Myslete při rekonstrukci na úspory. Přinášíme konkrétní rady a tipy

14. lis 2022

Naplánujte stavební úpravy tak, aby vám v budoucnu šetřily peníze. Sepsali jsme pro vás informace o technologiích a opatřeních, co dokážou snížit spotřebu energií a navíc zajistí zdravější prostředí u vás doma. Řeč bude o zateplení, výměně oken, fotovoltaice i rekuperaci. 

Ať už plánujete rekonstrukci domu nebo bytu, vyplatí se o ní uvažovat z dlouhodobého hlediska. Investice do materiálů a technologií, které zpočátku možná vypadají závratně, se vám po pár letech vrátí a pak už budete jen „vydělávat“. Navíc dnes můžete na úsporná opatření získat dotace. Na co tedy při přestavbě myslet? 

Zateplete fasádu, střechu a podlahu půdy 

Izolaci zmiňujeme na prvním místě. Proč? Je to jednoduché: stěnami domu uniká kolem 25 % tepla, střechou až 30 %. A pokud máte neobývanou půdu bez zateplení podlahy, část energie z přízemí se vám „ztrácí“ stropem. 

Správné zateplení vám tedy může ušetřit velkou část výdajů za energie. Pokud se bavíme o kompletní izolaci celého domu, pohybuje se úspora v rozsahu 30–⁠60 %. Zateplení navíc zvýší hodnotu vaší nemovitosti, sníží riziko vzniku plísní v interiéru a pomůže vám výrazně  omezit produkci CO2. A jak tedy na to? 

Zateplení fasády polystyrenem, který patří k nejčastěji používaným izolantům. 

Vsaďte na zateplovací systémy, které mají přesně danou a ověřenou skladbu materiálů. Například u firmy Weber seženete venkovní kontaktní zateplovací systémy neboli ETICS. Dalším odborníkem na zateplení je pak ISOVER, který vyrábí materiály pro venkovní i vnitřní izolace. Například systém ISOVER StepCross, určený pro zateplení nepochozí půdy, zvládnete položit i sami během dvou tří dnů. A začnete tak vlastně šetřit už letos. 

Než se pustíte do zateplování svépomocí, doporučujeme pustit si seriál Izolační inspektoři. Na ukázkách skutečných staveb uvidíte, jakých chyb se při montáži izolací vyvarovat. A pokud tápete s výběrem materiálu, kontaktujte Centrum technické a obchodní podpory Saint-Gobain, kde vám nejen poradí, ale navíc zdarma připraví i orientační kalkulaci. 

Vyměňte okna a nešetřete na sklech 

V oknech je velký potenciál pro ušetření. Pokud totiž nejsou řešená správně, můžete přicházet až o 40 % tepla. Dnes už se doporučuje automaticky pořídit izolační trojskla, která vám přinesou úsporu, jaké s dvojskly nikdy nedosáhnete. A navíc můžete kombinovat různé vlastnosti skel a ve výsledku si zařídit opravdový komfort. 

Naše rada zní: zaměřte se na to, co od oken čekáte a na jejich orientaci. Pokud vedou do rušné ulice, oceníte akustická skla, okna směřující na jih, západ a jihozápad budou zase vyžadovat protisluneční zasklení. U oken orientovaných na sever uvítáte, když budou sama „přitápět“, odborně řečeno, když zajistí tepelné zisky ze slunce. Tyto funkce se dají zkombinovat a všechny zmíněné typy zasklení najdete u odborníků na slovo vzatých –⁠ v Saint-Gobain Glass

Sklo ECLAZ od Saint-Gobain Glass se postará o zateplení i dostatek světla. 

Vlastní energie a čistý vzduch? Můžete mít obojí

Fotovoltaické panely jsou čím dál tím výkonnější a zároveň cenově dostupnější. Dokážou vám zajistit energii 140 dní v roce a ušetříte s nimi až 50 % energetických nákladů. Výběr fotovoltaické elektrárny by se měl přizpůsobit konkrétní stavbě, proto je nejlepší poradit se s profesionály. Například ve společnosti V-systém elektro vám pomůžou najít vhodné řešení přímo pro váš dům, postarají se o administrativu i samotnou instalaci.  

Největší výnosy z FV panelů získáte, když je umístíte na jižní stranu střechy. 

Kromě fotovoltaiky můžete u V-systém elektro poptat také rekuperační jednotku, která se stará o řízené větrání a zároveň zamezuje ztrátám tepla. Neustále totiž přivádí do interiéru čerstvý vzduch, který se ve výměníku ohřívá teplem z odváděného, odpadního vzduchu.

Když už je řeč o čerstvém vzduchu, musíme zmínit důležitou věc: bez větrání to nejde. Pokud nemáte rekuperaci, nesnažte se ušetřit tím, že necháte okna neustále zavřená. Zvlášť u nezateplených objektů hrozí zvýšená vlhkost a vznik plísní, což může mít velký dopad na samotnou stavbu, ale hlavně na vaše zdraví. Větrejte pravidelně, raději kratší dobu a s okny dokořán, než dlouze a jenom ventilačkou. Z hlediska úspor je to výhodnější.

Zdravý vzduch v interiéru vám spolu s větráním může zajistit i správný výběr materiálů. Například sádrokartonové desky Rigips s technologií Activ’Air® rozkládají emise škodlivého formaldehydu. Ten se může vyskytovat v nábytku, kobercích, ale vzniká i při běžných domácích činnostech, jako je vaření nebo žehlení. Funkci tohoto speciálního sádrokartonu ještě podpoříte, když navíc použijete nátěr weberdeco fresh. I ten totiž aktivně odstraňuje formaldehyd. 

Sádrokarton dokáže v interiéru velké věci

Zažádejte si o dotaci

Velkou část nákladů na zmíněná opatření vám mohou pokrýt příspěvky z programu Nová zelená úsporám. Ten totiž podporuje realizace, které snižují energetickou náročnost budov. Pokud splníte podmínky programu, můžete získat dotaci ve výši desítek až statisíců korun a při kombinaci několika opatření vás navíc čeká nemalý bonus.