Materiály HELUZ pro moderní zdivo

12. zář 2016

Komfortní a levné bydlení u Českých Budějovic

Dům co zaujme, uspokojí potřeby investora a představy projektanta

Už na první pohled se liší od ostatních. Svým neobyčejným vzhledem, barvou, konstrukcí, umístěním na pozemku, který leží uprostřed přírody. Vybočuje tak z řady standardních domů, které stojí poblíž. Je tu vidět vytříbený rukopis schopného projektanta, který jde s dobou a umí vytvořit něco nadčasového, co zaujme, uspokojí potřeby investora i představy projektanta.

Řeč je o rodinném domu, který se nedávno „narodil“ poblíž Českých Budějovic. Projekt domu je dotažen tak, jak si přál investor ale i architekt. Dům se tvořil ve společné symbióze obou hlavních aktérů díla, aby uspokojil potřeby a přání investora, ale i projektanta. A také umožnil tvůrčím způsobem vyjádřit investorovo zadání.

Funkční, estetické a levné bydlení

Pro projektanta domu ing. Josefa Vostrackého to znamenalo, jak říká,„vyprojektovat moderní dům, který by byl funkční, estetický, zasazený do zahrady optimálním způsobem tak, aby maximálně využil stávající pozemek. Ideálně zpřístupnil světové strany a vytvořil uživatelům domu potřebné soukromí. A samozřejmě, aby byl energeticky úsporný a poskytoval komfortní a levné bydlení.

Zadání bylo jednoznačné, i pokud jde o velikost domu, tedy uspořádání místností pro dva dospělé lidi, kterým do budoucna bude vyhovovat bezbariérový dům využitelný pro potřeby vlastních uživatelů a uspokojení potřeb případných hostů. Dispozice byla jasně zadaná, investor to pojal jako moderní dům s tím, že já jako projektant si s tím poradím. Bezbariérový proto, že u přízemního domu by to tak vždy mělo být“ uzavírá projektant domu.

Chtěli jsme nízkoenergetický a úsporný dům

Jak se nám svěřila investorka domu paní Helena, než začali se stavbou, bydleli s panem Petrem v nadměrečném domě, který neměl pro dva lidi své opodstatnění. Dřívější dům měl obyvatelné přízemí a k tomuještě dvě patra s nešťastně umístěným schodištěm uvnitř domu. Tímpádem zde měli i nepočítaně schodů, prostorů pro uklízení s minimálním využitím pro dvě osoby.A v neposlední řadě šlo i o energeticky velmi náročné bydlení, které vznikalo v době, kdy ještě nebyly tak vyspělé a energeticky úsporné stavební materiály jako nyní.

To vše rozhodlo nechat si vystavět něco jiného moderního funkčního a energeticky nenáročného.

Projektant si vybral tvárnice HELUZ Family 2in1

„Dům je navržen specifickým způsobem a tím dosahuje jednoduchým způsobem i řadypotřebných stavebních parametrů“, dodává k vlastní výstavbě domu a použitému materiálu Ing. Josef Vostracký. „Na obvodovém zdivu byla použita cihlová tvárnice HELUZ Family 50 2in1, která má ideální parametry.Není to sendvičové zdivo, je to jednolitá cihla, která řeší všechny věci konstrukční, tepelněizolační, difuzi vodních par, tedy veškeré technické potřeby a standardy moderního zdiva.  Materiál HELUZ zde byl využit, co se týče obvodového zdiva a překladů. Dům vlastně nemá ten klasický strop, je zde střecha, která je řešena jako dobřezateplená dřevěnákonstrukce.

Použitý cihelný blok HELUZ Family 50 2in1  je podle mého názoru stavebním materiálem, který má v současnosti nejlepší parametry na trhu. To jsem navrhl i investorům, aby tento materiál na stavbu domu použili. Jeho použitím jsme získalinejpříznivější parametr tepelného odporu ze všech materiálů z keramického zdiva. Bez problému postavíme z tohoto zdiva a bez dodatečného zateplení nízkoenergetický i pasivní dům. Pokud chceme získat při stavbě nového domu ty nejlepší a nejlépe vyhovující parametry pro jednovrstvé zdivo, pak je nejvhodnější volba  HELUZ Family 50 2in1.

