Přezimování hlíznatých rostlin a chryzantém

5. lis 2018

Protože některé druhy zahradních rostlin nemohou v našich klimatických podmínkách zůstat celou zimu venku, musíme je na podzim včas vyjmout ze země a uskladnit je až do jara. V chladném prostředí bez mrazu jiřinky, mečíky, hlíznaté begónie, tygřice i chryzantémy dobře přečkají zimu a na jaře udělají zase spoustu parády.

Vyjmutí jiřinek ze země a jejich uskladnění

Jiřinky jsou velmi oblíbené květiny, ale rovněž poměrně choulostivé na první mrazy, při kterých jejich stonky i listy často úplně zčernají. Ideální je vyrýpnout jiřinky ze země ještě v říjnu, kdy jsou jejich nadzemní části zelené.

Stonky odřízněte přibližně 15 cm nad zemí a hlízy opatrně uvolňujte z půdy rycími vidlemi. Od zeminy je očistěte dřevěným kolíkem nebo rukou. Při čištění je třeba trocha zručnosti, protože kořeny jsou velmi křehké a snadno se lámou. Pokud pěstujete více odrůd a zakládáte si na jejich pravidelnosti, opatřete každou hlízu cedulkou. Hlízy pak nechejte několik hodin na záhoně oschnout. Měli byste je převrátit, aby se voda dostala i z dutých stonků. Pro uskladnění vyberte mrazuvzdorné, suché a dostatečně vzdušné místo. Pokud byste jiřinky uskladnili na příliš teplé místo, nevytvořily by v následujícím roce žádné silné výhony.

Hlízy jiřinek uskladněte do bedniček v jedné vrstvě. Při nedostatku místa je můžete ukládat ve dvou až třech vrstvách, avšak v takovém případě je nutné hlízy během zimy několikrát zkontrolovat.

Tip: Pokud si nejste jisti tím, že jiřinky uskladňujete na mrazuvzdorném místě, zabalte hlízy do několika vrstev novinového papíru a nahoru do krabice položte ještě několik dalších vrstev zmačkaných novin. Bedničku můžete vyložit také čistou slámou nebo si pomoci lepenkou.

Sklizeň mečíků

Oblíbené mečíky sklízejte pomocí rycích vidlí začátkem října. Vedle velké hlavní hlízy najdete pod zemí několik menších dceřiných hlíz nebo korálků, které slouží k rozmnožování. Korálky uskladněte přes zimu v suché rašelině a na jaře je můžete vysadit na záhon. Do dvou let se pak dorostou do plnohodnotných hlíz.

Velké hlízy mečíků zbavujte po sklizni nadzemního stonku a nechejte oschnout v teplém a vzdušném prostředí. Pokud vám počasí nepřeje, můžete hlízy vysušit fénem. Přibližně po týdnu je zbavte zvadlých listů a uložte k přezimování stejně jako jiřinky. 

Vyrývání hlíznatých begónií

Hlíznaté begónie mají rády, když je ze země vyndáte ještě před prvním mrazíkem. Rostliny opatrně vyrývejte vidlemi a uložte do mrazuvzdorného prostředí. Nadzemní části začnou postupně uvadat, proto je odstřihněte přibližně 2 až 3 cm nad hlízou. Z begónií je třeba odstranit přebytečnou zeminu a následně je umístit do nízkých bedniček se suchou rašelinou. Hlíznaté begónie by měly přezimovat v suchém, chladnějším a dobře větraném prostředí. Optimální teplota pro skladování begónií je šest stupňů.

Tip: Begónie můžete díky jejich atraktivnímu a velmi kompaktnímu tvaru pěstovat až do května v závěsném květináči doma a na letní sezonu vysadit na zahradu. Hlíznatou begónii Tenella Rose může na konci sezony stáhnout zpět do domácnosti, aby nadělala spoustu parády i v zimě.

Tygřice a jejich uskladnění

Teplomilné tygřice je třeba vyjmout ze záhonů co nejdříve, mrazíky jim rozhodně nesvědčí. Uskladňování je u nich totožné s uskladněním mečíků.

Přezimování chryzantém

Chryzantémy sice nejsou hlíznaté rostliny, ovšem většina krásných odrůd s velkými květy na venkovních záhonech zimu překoná jen stěží. Proto se i v jejich případě rozhodně doporučuje uskladnění. Ihned po odkvětu je vyjměte i s kořenovým balem ze země a stonky krátce nad zemí odstřihněte. Naskládat je můžete do bedničky či na lepenku a uložit do skleníku či pařeniště. Takové prostředí je velmi dobře ochrání před nadměrnou vlhkostí a případným zahníváním. Začátkem března začněte chryzantémy opět zalévat. Chryzantémy díky zálivce vyraší a vy můžete nové výhonky nechat zakořenit a vytvořit z nich další rostliny.

Ještě než chryzantémy sklidíte, přečtěte si, jak se o ně starat, aby vydržely.