametrů vzduchové neprůzvučnosti při dvojnásobných tloušťkách stěn. Pro zachování stejné zastavěné plochy a maximalizaci obytné plochy projektanti proto nezřídka sahají po nevyhovujících řešeních. V případě větších tlouštěk masivních stěn zase nastupuje riziko vysokého statického zatížení budovy.  Pro účinnou zvukovou izolaci však není třeba mnoho materiálu. Nesrovnatelně lepší vlastnosti při relativně malých tloušťkách stěn má jednoznačně vrstvená sádrokartonová konstrukce. Za předpokladu správného provedení s každou vrstvou prostupující zvuk slábne. Zvukové vlny se v pružné sádrokartonové konstrukci vybijí v neznatelných kmitech.

3 desky pro maximální protihlukovou ochranu místností

V nabídce společnosti Knauf najdeme tři sádrokartonové desky, které jsou přímo určené pro výstavbu stěn (případně podhledů) s vyššími hodnotami vzduchové neprůzvučnosti, tj. s lepšími zvukově izolačními vlastnostmi. Červená sádrokartonová deska Knauf Red Piano je sázkou na jistotu. Za rozumnou cenu zajistí dostatečnou ochranu před hlukem. Jak se můžete přesvědčit v tabulce číslo 2, například při tloušťce stěny pouhých 150 mm  a jednoduchém opláštění dokáže zamezit prostupu zvuku až 59 dB.

O třídu výše se nachází modrá deska Knauf Diamant, která zlepší zvukovou izolaci o další 3 – 4 dB. Výrazně se zvyšují hodnoty zvukové neprůzvučnosti na nízkých kmitočtech, kde se pohybuje mluvené slovo. Proto pocitově dosahuje mnohem lepších výsledků, než by se zdálo z dosažených hodnot. Deska Diamant navíc vyniká výrazně vyšší pevností a tvrdostí povrchu. Proto je ideální její použití i tam, kde se počítá s velkým zatížením stěn. Nejlepších výsledků však dosahuje deska Knauf Silentboard, která ve špičkových konstrukcích dokáže pohltit až 76 dB. Hodnota vzduchové neprůzvučnosti je tak závislá nejen na tloušťce sádrokartonové konstrukce, ale i na typu desky, která je v ní použita. Jednotlivé desky lze pro dosažení žádaného efektu v jedné stěně kombinovat a vrstvit. Dalším parametrem, který dokáže zahýbat s hodnotami vzduchové neprůzvučnosti stěn je použitý profil a minerální izolace.

Malé detaily hrají velkou roli

Při realizaci sádrokartonových stěn, které mají správně plnit požadovanou funkci, hrají malé detaily velkou roli. Důležité je správné napojení na strop a podlahu, kde je třeba napojení provést až na základ podlahové a stropní konstrukce. V případě provádění elektroinstalace je nutné myslet například na to, že elektrokrabice nesmí být umístěny proti sobě. Samozřejmě není možné zachovat zvukovou izolaci stěn, pokud do zdi umístím prvky s nižšími akustickými parametry (například běžné prosklené dveře). 

Více se dočtete na zesilteticho.cz