Pasivní rodinný dům z materiálů Ytong a Silka

27. zář 2021

Severně od východoslovenského krajského města Prešov, v bývalé chatařské oblasti, která je dnes žádaným místem pro příměstské bydlení, si pan Marek s manželkou a jejich třemi malými kluky vyhlédli pozemek pro jejich nový rodinný dům. "Bydlíme na Jahodové ulici, proto jsme náš dům přihlásili do soutěže Ytong YQ Stavba 2020 pod názvem „Rodinný dům mezi jahodami v Kanaši". Ve stavebnictví se profesionálně pohybuji a o kouzlu této lokality jsem dobře věděl." říká pan Marek.

Oba manželé pocházejí z venkovského prostředí, a tak měla rodina se třemi kluky velmi rychle jasno v tom, že byt v Prešově, kde bydleli od začátku manželství, nebude jejich konečnou stanicí. No a když našli to správné místo pro nový domov, mohl se otec a manžel pustit do projektu. Stavba je přizpůsobena stávající uliční zástavbě a orientaci vůči světovým stranám, to byl základ celkové koncepce nového domu. Se stavbou to měli poměrně jednoduché - pan Marek pochází ze stavařské rodiny, stavařem je i otec jeho manželky. Takže dohled si vzal na starost investor, realizaci hrubé stavby stavební firma jeho bratrance, která dlouhodobě pracuje s materiály Ytong. Jednotlivé profese si pak pan Marek vybíral z firem, se kterými měl dobré zkušenosti ze své profese.

Dispoziční řešení domu vychází z orientace pozemku vůči světovým stranám. Centrem a srdcem domu je obývací pokoj s kuchyní, tento prostor má velkoryse otevřený strop - vytváří galerii až do druhého nadzemního podlaží, kde je umístěna malá knihovna / pracovna. Ze srdce domu je přístup na terasu a zahradu. Ložnice rodičů a dětí jsou na přízemí a horním podlaží za chodbou, která dělí denní a noční část domu. Do budoucna se v domě počítá s malou vnější kuchyňkou k terase, zázemí pro ni je na východní straně domu v místnosti, která je nezávislá na ostatních místnostech. Na pozemku je pod úrovní terénu umístěna 12 m3 velká nádrž na dešťovou vodu, kterou rodina zalévá trávník a zahradu. Ohleduplnost mladé rodiny k životnímu prostředí je vidět i z pasivního standardu rodinného domu. Vytápění všech místností zajišťuje tepelné čerpadlo, v obývacím pokoji je k dispozici jako zdroj tepla a pohody krbová vložka pro pasivní domy. Zdravý vzduch zajišťuje centrální rekuperační systém. Část elektrické energie navíc dodává rodině fotovoltaická elektrárna na střeše domu. Velmi nízké provozní náklady si majitel spolu s manželkou chválí už teď, když vaří a perou denně pro pětičlennou domácnost.

Zdravé klima přinášejí obyvatelům domu i stěny a příčky z Ytongu. „Z tohoto materiálu je celý náš dům. Kromě obvodových a nosných stěn z tvárnic Ytong Lambda YQ máme z Ytongu také schodiště, které jsme obdrželi nařezané na míru, nad hlavami máme strop Ytong Ekonom. Jako profesionál oceňuji izolaci z desek Multipor. Má nejen výjimečné tepelněizolační vlastnosti, ale dobře si rozumí s tvárnicemi Ytong. Brání vzniku tepelných mostů a chrání fasádu i vnitřní konstrukci stavby." říká majitel domu. Spojení desek Multipor a tvárnic Ytong zvolil pan Marek vzhledem k pasivnímu standardu nového domu výborně. Kombinace Multiporu s materiály Ytong nebo Silka vytváří jedinečné tepelné a zvukověizolační konstrukce s maximální požární odolností. Budovy izolované Multiporem vyhovují nejpřísnějším požadavkům na energetickou náročnost budov a zvyšují hodnotu nemovitosti.

Vyvážená koncepce domu je velkou devizou „rodinného domu mezi jahodami v Kanaši."Inspirativní je spojení kvalitní architektury, respektu k okolní zástavbě, dispozičního řešení interiéru, provozních nákladů, funkčnosti, ekologie a velkého důrazu na kvalitně udělané, promyšlené a vyřešené detaily. Rodina je v domě velmi spokojená. Chlapci tu mají zázemí pro školu i odpočinek, což je velmi cenné zvláště v době koronavirové pandemie. „Náš dům je naším rodinným zázemím a majákem, kde se cítíme velmi dobře a kde se vždy rádi vracíme. Je to naše pravé rodinné hnízdo, v němž vychováváme naše tři kluky." říká na závěr pan Marek.