Ovlivňují módní trendy výběr oken?

11. led 2016

I když jsou okna chápána zejména jako technický prvek, který má především dobře sloužit, prosazují se i zde moderní trendy. Okna a dveře jsou především chápány komplexně a lidé současně řeší i stínění a doplňky.

Trendy v požadavcích na vlastnosti oken

Tepelná izolace je u oken stále nejdůležitějším parametrem. Mnoho stavebníků si ale uvědomuje, že výběr musí být dán tím, co od oken očekávají. Často tak řeší požadavky na útlum venkovního hluku či bezpečnost. Obvyklejší jsou tak objednávky speciálního zasklení a zadání „okna s trojsklem“ tak často jako specifikace nestačí. Navíc i v rámci jednoho domu se tak mohou požadavky na okna lišit. Samostatnou kapitolou jsou okna do pasivních domů, kde jsou nároky projektantů velmi přísné.

S rozvojem elektronických systémů ochrany domu souvisí možnost integrovat bezpečnostní prvky přímo do kování oken, případně osazení vchodových dveří elektrickými dveřními zámky s ovládáním na čip či pomocí mobilního telefonu apod. Vyřešit tyto požadavky již při nákupu oken se vyplatí, mohou představovat významnou úsporu za dodatečnou montáž i případné narušení ostění.

Snadno si můžete představit, jak zlepší komfort bydlení elektrické ovládání balkónových posuvných dveří či stínění. Každý večer stahovat manuálně venkovní žaluzie či rolety, to jistě není lákavá představa, zejména v rodinném domě, kde nejde o jedno či dvě okna. Pořizovací náklady jsou sice vyšší, ale rostoucí zájem o tyto prvky potvrzuje, že jde již o nezvratný trend.

Roste obliba dřevěných oken

Zvýšený zájem o dřevěná okna je v posledních letech stále jasnější. I když plastová okna na českém trhu stále převládají, mnoho stavebníků je již nebere jako jedinou variantu. Jistě k tomu přispívá i zdokonalená technologie povrchové úpravy, která podstatně zjednodušuje údržbu a péči o dřevěná okna a mírní tak obavy zákazníků z případného natírání.

Dřevo navíc umožňuje i širší možnosti atypických tvarů a rozměrů oken. Dnes to již nejsou půlkulatá okna s „zlatými“ mezi skelními rámečky z doby, kterou dnes označujeme jako podnikatelské baroko. Prosazují se především velké prosklené plochy, posuvné terasové systémy, rohová okna a další atypické prvky. Dřevo zde uplatní svou velkou výhodu – výbornou tvarovou stabilitu.

Barevná okna změní dům k nepoznání

Barevná plastová okna jsou dnes již celkem běžná. Patrný je ale rostoucí zájem o odstíny šedé, které věrně napodobují hliník.

U dřevěných oken roste obliba transparentní povrchové úpravy, která zachovává krásu přírodního dřeva. Tento trend je patrný zejména u dřevo hliníkových oken, zatímco z exteriéru lidé často volí tmavé barvy hliníkového opláštění, transparentní lazura v interiéru odhaluje krásu dřeva.

Čistota a hladké linie, to je obecný designový trend, který je v poslední době patrný zejména u oken a dveří pro novostavby.