Okna do chalupy

28. bře 2017

Uvažujete o výměně oken ve svém víkendovém domku? Podívejme se na to, jaká okna si pořizujeme do chat a na chalupy.

Rozhoduje typ domku

Jsme národem chatařů a chalupářů. Na svých venkovských domcích stále něco kutíme, opravujeme a vylepšujeme. Kdo bere rekonstrukci vážně, řeší jako jeden z prvních kroků i výměnu oken.  U oken do víkendového domku hraje většinou hlavní slovo cena.

V chatách v okolí velkých měst, kde trávíme čas předevšímod jara do podzimu, dobře slouží plastová okna osazená izolačním dvojsklem. Klasikou jsou bílá plastová okna, kdo nechce bílý plast, volí tzv. polodekor. Z interiéru jsou okna bílá, z venkovní strany jsou opatřena folií imitující dřevo. Oblíbenou stálicí je dekor „zlatý dub“.

Horské prostředí nebo rekonstrukce starých venkovských stavení vyžaduje trochu jiný přístup. Lidé více dbají na styl a estetiku. Pak bývají častou volbou dřevěná okna osazená izolačním dvojsklem. „Pokud lidé využívají domky i v zimě, nebo v nich plánují strávit penzi, vybírají okna pečlivěji a kritéria jsou stejná jako u bytů. Sáhnou tak i po dražším provedení dřevěných oken s izolačním trojsklem,“ říká Ing. Pavel Kašpar regionální ředitel VEKRA tradiční české značky oken.

Moderní špaletová okna

Představu starých venkovských domků, statků i roubenek máme většinou spojenu s malými dvojitými okénky s truhlíky kvetoucích muškátů. Proměna starého stavení v příbytek se všemi moderními vymoženostmi, ale v kabátě jako z předminulého století není snadná ani levná. Při rekonstrukci těchto domků záleží především na možnostech a vkusu majitele. Ti, kdo chtějí zachovat venkovský ráz domku se vším všudy, mají možnost zvolit moderní špaletová okna.

TIP: okna pro chatu i chalupu si prohlédněte tady

Princip dvou okenních křídel spojených dřevěným deštěním zůstává i u moderních špaletových oken zachován, vnější křídlo je ale opatřeno izolačním dvojsklem. Zvenku mohou mít okna dřevěnou venkovní okapnicí i ozdobně frézované prvky. Stylové kličky, dorazy a krytky pantů pak dotvoří výsledný historický vzhled.

Tepelná izolace moderních špaletových oken je ale úplně někde jinde,než tomu bylo u jejich sto let starých předchůdců. „Pokud si majitelé starých chalup pořídí moderní špaletová okna s kvalitní povrchovou úpravou, vydrží při snadné údržbě minimálně sto let,“ dodává Ing. P. Kašpar z VEKRY.

Jak je to s bezpečností

Opuštěné chaty a chalupy se mimo sezónu stávají oblíbeným cílem zlodějů. Dalo by seočekávat, že jejich majitelé budou požadovat i bezpečnější okna, ale to úplně neplatí. Často mají domky vybavené mřížemi nebo jsou okna překryta okenicí. Mnozí chataři poučeni špatnou zkušeností nenechávají v objektech nic cenného a hledí spíš na to, aby případná oprava následků řádění zlodějů nebyla příliš drahá.