Posuvné dveře pro moderní bydlení

21. lis 2016

Spojení venkovního prostředí a bytu pomocí posuvných systémů je stále oblíbenější. Uplatní se jak v novostavbách, tak v rekonstruovaných rodinných domech.  Posuvné dveře odpovídají moderním trendům bydlení.

Požadavky na posuvné dveře

Okna a dveře do obvodových plášťů domů vyžadují řešení, která poskytují dobrou tepelnou izolaci, a to platí i pro posuvné dveře. „Práh posuvných dveří musí být řešen tak, aby co nejlépe chránil před vlhkostí, prachem a prochlazováním,“ říká Ing. J. Korbelář technický manažer VEKRA.

Velmi oblíbeným řešením jsou zdvižně posuvné dveře tzv. HS Portal, které spojí venkovní a vnitřní prostor bez bariér. Levnější variantu pak představují odstavně posuvné systémy, jejich základem je standardní okenní systém osazený speciálním kováním.Posuvné systémy jsou dostupné v hliníkovém, dřevohliníkovém, dřevěném i plastovém provedení.

Zdvižně posuvné systémy

Velké posuvné prosklené plochy jsou výrazným prvkem moderních interiérů. Speciální profilový systém a kování HS Portal musí zajistit lehký a bezpečný posuv křídel, jejichž hmotnost může při zasklení trojsklem dosahovat až400 kg.

Profilový systém zdvižně posuvných dveří je tvořen rámem, ve kterém jsou za sebou umístěna posuvná a pevná křídla. Vozíky pro posuv křídla jsou zapuštěny uvnitř profilu, a tak neruší hladký a elegantní vzhled prvku. Při otevírání se otočením kliky posuvné křídlo nepatrně nadzvedne a pak je možné jím lehce posunovat po nízké pojezdové liště. Ventilaci u těchto systémů nahrazuje tzv. spárové větrání.

Nejčastěji jde o schéma otevírání s jedním pevným a jedním posuvným křídlem. Podle materiálového provedení jsou dostupné i další varianty například se dvěma pevnými a jedním či dvěma posuvnými křídly. „Tepelně izolační práh systému HS Portalvyniká nejen stabilitou a tvarovou stálostí, ale je i bezbariérový, protože pojezdová lišta převyšuje práh o pouhých 5 mm,“ vysvětluje Ing. Korbelář z VEKRY. Tento typ posuvných systémů je možné osadit také motorovým posunem s dálkovým ovládáním,dveře tak snadno otevřete i z pohodlí pohovky.

Odstavně posuvné a skládací systémy

Okenní systém osazený speciálním kováním, které zajistí posuv křídla, to jsou odstavně posuvné dveře. Otočením kliky křídlo odskočí od rámu a předsune se před pevně zasklenou část dveří. Pohyblivé křídlo je doplněno o sklopnou polohu křídla pro ventilaci.

Maximální otevření, kde nepřekáží pevné křídlo, poskytují posuvné skládací dveře. Křídla se složí jako harmonika u stěny. Při zavření jsou pak všechna křídla v jedné linii. „Při použití skládacích posuvných dveří musíte pamatovat na to, že v interiéru je nutný prostor, kam se budou dveře skládat,“upřesňuje Ing. Korbelář z VEKRY.

TIP: podívejte se na širokou nabídku vchodových dveří

Pro moderní bytové novostavby i rekonstrukce klasická okna nebo balkónové dveře již nestačí. Stále častěji nacházejí uplatnění posuvné systémy, které v sobě spojují eleganci i vysokou účelnost a praktičnost. V každém případě jsou tyto systémy výrazným a nepřehlédnutelným prvkem stavby. Pokud serozhodnete osadit svůj rodinný dům některým z posuvných systémů, je třeba věnovat pozornost i detailům technického řešení, které dodavatel nabízí. Jde nejen o snadné ovládání, ale také o bezpečnost.