Zateplovat nový dům je nesmysl

Pokud použijeme zdivo HELUZ Family 2in1 na 50 centimetrů tlustou zeď, je nesmysl uvažovat o dalším zateplení. Došlo by ke ztrátám, pokud jde o schopnost difuze par a celkově by se narušily příznivé užitné vlastnosti cihlového zdiva. I bez zateplení vznikl energeticky velice úsporný pasivní dům. Osobně používám při projektování domů několik typů obvodových konstrukcí a vždy je důležité dosáhnout co nejvyššího tepelného odporu obvodové konstrukce- zdiva 8 až 9 m2 K/W,“ uzavírá Ing. Josef Vostracký.Potřeba tepla na vytápěnítakových RD za rok je pak 15kWh/m2 rok.

S projektem se začalo o něco dříve, ale vše šlo hladce a rychle.Začátkem prosince 2014 ze začalo s výkopovými pracemi a o rok později již byl dům obydlen. Jak říká pan Petr, „za devět a půl měsíce se narodil nový moderní, estetický a energeticky nenáročný dům k ideálnímu bydlení kousek od města a v krásné přírodě“.Symbióza projektanta s investorem

Při stavbě domu se podařilo pochopit jeden druhého, vytvořit si mezi sebou dobrý vztah a nezbytnou vzájemnou důvěru.  Investor dokonale pochopil záměr projektanta a naopak. Projektant se řídil požadavky a přáními investora. Najít k sobě vzájemnou a vstřícnou cestu je někdy obtížné a složité a ne vždy se to zdaří. Ale v případě rodinného domu u Českých Budějovic se tato objektivní nutnost vzájemného pochopení povedla na jedničku.

S hotovým domem a jeho okolím jsem velmi spokojen. Jsem rád, že se podařilo naplnit veškeré požadavky investorů a moje představy o ideálním a originálním rodinném domě. Od investorů to byla určitá odvaha nebát se moderního domu. Já považuji moderní dům za samozřejmost a podle toho jsem přistoupil k návrhu domu. Důležitá byla také absolutní funkčnost a obklopení majitelů přírodními materiály s vysokou estetickou hodnotou. Jsem nadšen z toho, jak investoři vstupovali do tvorby budoucího domu, dotáhli všechny další věci, tak jak jsme se domluvili. Myslím tím interiér, ale i pozemek, včetně jeho oplocení. Že jako investoři pochopili všechny výzvy tohoto nově vznikajícího domu a dotáhli to do úspěšného konce. V tom já vidím takovou tu symbiózu projektanta s investorem - vytvořit společně něco, co obě strany vnitřně i fakticky uspokojí. Já jsem velice spokojen s konečným výsledkem a dům splnil naprosto dokonalé a ideální bydlení investorů“, zhodnotil závěremnašeho povídání výsledky svého snažení Ing. Josef Vostracký.

Nově postavený dům splňuje vše, co jsme od něj očekávali

Spokojen je i investor. A co nejvíce oceňuje na novém domě? „Dům je konstrukčně vyprojektován i zhotoven tak, že v létě, kdy je slunko vysoko, dopadají paprsky jen na spodní část velké prosklené plochy a dům se nepřehřívá. V zimě je tomu naopak, slunce je nízko nad obzorem a přes celý den jeho paprsky dopadají na celou prosklenou plochou a vyhřívají tak celý dům.Tím jsou náklady na bydlení na energie velice nízké. Po roce provozu je to cca 1500 Kč měsíčně za energie za celý provoz domu tedy nejen za vytápění a ohřev teplé vody. V tom je ten dům úžasný a pro naše potřeby maximálně vyhovující.Vše co jsme od toho domu chtěli, tak to nám nově postavený dům splňuje. Jak to projektant navrhl, jaké materiály použil, to vše přispělo k tomuto příjemnému bydlení“, uzavírají naše povídání investor domu paní Helena i pan Petr.

PARAMETRY BUDOVY:

Název stavby:  Rodinný dům u Českých Budějovic

Projektant:  Ing. Josef Vostracký/ATELIER Ing. Josef Vostracký, České Budějovice

Minimální potřeba tepla na vytápění je 30kWh/m2 a rok

Energetická náročnost budovy (dle PENB) B - úsporná

Zařazení: Nízkoenergetický dům

Skladba konstrukce: Jednovrstvá, bez zateplení

Použitý materiál HELUZ:

Typ cihel na obvod - HELUZ Family 50 2in1,

Příčky:  HELUZ 20 nosné vnitřní zdivo a příčkovky HELUZ 140

keramické překlady HELUZ.