Pět rad pro výběr nových interiérových dveří

7. zář 2017

Máte v bytě staré interiérové dveře, na které už není příliš pěkný pohled? Změňte to. Nové dveře změní vaše bydlení k nepoznání, a to nejen z hlediska designu.

Ohlídejte si to podstatné

     1.       Levné dveře z e-shopu nemusí být výhrou

Nákup v e-shopu je sice pohodlný a většinou i levný, ale po doručení dveří můžete zažít nepříjemné překvapení. Vracet, reklamovat a čekat na nové dveře není příjemné pro nikoho.

Úskalí může představovat nesprávné zaměření. I když budete postupovat přesně podle návodu, nemusí to nutně znamenat, že dveře do otvoru přesně sednou. Magnetem na problémy při laickém zaměření je například situace, že sousední místnosti mají odlišný typ podlahy. Počítejte i s tím, že sebelepší fotografie nikdy nezachytí přesný odstín, kresbu a strukturu povrchu, ve finále to může představovat i velké zklamání.

Interiérové dveře nejsou sezónním zbožím. Aby dlouho dobře sloužily, splnily očekávání, pěkně vypadaly a bylo příjemné se jich dotýkat, vyplatí se věnovat volbě odpovídající čas a pozornost.

     2.       „Vidět a osahat“ si dveře se se vyplatí

Prohlédnout si kvalitu dveří, kování a závěsů i detaily provedení, zkusit si jak sednou do ruky různé druhy klik, podívat se jak se vzhledově liší tvary zárubní, to je při výběru nezbytné. Pokud se chystáte nahradit letité a dosluhující dveře, vyplatí se nechat si ukázat a vysvětlit i možnost vyměnit klasické otočné dveře za posuvné řešení, které spoří místo. Vidět dveře naživo a vyzkoušet si je při návštěvě dobře vybavené vzorkovny může být neocenitelnou inspirací.Zejména u posuvných dveří si tak můžete vyzkoušet jejich budoucí praktičnost.

Stejně důležitá je i návštěva odborníka u vás doma. Poradí vám a navrhne vhodné řešení a současně upozorní na případná úskalí realizace.Pokud technik i vše zaměří, jdou případné problémy za dodavatelem.

     3.       Vnitřní struktura rozhoduje o vlastnostech

Útlum hluku i celková pevnost dveří závisí na jejich vnitřní struktuře. Pokud vsadíte na interiérové dveře z dutinkové nebo plné dřevotřískové desky, rozhodně neuděláte chybu, poskytují totiž nejen lepší útlum zvuku, ale i celkovou stabilitu dveří a komfort při zavírání. Šetřit na výplni dveří je přesně ten případ, kde byste měli být obezřetní. Určitou indikací vnitřní struktury dveří může být jejich hmotnost.

     4.       Povrchová úprava dává dveřím odolnost

Interiérové dveře dokáží proměnit byt k nepoznání, vzhled je tak mimořádně důležitý. Aby současně obstály při každodenním použití, odolaly poškození a opotřebení a také se dobře udržovaly, je třeba vybrat si kvalitní povrchovou úpravu.

CPL lamináty patří mezi nejžádanější povrchové úpravy, které poskytují výborný poměr cena – kvalita. Jejich nespornou výhodou je barevná stálost. Na pohled a ve strukturovaném provedení i na omak jsou prakticky nerozeznatelné od dřeva. Navíc nebojují s odlišností v barvě a kresbě dřeva, se kterou se můžete setkat u dýhy.

NÁŠ TIP: Snažit se přesně sladit podlahu a dveře nemusí vždy vyjít, někdy je lepší zvolit zcela kontrastní barvy

     5.       Nepodceňte montáž

Pustit se do montáže můžete samozřejmě sami. Pokud ale nejste zruční a zkušení řemeslníci, výsledek nemusí být nejlepší. Přenechat montáž odborníkům se vyplatí, sice to stojí něco navíc, ale zničit si nové dveře neodbornou montáží bude výrazně dražší. Pokud se rozhodnete pro interiérové dveře s bočními světlíky, posuvné varianty a další speciality, montáž raději vždy přenechejte odborníkům.

Interiérové dveře jsou ve své podstatě kusem nábytku, který by vám měl sloužit velice dlouho. Vyplatí se proto věnovat pozornost nejenom designu, ale soustředit se na kvalitu provedení i montáže.

TIP: Širokou nabídku posuvných dveří najdete tady