Nejčastější chyby při výběru a nákupu venkovních žaluzií

30. kvě 2022

Při pořizování venkovních žaluzií zvažte výběr typu lamel, značky motoru, místo nákupu nebo využití služeb montáže. Správným nákupem můžete předejít budoucímu poškození a reklamaci žaluzií. Poradíme vám, jak se těmto případům vyhnout

Zaměřte se na výběr typu lamel 

Tvar lamel není u venkovních žaluzií jen estetickou záležitostí. Ovlivňuje také míru stínění, možnosti naklápění, hlučnost nebo odolnost. Ta se projeví hlavně ve ztížených povětrnostních podmínkách. Do oblastí, kde je větrno (např. horské oblasti) zvolte lamely Z-90 nebo S-90, které jsou vedené pouze ve vodícím profilu. Vedení lankem není pro horské oblasti vhodné.
Lamely S a Z jsou robustní, pevné a vodící profil zvyšuje odolnost žaluzií proti větru oproti vodicímu lanku. Například venkovní žaluzie Z-90 a S-90 do metrové šířky ve vodícím profilu odolávají větru o síle až 88 km/h. Zároveň jsou nejtišší díky zaválcovanému gumovému těsnění.

Typ C lamel je méně odolný a tichý, zato se dá vést i na lanku a lze jej naklápět na obě strany. U typu F je výhodou nízká cena – ze všech typů je ale nejméně odolný a nejhlučnější (hlavně při silném větru).

Do horských oblastí zvažte pořízení větrných a slunečních čidel. Čidla při špatném počasí dají automatický impuls motoru, který žaluzie vytáhne pod krycí plech. Tím zabraňuje hrozbě poškození žaluzií i ve chvíli, kdy nejste doma.

Typ lamel Z-90 a S-90 ve vodícím profilu se hodí do ztížených povětrnostních podmínek.

Vyberte osvědčenou značku motoru 

Kromě tvaru lamel se zaměřte i výběr motoru. Ten je jednou z nejčastějších příčin reklamace. Neberte automaticky nejlevnější variantu. Levné motory z východních zemí mají tendence k častějším poruchám. Vybírejte motory prověřených značek, které jsou spolehlivé, ušetří vám mnoho starostí a časem i peněz.

Drátové motory jsou nejlevnější variantou, kterou lze využít při ovládání žaluzií tlačítkem. Nevýhodou je méně pohodlné ovládání a absence pokročilých funkcí.

Bezdrátově ovládané motory lze ovládat tlačítkem, mobilní aplikací nebo dálkovým ovládáním. Nevýhodou je vyšší cena, zato však můžete ovládat více žaluzií jedním tlačítkem bez zásahu do omítky. Bezdrátové ovládání navíc lze propojit s čidly nebo chytrou domácností (Alexa, Siri a Google Assistant). Předokenní žaluzie se díky čidlu přizpůsobí venkovnímu počasí naklápěním lamel a vytahováním do krycího plechu, čímž předcházejí poškození. Inteligentní bezdrátové motory mají navíc nadstandardní funkci zpětné odezvy.

Společnost NEVA doporučuje zejména motory prověřených značek evropských výrobců, například francouzskou značku Somfy či německé výrobce Geiger nebo Elero. Tito výrobci mají nadstandardní záruku včetně dostupného servisu po celém Česku.

Práci přenechte vyškoleným montážníkům. Snížíte riziko poškození žaluzií při vybalování a zasazování do okna.

Obraťte se na montážníky 

Dalším častým důvodem reklamací a poruch je neodborná montáž. Ve snaze ušetřit si někteří lidé zaměřují a instalují venkovní žaluzie svépomocí. Může se stát, že se vám žaluzie ani nepodaří namontovat, nebo je usadíte křivě a budou drhnout, pak je poškození lamel jen otázkou času. Neodbornou montáží navíc u mnohých výrobců přicházíte o záruku na žaluzie.

Proto je vhodnější oslovit montážní firmu nebo prodejce, který montáž nabízí. Pracovníci těchto firem mají s instalací žaluzií zkušenosti, takže jim potrvá montáž jen zlomek času. Zato pro neznalého laika je montáž náročná a zdlouhavá. Je potřeba na milimetr přesně změřit výšku, šířku, a nutnou rezervu nad parapetem. Zaměření přitom ztěžují křivé špalety nebo vyosené ostění. S těmito nástrahami už montážníci počítají. Navíc se postarají o to, aby vlivem kotvení žaluzií do fasády nedocházelo k tepelným mostům a únikům tepla.