Martina Sáblíková finišuje stavbu rodinného domu

29. kvě 2018

Martina Sáblíková se i přes náročnou olympijskou sezónu pustila do stavby rodinného domu. Hrubá stavba je již hotová. Stavba je zastřešená a chybí pouze fasáda. Na řadu přichází řešení vnitřních dispozic domu.

Ještě letos by se Martina chtěla stěhovat do nového domova, který si buduje jen pár kilometrů od svého rodiště ve Žďáru nad Sázavou. „Toužila jsem po klidném prostředí s výhledem do okolní krajiny. Mohu chodit na procházky v přírodě, což je pro mě uklidňující,“ vysvětluje Martina, proč si vybrala parcelu v malé, klidné obci ležící na úpatí Žďárských vrchů.

Naše sportovní legenda přiznává, že skloubit nabitý sportovní program s plánováním stavby nebylo vždy jednoduché. „Zejména projektová fáze se neobešla bez mé účasti. Dlouze jsme ladili vnitřní dispozice, jejich využití, řešení úložných prostor. Za dobu, co cestuji, jsem viděla celou řadu prakticky řešených interiérů a měla jsem díky tomu konkrétní představu, co bych si u sebe doma přála,“ vysvětluje rychlobruslařka.

Stejně jako interiér, i exteriér stavby vznikal na základě dialogu mezi investorem a projektantem. Celkové ladění domu se nese v duchu black & white. Černobílou variaci rozehrává spojení bílé fasády a tmavé střešní krytiny. Martinu na první pohled zaujal moderní design betonové tašky Tegalit STAR od Bramacu. Tento model se vyrábí v netradičním tmavém odstínu granit metallic, který má lehce metalický nádech. Granitově černá krytina je doplněna černými fasádními palubkami ve štítech domu a černým podbitím u přesahů střechy. Tmavé akcenty se na fasádě zopakují i díky kamenným obkladům v některých detailech stavby.

Pro zvolený model betonové tašky je charakteristický minimalismus: rovný povrch s čistými liniemi bez žlábků. Takový profil zdůrazňuje elegantní styl střechy.  „Při pokládce krytiny je důležitá precizní realizace krovu a laťování. Podklad musí být absolutně rovný, jinak by se všechny nerovnosti ve vazbě střešních tašek projevily,“ komentuje pokládku prémiové krytiny Karel Petrů ze společnosti Stavbyprofi. Kromě rozměrové přesnosti má střešní krytina Tegalit STAR i řadu praktických výhod. Krytina se vyznačuje velmi hladkým povrchem, který spolu s vysokou pevností zvyšuje odolnost střechy vůči povětrnostním vlivům, usazováním nečistot, mechů a lišejníků. Speciální, do povrchu integrované pigmenty navíc odráží část infračerveného záření a tím omezují přehřívání střechy a podkrovních místností v horkých letních měsících.

Česká sportovkyně vsadila na projekt domu s klasickou šikmou střechou s obytným podkrovím. S bydlením pod šikminami má už ostatně vlastní zkušenosti, neboť se do nového domu stěhuje právě z podkrovního bytu. Díky použití nadkrokevní tepelné izolace si navíc Martina může v interiérech nechat přiznané dřevěné konstrukce krovů a vytvořit tak výjimečnou atmosféru. Všechny interiéry ale teprve čekají na dořešení. A má už v tomto ohledu Martina nějaké představy? „Mám ráda hodně prostoru a každá věc by měla mít své dané místo. Interiér by měl být moderní, ale musí působit útulně a domácky. Nic přehnaného. Mám určitou vizi, ale uvidíme, jaká bude nakonec realizace,“ prozrazuje na závěr čerstvá olympijská medailistka z Koreje.