Povrchová úprava dřevěných oken

13. čvn 2017

Dřevo je přírodní materiál, který je potřeba chránit před účinky povětrnosti i mechanickým poškozením. Odolnost a snadnou údržbu zajistí jen kvalitní povrchová úprava.

Proč je povrchová úprava důležitá

Dlouhodobé účinky slunečního záření, působení vlhkosti a zimní mráz i letní horka se výrazně projeví na vzhledu a struktuře dřeva. Platí to i pro moderní dřevěná okna, které by měla povrchová úprava účinně chránit jak před vlivy povětrnosti, tak před mechanickým poškozením. „Trpí zejména okna orientovaná na jih, která jsou vystavená účinkům přímému slunečnímu záření. Nejvíce namáhaná je dolní část oken, je proto nutné, aby dřevěná okna byla v této části chráněna odolnými hliníkovými okapnicemi,“ říká Ing. Korbelář z VEKRA okna.

TIP: jak na správný výběr oken se dozvíte v Praktickém Rádci

Bez nadsázky můžeme říci, že důležitým parametrem kvality dřevěných oken je jejich povrchová úprava. Výbornou ochranu a zachování krásného vzhledu zajistí moderní vícevrstvá povrchová úprava. S takto ošetřeným povrchem stačí jen velmi jednoduchá pravidelná údržba.

Okna z velkovýroby nebo od truhláře

O kvalitě povrchové úpravy rozhodují nejenom použité materiály, ale také propracovaná technologie zpracování. „Každoročně investujeme do výroby dřevěných oken značné prostředky, díky automatizované výrobě má naše produkce stabilní vysokou kvalitu,“ uvádí Ing. Korbelář z VEKRY.Okna od velkéhovýrobce mají v tomto směru zcela jistě výhodu.

Špičková technologie

Základem ochrany oken je impregnace. Hluboko do dřeva pronikají aktivní složky, které ho chrání před houbami a plísněmi.„Ve VEKŘE dřevěná okna impregnujeme ještě před zalisováním opracovaných dílů do rámů a křídel. Takto je zaručena ochrana do detailu,“ vysvětluje Ing Korbelář. Vyplnění přiznaných spojů speciálním plničem brání průniku vody do spár a spojů.

Dřevěná okna lze vyrobit v odstínech podle vzorníku RAL, ale nejběžnější jsou okna tónovaná v barvách dřevin. Výsledný odstín, který sjednotí a zlepší vzhled, získají okna namáčením v základové barvě. Po dokonalém zaschnutí se nanáší ochranná lazura, která odolává povětrnosti, mechanickému poškození i některým druhům chemických látek. Tvrdý, ale přitom pružná povrch z lazury je základem pro dlouhou životnost oken.

Údržbu se nevyplatí podcenit

Na vzhledu i těch nejkvalitnějších dřevěných oken, o která se nebudeme starat, se projeví negativní účinky vlivu prostředí. Přitom stačí velice málo. Výrobce by měl vždy stanovit minimální doporučenou údržbu oken. „Okna VEKRA stačí na jaře a na podzim po umytí ošetřit houbičkou napuštěnou v balzámu na dřevo. Takto pravidelně ošetřovaná okna vydrží dlouhé roky krásná, bez nutnosti investovat do renovace,“ říká Ing. Korbelář z VEKRY.

Pokud je povrch oken poškozený třeba od krup, bude třeba zásah odborného servisu, obroušení a nanesení renovačního nátěru. Není dobré pouštět se bez zkušeností do opravy svépomocí, povrch oken může být nenávratně poškozen.