Kuchyně do U přináší nevídaný prostor

16. led 2023

Zařizujete si svoji první kuchyň, a tak nějak tápete v tom, na čem při tom záleží? Nebo došlo na rekonstrukci staré kuchyně, která už vám nevyhovuje, a vy nevíte, jakou kuchyň teď vybrat? Pokud pro vás kuchyň není jen nutným místem k vaření, ale rádi tu i posedíte s rodinou nebo přáteli a vaření si chcete opravdu užívat, vsaďte na kuchyni do U.

Kuchyň musí být praktická, funkční i pěkná

Ne nadarmo se říká, že kuchyň je skutečným srdcem každého domova. Když se nad tím tak zamyslíme, právě kuchyně je místem, kde si povídáme, probíráme, co jsme zažili a co nás čeká, děti tu často píší úkoly do školy nebo hrají s rodiči deskové hry. Důvod? Právě tady se totiž cítíme dobře a jsme si vzájemně blíž.

Jenže nic z toho neovlivní to, jak se nám v kuchyni bude vařit, proto by tohle místo mělo být nejen pěkné, ale i funkční a praktické. Hlavní činností tady je vaření a příprava dalších pokrmů. K tomu je třeba dobře uspořádaná kuchyň s dostatkem úložných prostor. Jak ji vybrat? A proč zrovna kuchyně do U?

Základem je dobře zvolit tvar kuchyně

S ohledem na dispozice místnosti, její rozměry, rozmístění oken, přívod vody a elektřiny, rozmístění zásuvek a umístění odpadu, je třeba vybrat tvar kuchyně, který sem perfektně padne a vám bude i vyhovovat. Ty tam jsou časy, kdy kuchyň byla v naší domácnosti jen řada skříněk, mezi které jsme postavili sporák a do části desky zabudovali dřez. Dneska je nabídka širší a my můžeme volit mezi několika tvary.

·         Kuchyň ve tvaru písmene I se zase vrací do módy. Hodí se do menších prostor jako jsou paneláky              nebo studentské koleje.

·         Kuchyň ve tvaru písmene L vás potěší velkým množstvím úložného prostoru, působí členitě a patří
          mezi ty nejoblíbenější.

·         Kuchyň ve tvaru U poskytne dostatek prostoru, poslouží i jako dělící prvek mezi kuchyní
          a obývacím pokojem.

·         Když ke kuchyni do U přidáte barový pult, získáte kuchyni do písmene G.

·         Kuchyň s ostrůvkem je moderním řešením tam, kde nemusíte řešit každý volný centimetr.

Jak kuchyně do U vůbec vypadá?

Kuchyně do U je hitem dnešní doby, tvoří ji dvě řady skříněk spojené třetí stranou, která bývá kratší. Nábytek tak je postavený kolem tří stěn, případně dvou stěn a ta třetí je vystouplá do místnosti a má podobu ostrůvku. To je případ třeba kuchyně spojené s obývacím pokojem, kdy tyto místnosti potřebujete od sebe oddělit.

Kuchyně do U se hodí do menších i větších prostor

Uspořádání do písmene U má celou řadu výhod, které si možná ani neumíte představit a objevíte je až ve chvíli, kdy takovou kuchyň máte. K její realizaci potřebujete prostor alespoň 8-10 m2, vzdálenost mezi protilehlými stranami by měla být 2 m.

·         Poskytne vám víc úložného prostoru, než si dovedete představit.

·         Odkládací plocha nezbytná pro přípravu každého jídla vám vezme dech.

·         Získáte i velkou pracovní plochu.

·         Prostor, který máte k dispozici, využije na maximum.

·         Mezi dřezem, sporákem i ledničkou se můžete pohybovat volně a efektivně.

·         Vše máte pěkně po ruce.