Má vaše stavba YQ? Přihlaste se do soutěže!

23. říj 2020

Stavební systém Ytong je pro svou jednoduchost jedním z nejžádanějších materiálů u výstavby rodinných domů.  Jeho výrobce, společnost Xella, se proto rozhodla zviditelnit nápaditost jednotlivých projektů a vypsala soutěž pro stavebníky, kteří v posledních 4 letech kolaudovali svůj dům z Ytongu nebo Silky. Z deseti staveb, které získají nejvíce hlasů veřejnosti, odborná porota vybere první tři. Ty pak získají finanční odměnu.

Od října až do konce prosince se mohou všichni, kteří dokončili a zkolaudovali v rozmezí 1.1.2016 do 30. 9. 2020 stavbu pro soukromé bydlení a použili produkty značek Ytongu nebo Silka, přihlásit na webu soutěže YQ stavba.   Web bude propojen se sociálními sítěmi, soutěžící tak mohou snadno sdílet svůj projekt a získávat své fanoušky. Cílem soutěže je zapojit tak co nejširší veřejnost, aby zde vyjádřila své názory a vyměňovala si své zkušenosti s různými typy výstavby. Prvních deset určí hlasy publika. Vítězná tři místa z nich vybere odborná porota, první místo získá 50 000 Kč, druhé místo 20 000 Kč a třetí 10 000 Kč.

První ročník YQ stavby proběhl před třemi lety a přihlásilo se do něj více než 80 projektů rodinných domů. Stavebníci zde sdíleli své osobní zkušenosti s výstavbou – významná část projektů byla postavena svépomocí či kombinovaně s pomocí zedníka nebo stavební firmy. Pro budoucí soukromé investory do rodinného bydlení tak vznikla cenná inspirace.

Trendem posledních let je zvýšená obliba projektů postavených bez zateplení, tedy z tepelněizolačních tvárnic Lambda YQ. Častěji se také můžeme setkat s použitím masivního stropu či střechy, oboje je poslední tři roky mnohem běžnější také u svépomocných stavebníků. Veškeré podrobnosti a podmínky zájemci najdou na https://yqstavba.ytong.cz/.