O pečovatelský dům v Novém Boru pečuje nová střecha

21. led 2019

„Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci“, praví známé úsloví. O jeho pravdivosti svědčí příběh Domu s pečovatelskou službou v Žižkově ulici v Novém Boru. Nekvalitně provedenou střechou z asfaltového šindele začalo po pár letech zatékat. Od minulého roku tak zajišťují obyvatelům domu potřebné bezpečí a pohodlí vysoce odolné, plechové šablony Decra®, které má v nabídce společnost BRAMAC.

Volba tentokrát padla na krytinu, jejíž životnost garantuje výrobce dlouhou 30tiletou  zárukou. Decra® je v Evropě zavedenou a renomovanou značkou, která má na svém kontě více než 55 miliónů položených m2 střech v různých klimatických oblastech.

Klimatické podmínky přitom dokážou obyvatele Nového Boru pěkně potrápit. Město leží na pomezí Lužických hor a Českého středohoří v nadmořské výšce 365 m n. m. a zimě se často potýká s přívaly sněhu. Plechové šablony Decra® jsou díky pevnému ocelovému jádru extrémně odolné vůči povětrnostním vlivům (dešti, větru nebo krupobití) i zatížení sněhem. Díky speciálnímu pokovení ze směsi zinku, hliníku a hořčíku nejsou náchylné vůči korozi. K dlouhé životnosti navíc přispívá vysoce odolná prášková barva, která je aplikována na povrch šablon a zajišťuje stálobarevnost a vyšší trvanlivost než tradiční povrchové nástřiky.

Nová krytina na střeše pečovatelského domu neplní jen funkční, ale i estetickou roli. Zvolený model Decra® Elegance s matnou povrchovou úpravou stylově napodobuje vzhled a texturu pálených tašek. Ty pochopitelně nemohly být na střeše použity kvůli limitované nosnosti krovu. Dům v Žižkově ulici je historickým, hrázděným objektem a hmotnost modelu  Decra® Elegance (4,5 kg na 1m2 ) se jevila jako optimální.

Práci s lehkou krytinou si pochvaluje David Blažej, majitel realizační firmy Proreko z Dolního Podluží: „Většina plechových krytin se pokládá ve velkoformátových šárech, se kterými se složitě manipuluje a při práci je nutný tým lidí. Decra má malé, skladné segmenty, které se dají vzít do podpaží i ve více kusech. Práce jde rychle od ruky a řemeslník si poradí i sám. Šablony se navíc lehce pokládají od hřebene k okapu.“

Při rekonstrukci střechy v Novém Boru se muselo opravit i deset vikýřů, kterými do podkrovních bytů zatékalo. Instalovala se nová okna a stěny vikýřů se zateplovaly. Součástí realizace byla také výměna všech klempířských prvků (žlabů, háků, parapetů, oplechování stěn vikýřů, komínů, atd.) Vzhledem k tomu že stavba se nachází v oblasti s vyšším sněhovým zatížením, byly na střechu umístěny i normou předepsané bezpečnostní prvky (mřížové sněholamy).

Na závěr si David Blažej pochvaluje spolupráci s distributorem krytiny, kterým je v České republice společnost BRAMAC. „Je obrovskou výhodou, že za Decrou stojí firma s velkým zázemím. S BRAMACEM běžně spolupracujeme i na jiných zakázkách a s jejich servisem a technickým poradenstvím máme nejlepší zkušenosti,“ objasňuje David Blažej. Nutno říci, že objekt získal po rekonstrukci mnohem autentičtější vzhled a teď už je to jen o času, aby prověřil kvalitu materiálu.

www.decra.cz

www.bramac.cz