Plastová okna pro pohodlné bydlení

23. dub 2018

Někdo nedá na plastová okna dopustit, jiný by si je nikdy nepořídil. Ve skutečnosti platí, že izolační vlastnosti oken nezávisí na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny okenní rámy a křídla.

Víte, jaká okna potřebujete?

Volba materiálu je jen o vkusu a preferencích každého z nás. Okna by ale měla především spolehlivě a dlouhodobě zajistit pohodlné bydlení. „Je důležité mít na paměti, že tepelná izolace je jen jednou důležitou vlastností. Situace v místě, kde je byt nebo dům situován, může klást zvýšené požadavky i na zvukovou izolaci nebo parametry bezpečnosti,“ říká Roman Kubálek obchodní ředitel VEKRA okna a dodává, „dobré je poradit se s dodavatelem a zjistit si i zkušenosti v okolí.“

ČTĚTE TAKÉ: vybíráme okna – seriál pro kutily

Vlastnosti profilového systému, počet těsnění a další technické detaily profilů mají vliv na parametry oken. Velice důležité je správně vybrat také izolační zasklení. Dnes již nestačí specifikovat, zda mají být osazena okna izolačním trojsklem nebo dvojsklem. Existuje celá řada typů izolačního zasklení, které se podstatně liší svými vlastnostmi.

Jak již bylo řečeno, plastová okna se vlastnostmi prakticky neliší od dřevěných, hliníkových či dřevohliníkových oken. Každý typ má ale své výhody i nevýhody a jak dodává R. Kubálek z VEKRY: „vyplatí se zeptat se u dodavatele, který má ucelenou nabídku, vyhnete se tomu, že bude chválit jen to, co sám nabízí.“

Jaká plastová okna si vybrat

Na trhu by měla být jen okna, která vyhovují technickým normám. Dodavatel oken by parametry deklarovat tzv. CE štítkem a prohlášením o vlastnostech. Při výběru profilu je důležitou vlastností stavební hloubka, dnes je již určitým standardem volit plastová okna se stavební hloubkou větší než 70 mm.

TIP: Lepší tepelnou izolaci i ochranu před hlukem poskytují profily se systémem středového těsnění.

Stále častější volbou je izolační trojsklo, které v interiéru udrží více tepla a účinně brání rosení oken. Pokud si plánujete pořídit trojskla, měli byste se minimálně zajímat i o to, kolik zasklení pustí do bytu slunečního tepla a světla. Samozřejmostí by v současnosti měl být i teplý meziskelní rámeček, který poskytuje lepší tepelně izolační vlastnosti.

Zvolte si důvěryhodného dodavatele

Kvalita plastových oken je skryta uvnitř a bez rozřezání těžko zjistíte sílu plastových stěn a především sílu a tvar kovové výztuhy. Neměli byste podcenit volbu dodavatele a nevybírat jen podle ceny, protože kvalita není zadarmo. „Měli byste vědět, kdo a kde okna vyrobil, představuje to rozhodně větší jistotu, protože v případě problémů se můžete obrátit přímo na něj,“ dodává R. Kubálek z VEKRY.

PROSTUDUJTE SI: praktický rádce výběrem oken i tipy na výběr dodavatele

Nepodceňte služby

Spolehlivě budou sloužit jen správně namontovaná a seřízená okna. „Vyplatí se nechat si okna odborně namontovat, zásadní je zejména správné parotěsné ošetření připojovací spáry,“ vysvětluje R. Kubálek z VEKRY a dodává, „odborná montáž je většinou také spojena s poskytnutím delší záruky na okna.“

Ideálním případem je, když okna v bytě ani nevnímáte. Moderní plastová okna mají potenciál dobře sloužit desítky let, ale potřebují alespoň minimální péči. Výhodou plastových oken je, že jejich povrch nepotřebuje kromě pravidelného mytí žádnou další péči. Potřeba je ale promazat kování, prohlédnout těsnění, případně okna seřídit podle návodu od výrobce. Problémy se projeví většinou v zimě, pak je důležité mít kontakt na servis dodavatele, který bude schopen účinně a rychle pomoci.