Návrh podkroví mobilním telefonem? MyDaylight

19. bře 2018

Přemýšlíte, že budete letos rekonstruovat? Nebo toužíte vdechnout nový život nevyužitému podkroví, ale neumíte si představit, jak bude výsledek vypadat? Kolik oken zajistí dostatečný přísun denního světla a jakou atmosféru můžete v novém prostoru očekávat? S aplikací MyDaylight pro chytré telefony můžete během několika minut na vlastní oči spatřit plánovaný výsledek svého budoucího snažení.

Aplikaci MyDaylight ocení všichni, kteří si chtějí navrhnout a na vlastní oči ověřit vlastní projekt rekonstrukce. Tzn., že díky aplikaci můžete názorně zjistit, jaký počet a velikost střešních oken bude pro vaši podkrovní místnost optimální a jaká atmosféra zde bude panovat v kteroukoli roční dobu.  Stačí zadat základní parametry, jako jsou rozměr podlahy, výška a sklon střechy, výška stropu, rozmístění oken, umístění nábytku, orientaci místnosti vůči světovým stranám a upřesnit materiály jednotlivých povrchů. Za zhruba deset minut dostanete k dispozici svou na míru vytvořenou simulaci místnosti. Tu lze prohlížet buď v režimu formátu 360° nebo ve virtuální realitě pomocí VR brýlí.

Výkonné herní technologie a velký výpočetní výkon

Všechny simulace MyDaylight jsou postaveny na platformě Unity, což je herní engine, který je běžně využíván v nejmodernějších počítačových hrách. MyDaylight je první mobilní aplikace na světě, která kombinuje tento herní engine s výkonnou technologií pro práci s denním světlem. Rozsah výpočtů potřebných pro reálnou simulaci denního světla v aplikaci daleko překonává možnosti nejvýkonnějších chytrých telefonů. Jakmile proto do aplikace zadáte všechny parametry a proměnné, jsou odeslány na vzdálené servery Microsoft Azure, kde jsou zpracovány. V závislosti na rozsahu proměnných a komplexnosti scény trvá finální výpočet cca 5–15 minut, poté se výsledná simulace odešle zpátky do telefonu.

Krok za krokem k novému zdravému podkroví

Nainstalujte si aplikaci MyDaylight do svého chytrého telefonu. Získáte ji buď v Google Play nebo App Store po zadání jména aplikace do vyhledávání. Po spuštění MyDaylight začněte svůj projekt stiskem červeného „plus“ a pokračujte stiskem stejnobarevné šipky. V prvním kroku vyberte tvar a rozměry místnost.

Následně zvolte typ střechy, která se nachází nad danou místností, a její sklon. Tip: malý posuvník přidá do návrhu strop, u kterého následně určíte, jaké výšky dosahuje. Následně se můžete rozhodnout, zda budete chtít ručně přidat okna, upřesnit povrch stěn a podlahy, nebo si necháte tyto části vygenerovat automaticky. I když tento krok přeskočíte a necháte si trochu pomoct, můžete všechny úpravy dodatečně provést i na konci.

Pokud vyberete vytvořit tyto části automaticky, můžete jen rozhodnout, jakým nábytkem pokoj doplníte a v následující volbě vyberte roční období a denní dobu, kterou chcete do vaší simulace promítnout. Po jednoduché registraci je vytvořen model místnosti, ale zatím bez jakékoli simulace světla. Ta se v tento okamžik stále vypočítává na vzdálených serverech. Do telefonu dorazí za asi 10 minut. Natolik je výpočet simulace pro virtuální realitu náročný.

Pokud byste chtěli doplnit a více přizpůsobit danou místnost, můžete to udělat právě teď. Upravte okna, zadejte orientaci místnosti vůči světovým stranám i poloze na Zemi a upřesněte v interiéru barvy a povrchy.


Výslednou simulaci si můžete prohlížet na telefonu ve formátu 360°, nebo pokud máte brýle pro virtuální realitu, tak pomocí nich. Díky nim zažijete pocit, jako byste skutečně stáli v dané místnosti.

MyDalight nabízí jedinečnou příležitost experimentovat s různými variantami rekonstrukce. Můžete vytvořit tolik simulací, kolik potřebujete. Jediným omezením je váš čas a představivost.

Aplikace MyDaylight je bezplatná a k dispozici ke stažení z App Store ZDE a Google Play ZDE