Při modernizaci podkroví zapomínáme na zdravé bydlení

22. srp 2016

Rozhodli jste se pro rekonstrukci či renovaci svého podkrovního bydlení? Důvodem pro vás dost možná byla potřeba rozšířit obytný prostor nebo vylepšit energetickou efektivity interiéru. Neměli byste ale zapomínat ani na vytvoření zdravého prostředí pro bydlení. Přestože uvnitř budov trávíme až 90 % života, řada lidí opomíjí dostatečný přísun denního světla a čerstvého vzduchu, což se může negativně projevit na našem zdraví.Ve vnitřním prostředí budov strávíme podstatnou část života a zdravotní statistiky dokládají, že celá polovina našich nemocí souvisí právě s kvalitou prostředí, v něm žijeme. Základem zdravého domova je dostatek přirozeného světla a čerstvého vzduchu . Zvlášť významný je dostatek denního osvětlení pro děti předškolního věku, jejichž zrakový orgán se rychle vyvíjí a ovlivňuje rozvoj pohybových a mentálních schopností. Bez přirozeného denního světla nedokážeme správně zpracovat vitamíny a minerály, objevuje se únava očí a klesá naše výkonnost.

Naopak schopnost dětí učit se totiž vzroste až o 15 %, pokud žijí ve zdravém prostředí s dostatkem denního světla. Sluneční paprsky, které proudí okny do našich obydlí, navíc vylepšují náladu i kondici.„Radikální změnou, která dodá vašemu dětskému pokoji či koupelně zcela jiný rozměr, je zlepšení světelných podmínek. Dostatek denního světla a dobrý výhled jsou zásadním předpokladem pro kvalitu bydlení,“ říká Klára Bukolská, architektka společnosti VELUX.

Správně prosvětlený interiér

Dostatečného prosvícení interiéru dosáhnete vhodně zvolenými okny. Střešní okna přitom dokáží zprostředkovat až dvakrát více světla, než okna klasická. Správná intenzita světla má také významný vliv na náš denní cyklus. Nedostatečné množství přirozeného světla prvních 20 minut po probuzení nás po zbytek dne může poznamenat únavou a nižší výkonností.Světlo z pouličních lamp večer pronikající do místnosti zase může oddálit spánek a snižovat jeho kvalitu. Tomu můžete předejít například venkovními roletami VELUX na solární i elektrický pohon či zcela zatemňující vnitřní roletou.Nezapomínejte na větrání

Vedle dostatku přirozeného denního světla v interiéru často zapomínáme i na pravidelné větrání. Vědecké průzkumy přitom dokazují, že bez větrání se nemůžeme dobře vyspat. Viníkem je kysličník uhličitý (CO2), který během noci vydechujeme. Nadměrné množství CO2 v místnosti, ve které spíme, může způsobit ranní únavu a bolesti hlavy. S tímto problémem se podle průzkumu Healthy Homes Barometer 2016 berlínské Humboldtovy univerzity potýká celých 72 % Evropanů – před spaním totiž nevětrají podkrovní místnost, ve které spí.Jako nejlepší řešení se ukázalo použití trvalého větrání malou štěrbinou (okno otevřené tzv. na klapku).Pro maximální komfort můžete využít automaticky řízené větrání VELUX INTEGRA®, s jehož pomocí si každý načasuje větrání podle svého přání nebo potřeby.

Rekonstrukce „nanečisto“

Jste odhodláni ke kompletní modernizaci, která promění dosud nevyužívané půdní prostory v novou obytnou plochu vašeho domova? Jednoduchý interaktivní nástroj, který vám ukáže, jak bude vypadat dětský pokoj či pracovna s ideálním přísunem denního světla, najdete na stránkách www.velux.cz/zdravebydleni.