Nejlepší polystyren pro zateplovací systémy ETICS na trhu? Isover GreyWall Sun Protect

26. zář 2023

Když kontaktní zateplení, tak jedině s šedo-bílým polystyrenem. Isover GreyWall Sun Protect v sobě kombinuje to nejlepší z klasického i šedého EPS a v  mnohých ohledech oba materiály překonává.

Šedý polystyren s přídavkem grafitu nabízí o 20 % lepší izolační vlastnosti než klasický bílý EPS. Šedá barva s sebou ale nese i jednu komplikaci: pokud jsou desky vystavené přímému slunci, začnou se ohřívat a hrozí jejich poškození, popřípadě další komplikace při zateplování. Proto na trhu existují desky Isover GreyWall Sun Protect. Jádro tvoří šedý EPS, na lícové straně je pak vrstva bílého EPS.

To z nich dělá naprostého favorita mezi fasádními polystyreny. Mají vůbec nejlepší součinitel tepelné vodivosti s hodnotou λD = 0,030 W/(m.K). Tato veličina udává, jak dobře materiál vede teplo. A čím menší číslo, tím lépe. Pro srovnání – bílý polystyren (EPS 70F) má λD = 0,039 W/(m.K). Vrstva bílého polystyrenu pak zajišťuje, že se sluneční paprsky od desek spolehlivě odrazí a izolant tak lze instalovat i na přímém slunci.

Mimořádná odolnost vůči proražení

Už obyčejný bílý polystyren vyniká svými mechanickými vlastnostmi. Isover GreyWall Sun Protect pak vykazuje ještě lepší hodnoty. Například jeho pevnost v tlaku je 80 kPa oproti běžným 70 kPa, což deskám zajišťuje vyšší odolnost vůči proražení.

Pozadu materiál nezůstává, ani pokud jde o pevnost v ohybu. Tady dosahuje hodnoty 150 kPa, zatímco běžně se setkáte s pouhými 115 kPa.

Výroba do forem zajišťuje nižší nasákavost a snazší lepení

Isover GreyWall Sun Protect byl vůbec prvním fasádním izolantem, který se začal vyrábět jako tvarovky (ve formách). To mu propůjčuje hned několik výjimečných vlastností.

Zaprvé, z obou stran mají desky vaflovou strukturu, která zajišťuje dokonalé spojení s lepícími tmely a stěrkami. To oceníte zejména ve chvíli, kdy budete dělat zateplení pouze lepené, bez kotvení. Nebo když se rozhodnete pro fasádu s těžkými obklady.

Tvarovková výroba navíc umožňuje ještě lepší svaření perlí (polystyrenové kuličky), což snižuje nasákavost materiálu a zároveň zvyšuje jeho mrazuvzdornost. Zatímco běžný EPS 70F má nasákavost max. 5 %, u Isover GreyWall Plus je to dokonce nejvýš 3 %.

Bezpečná manipulace díky speciálním nářezům

Na rubové straně jsou desky Isover GreyWall Sun Protect opatřeny nářezy. Ty snižují riziko průhybu, ke kterému může dojít vlivem rozdílných teplot obou povrchů, ať už při výrobě nebo při manipulaci.

Samozřejmostí je, stejně jako u jiných fasádních polystyrenů, nízká hmotnost a zdravotní nezávadnost. K manipulaci s tímto materiálem navíc nepotřebujete ochranné pomůcky.

Pokud by vás zajímalo, kolik zateplení s Isover GreyWall Sun Protect stojí, kontaktujte tým technických specialistů. Zdarma vám připraví kalkulaci, ale také poradí se skladbou konstrukce, s obecným montážním postupem, nebo vám zašlou potřebné technické listy.