Okna, která udrží teplo doma

14. lis 2016

Možná si kladete otázku, jaká okna si vybrat, abyste uspořili co nejvíce tepla. Odpověď závisí na volbě oken i na provozu domácnosti.

Kolik tepla uniká okny

Odhady uvádějí, že u starších rodinných domů, kde okna nemají moderní izolační zasklení, mohou úniky tepla okny představovat až 40% tepelných ztrát, a to i ve stavu, kdy jimi neprotahuje. To je samo o sobě velké množství tepla, které navíc vyplývá jen z vlastností oken.„Pokud starými okny táhne, pak může na okna připadat i více než polovina tepelných ztrát v bytě,“říká Ing. Korbelář technický manažer oken OTHERM a dodává, „třetina ztrát připadá na nezateplené stěny, asi pětina tepla unikne stropem a střechou, zbytek pak připadá na podlahu nebo sklep.“

Abyste netopili „pánubohu do oken“ je třeba vybrat vhodný profil, správné izolační zasklení a pozor, je třeba pohlídat si, aby okna byla správně namontovaná a seřízená.

Jaká okna si vybrat

Pokud máte s otázkou výběru oken spojenou volbu materiálu, zapomeňte na to. „To, zda si vyberete plastová, dřevěná nebo dřevohliníková okna, je z hlediska jejich vlastností jedno,“ upřesňuje Ing. Korbelář. Volba materiálu závisí pouze na vašich preferencích a finančních možnostech.

Při výběru oken se orientujte především podle toho, co od nových oken očekáváte a kde budou sloužit. Vyplatí se myslet nejen na úsporu tepla, ale také na bezpečnost, ochranu před hlukem a další vlastnosti. Projděme si některé body, o nichž byste měli vědět:

  • Velkou pozornost věnujte volbě typu izolačního zasklení, protože má zásadní vliv na vlastnosti oken.
  • Není vždy nezbytné zvolit si izolační trojsklo. Měli byste vědět, že například běžné izolační trojsklo nechrání před venkovním hlukem lépe než dvojsklo. Protihluková skla je třeba řešit speciálně podle individuálních požadavků na útlum hluku.
  • Pokud vyberete trojsklo, zajímejte se také o jeho vlastnosti z hlediska solárních zisků a množství slunečního světla, které propustí do interiéru. Jde o to, abyste dobře využili sluneční teplo k prohřátí interiéru, a to zejména na podzim a na jaře.
  • Dejte přednost profilu se středovým systémem těsnění, tedy třemi těsnícími plochami. Lépe udrží v interiéru teplo a poskytuje i lepší protihlukové vlastnosti.
  • Pro ochranu malých dětí si pořiďte uzamykací okenní kličky nebo kličky s dětskou pojistkou.
  • Pro větší bezpečnost je možné osadit okna mechanickými bezpečnostními prvky kování a bezpečnostním zasklením. Bezpečnost je třeba řešit komplexně, je vhodné konzultovat ji s odborníky.
  • Pokud plánujete elektronické zabezpečení, zjistěte si možnost nechat si již ve výrobě kování osadit magnetickými spínači.

Jak udržet doma teplo i v zimě

První letošní mrazíky už máme za sebou. Poslední roky byly zimy mírnější než obvykle, ale úspory tepla jsou, vzhledem k stále rostoucím cenám energií, stále aktuální.

Výměna oken staršímu rodinnému domku určitě prospěje a především zvýší pocit lepší tepelné pohody.„Špičková moderní okna osazená izolačním trojsklem zajistí, že jimi projde asi o 2/3 méně tepla než například starými špaletovými okny. Samozřejmě za předpokladu, že jsou správně namontována v ostění a optimálně seřízena,“dodává Korbelář.

Kolik s novými okny ušetříte je ale individuální. Záleží totiž nejenom na nových oknech, ale také na tom, na jaký provoz je domácnost zvyklá. Po výměně oken je nutné efektivně s teplem hospodařit. U starších rodinných domů, kde se zatím většinou neřeší rekuperace, je třeba naučit se správně a efektivně větrat. Je nejvhodnější krátké intenzivní vyvětrání, aby se vyměnil vzduch, odešla přebytečná vlhkost a současně nedošlo k ochlazení stěn.