Odvětrávaná fasáda pro zdravé bydlení bez vlhkých zdí a plísní

17. říj 2016

Na fasádu se často pohlíží pouze jako na slušivý kabátek domu. Kvalitní fasáda by však měla mít více vlastností – například dům tepelně izolovat nebo ochraňovat před nepříznivými vlivy počasí. V současnosti jsou velmi žádané odvětrávané fasády, které brání vzniku nadbytečné vlhkosti a plísní ve zdech, a napomáhají tak zdravému a spokojenému bydlení. 

Spousta lidí pro zateplení volí kontaktní systémy, ty však skrývají mnohá úskalí.

Pokud je dům příliš utěsněn, ve zdech se drží přebytečná vlhkost. Nadměrná vlhkost způsobuje vznik nežádoucích a zdraví škodlivých plísní, které mohou vyvolat například rýmu, oční potíže, alergické záněty dutin i astma. 

RD Praha po rekonstrukci: v přízemních místnostech tohoto rodinného domu se neustále tvořila plíseň. Staré pískovcové zdivo tloušťky 900 mm bylo nutné odvlhčit. Povedlo se tak díky realizaci fasády Novabrik v roce 2011. 

RD Praha před rekonstrukcí. 

Fasáda pro vaše zdraví

Správný způsob zateplení a výběr kvalitní fasády je velmi důležitý. Ideálním řešením je odvětrávaná fasáda Novabrik, která je vhodná jak pro starší objekty, tak pro novostavby. Jedná se o unikátní a důmyslný systém využívající tzv. komínový efekt, kdy vzduch cirkuluje mezi tepelnou izolací a fasádními obklady a zabraňuje vzniku vlhkosti a plísní ve zdech. Díky tomu je chráněna  konstrukce stavby i klima v interiéru.

Skladba fasádního pláště odvětrané fasády Novabrik Regular

Kromě toho je odvětrávaná fasáda také výhodnou investicí do budoucna. Kontaktní systémy jsou sice na první pohled finančně méně náročným řešením, které se však obvykle prodraží kvůli následným opravám a rekonstrukcím. Naopak fasáda Novabrik má garantovanou životnost 50 let, a je prakticky bezúdržbová. 

Výhody odvětrávané fasády Novabrik 

Základem jsou cihly Novabrik Regular vyrobené z vibrolisovaného betonu, jejichž montáž se podobá stavebnici pro dospělé. Jednotlivé obklady se totiž jednoduše skládají k vymezovacímu roštu, a to bez použití malty, tmelů či lepidel. Montáž tak zvládne každý šikovný kutil, i když profesionální odborná montáž bude rychlejší a pohodlnější.

Fasáda Novabrik disponuje nejen množstvím barev, ale také doplňků (parapety, římsy, rohové kostky), které lze velmi vkusně kombinovat a docílit tak decentního rozčlenění souvislé plochy. 

Fasády Novabrik jsou oblíbené také díky svému unikátnímu estetickému vzhledu připomínající přírodní kámen. Cihly jsou vyráběny v jedenácti barevných variantách od bílé, přes pískovou, meruňkovou, červenou až zelenou. Na výběr je také povrchová úprava obkladů, a to buď štípaná, hladká nebo broušená. Jednotlivé varianty lze mezi sebou libovolně kombinovat. Každý si tak může vytvořit fasádu podle vlastních představ.

Novabrik má řešení i pro maximální zateplení

Odvětrávaná fasáda v kombinaci s optimální izolací skvěle zateplí váš dům a uspoří výdaje za vytápění. Pokud však toužíte po maximální tepelné izolaci, měli byste spíše sáhnout po odlišném druhu fasádních obkladů s názvem Novabrik Therm. Samotná cihla z perlitobetonu nahrazuje 4 cm silnou minerální vatu. Tento typ fasády je vhodný především pro novostavby, kdy lze využít dotační program Nová zelená úsporám.   

Více informací na stránkách Novabrik