Lité podlahové potěry jsou materiálem budoucnosti

20. bře 2017

Podobně jako oscaroví herci ve svých děkovných proslovech oceňují na plátně neviditelné scénáristy a režiséry, stejně vděčné by měly být podlahové krytiny vůči litým podlahovým potěrům CEMEX. Ani lité potěry totiž nejsou na venek vidět, ale bez spolehlivě rovné, pevné a nosné podkladní vrstvy, kterou vytvoří, by sebelepší podlahové krytinynezářily.Kromě zmíněných benefitů lité potěry od společnosti CEMEX vynikají např. i skvělou tepelnou vodivostí, která pozitivně přispívá k snížení nákladů za vytápění. 

Lité samonivelační potěry jsou materiálem budoucnosti, jedná se o nejspolehlivější podlahové technologie pro novostavby i rekonstrukce. Nejčastěji využívané jsou buď anhydritové potěry, obsahující síran vápenatý, nebo cementové. Oba druhy litých potěrů vyrábí společnost CEMEX na svých betonárnách po celé ČR pod obchodními názvy AnhyLevel a CemLevel. Na stavby jsou dopravovány autodomíchávači jako hotové tekuté směsi a následně jsou přečerpávány až do vzdálenosti 180 m. 

Snížení časové i materiální náročnosti

Lité potěry AnhyLevel a CemLevel se samy rozlévají do roviny, čímž eliminují lidský faktor, snadno se zpracovávají, a hlavně rychle se pokládají. Kromě časové úspory je třeba zmínit i tu materiálovou, což je výhoda právě při rekonstrukcích, kdy každý centimetr výšky podlahy hraje svou roli – potěry se aplikují již v řádově několikamilimetrových vrstvách. Redukcí tloušťky je navíc sníženo i zatížení podlahových izolací až o polovinu (např. plocha 20 m2potěru je odlehčena až o 1,5 t). Ve výsledku se jedná o tvarově stabilní, pevné a nosné vrstvy podlahové konstrukce, dlouhodobě spolehlivé a odolné vůči klimatickým vlivům.

AnhyLevela CemLevel jsou srovnatelné z hlediska pevnosti v tlaku i v tahu za ohybu, nicméně díky složení se liší uplatněním v různých prostorách – pro realizace v trvale vlhkém prostředíjedoporučován CemLevel. AnhyLevel vyniká rychlou, čistou a bezprašnou realizaci podlah, jeho vlastnosti umožňují provádět i rychlé a intenzivní vysušování.

Nejlepší tepelná vodivost na evropském trhu

Zásadnější rozdíl spočívá v tepelné vodivosti – AnhyLevel i CemLevel jsou vhodnépro podlahové vytápění, s potěrem AnhyLevellze však přece jen dosáhnout lepších parametrů. V nověupravené receptuře AnhyLevelThermio dokoncevykazujenejlepší tepelnou vodivost na evropském trhu – hodnota dosahuje až 2,5 W/m.K., což zaručuje 2,5x rychlejší prostup tepla než u klasické mazaniny. AnhyLevelThermio je proto určen pro interiérové podlahy s teplovodními a elektrickými topnými systémy, protože díky mimořádně vysoké tepelné vodivosti zajišťuje rychlejší předávání tepla do prostoru, a to až o 30 %. Jinými slovy místnost rychleji vytopíte s použitím menšího množství energie. 

Úspora energie dosahuje cca 8 %, protože se používá topná teplota o 3 až 5 °C nižší, a i topný cyklus je mnohonásobně kratší. Další úspory přináší možnost zvýšení tloušťky tepelné izolace o 20-40 mm (právě na úkor redukované tloušťky potěru), takže tepelné ztráty do podkladu jsou nižší. AnhyLevelThermioje tak dalším vývojovým stupněm v oblasti materiálů přímo ovlivňujících tepelnou pohodu nízkoenergetických domů.

Doporučovaní řemeslníci

Abyste maximálně využili prémiové kvality materiálu AnhyLevelThermio, nechte ho aplikovat stejně perfektním řemeslníkem. Toho najdete na stránkách www.podlaha.cz, které kromě kompletních služeb spojených s problematikou podlah a výběrem vhodných materiálů nabízejí i prověřené realizační firmy. Na webu si navíc díky kalkulátoru můžete také okamžitě spočítat orientační cenu lité podlahy.