Kvalita interiérových dveří je pod povrchem

25. zář 2023

Denně se jich dotýkáme, občas jimi bouchne průvan, měly by bez úhony vydržet dětské hry, a navíc je chceme zavřít a slyšet ticho – to vše je úkol pro interiérové dveře. I když si je vybíráme hlavně podle vzhledu, nevyplatí se podcenit jejich kvalitu. Na co bychom si měli dát pozor?

Papír nejsou dveře!

Struktura interiérových dveří je důležitá jak z pohledu tvarové stability, pevnosti a odolnosti, tak i z hlediska útlumu hluku. Rozpoznat, co se skrývá pod povrchem, není nemožné. Vnitřní dveře, kde uvnitř křídla je papírová voština, mají hmotnost jen asi 14 kg, zatímco kvalitní dveře s poctivou plnou dřevotřískovou deskou jsou asi o 20 kg těžší. Výrazně se liší i vlastnosti takových dveří.

Díky plné nebo dutinkové dřevotřískové desce, která je osazená v pevném obvodovém rámu, mají vnitřní dveře vysokou tuhost, odolnost a tvarovou stálost. Dostatečná spodní výdřeva pak zajistí, že je lze snadno přizpůsobit podlaze. Navíc takové dveře lépe tlumí hluk. Do klidových místností bytu, jako jsou dětské pokoje a ložnice, norma přímo předepisuje podmínky pro útlum hluku, proto je třeba řešit i tento parametr.

Praktický a odolný povrch

Pořídit si krásné dveře je samozřejmě otázka designu, typu prosklení či jiných ozdobných prvků, ale jde také o kvalitu povrchu. Přirozeným požadavkem totiž je, aby dveře byly dlouhodobě krásné a daly se snadno udržovat. Mezi nejžádanější patří interiérové dveře s povrchem CPL lamino a interiérové dveře bílé, které mají povrchový lak, který ani po letech nežloutne. Základem je totiž jak odolnost povrchu proti mechanickému poškození, tak i zachování barevnosti.

Údržba interiérových dveří spočívá v omytí vodou se saponátem a vyčištění skla běžně dostupnými prostředky. Velmi moderní jsou v současnosti skleněné dveře. Ornamenty na jejich povrchu by měly být vždy zpracovány tak, aby při otření vlhkým hadrem neulpívala vlákna na skle, což výrazně znehodnocuje vzhled.

Při výběru je třeba zaměřit se i na detaily celkového zpracování dveří. Typickým slabým místem jsou hrany. Běžné používané ostré hrany mají vyšší riziko poškození při nárazu, účinkem vlhkosti i z pohledu poranění. Kvalitně zpracované oblé hrany jsou tak jednoznačně uživatelsky hodnotnější. Pozornost bychom měli věnovat i pantům a kování. Nejenom otočné, ale i posuvné dveře na stěnu či ty oblíbené do pouzdra musí mít dlouhodobou spolehlivou funkčnost a výdrž. To se týká například i odolnosti klik proti otěru.

Komplet tvoří dveře se zárubní

Nedílnou součástí dveří je dveřní zárubeň. Pokud je z kvalitní zátěžové dřevotřísky, je jistota, že bude držet tvar a bude mít i větší nosnost. Detailem, který má zásadní funkční i estetický význam, je spojení jednotlivých částí zárubně. Ty by měly být nejen slepeny, ale také spojeny rohovými svorníky, lamelami a sponami. Kvalitně provedený spoj zárubně na koso je výrazně pevnější a je bez viditelné spáry.

Pokud vás čeká výběr interiérových dveří, zaměřte se nejen na vzhled, ale řešte i kvalitu. Pokud nemáte s montáží interiérových dveří odpovídající zkušenosti, objednejte si dveře i s montáží. Jedině skutečně profesionální a pečlivá práce podtrhne krásu dveří, které jste si vybrali.