Přinesou nová okna úsporu za vytápění?

14. pro 2015

Zima již pomalu klepe na dveře a možná si opět budete říkat, že jste ta netěsnící stará okna měli přece jenom vyměnit. Vyplatí se to a přinese to nějakou úsporu?

Kdy je čas na výměnu oken

Poznat čas, kdy už by bylo dobré nahradit stará dosluhující okna za nové, není tak složité. Když starými okny do bytu táhne a nepomáhá ani těsnění nalepené na křídla, v zimě musíte na parapet dávat deku, aby alespoň trochu odrušila nepříjemný chlad, je dobré začít o výměně uvažovat. Vzhled starých oken většinou také není příliš lákavý.

Výměna oken bývá prvním krokem k případnému celkovému zateplení domu. S novými okny většinou velice rychle ucítíte příjemnou změnu. Zvýší se tepelná pohoda v bytě a milá je i úspora za teplo. Kolik ušetříte, ale nelze paušálně říci, úspora závisí zejména na tom, v jakém stavu byla stará okna a na jaký provoz bytu jste zvyklí. Pro domácnost, kde se třeba kvůli kuřákům stále větrá, nebude úspora tak vysoká jako tam, kde se v zimě vyvětrá podle potřeby – krátce a intenzivně a pak se okna zavřou.

V každém případě platí, že jen správně namontovaná a seřízená okna poskytnou slibovanou tepelnou izolaci.

Budou se nová okna rosit?

Pokud starými okny táhlo, vzduch v bytě se „přirozeně vyměňoval“ a odcházela i vlhkost. Nová okna byt utěsní a tak je potřeba počítat s tím, že vlhkost nebude mít jak přirozeně odcházet a budete muset více větrat. Jak správně větrat většinou zjistíte za pár týdnů. Nejúčinnější je krátké a intenzivní větrání nejlépe několikrát denně. To ale záleží na provozu místností. Častější větrání je potřeba tam, kde je zvýšená vlhkost. Vyvětrat ráno v ložnici, v koupelně po umytí, v kuchyni, ale také v pokoji, kde máte více květin, by mělo být samozřejmostí.

Než se s novými okny sžijete, dobře vám poslouží vlhkoměr a sledování pokojové teploty. Rosení oken je totiž právě otázkou vzdušné vlhkosti a teploty v bytě. Nezoufejte, protože jak dřevěná, tak plastová okna se mohou rosit.

Jaká okna si vybrat?

Při výběru oken vycházejte z vašich potřeb. Tepelná izolace a s ní spojená úspora za teplo je jen jednou stranou mince. Bydlíte-li na rušném místě, bylo by dobré, aby okna dobře zvukově izolovala. Okna přístupná z chodníku je vhodné zabezpečit proti nezvaným návštěvníkům. Máte-li malé děti, zvažte i jejich ochranu. Dodatečné řešení se totiž může prodražit. Solidní dodavatel by vám měl doporučit, jaká a jak vybavená okna by byla nejvhodnější právě pro váš byt.

Výběr profilu rámů a křídel je jen jednou položkou volby. Stejně důležité je i izolační zasklení. Vzhledem k ploše oken, kterou zasklení zabírá, má na vlastnosti oken naprosto zásadní vliv. V současné době je trendem volit izolační trojskla s teplým meziskelním rámečkem. Mají lepší izolační vlastnosti než dvojskla a velice výrazně omezují rosení a případný vznik mokrého proužku v dolní části oken.

Jsou lepší plastová nebo dřevěná okna

Volba materiálu je pouze otázkou osobních preferencí a také finančních možností, protože plastová okna jsou levnější. Z pohledu vlastností jsou oba materiály naprosto srovnatelné. Někdy si lidé myslí, že plastová okna neprodyšně byt utěsní. To samé ale udělají i dřevěná okna. Všechna okna musí být totiž seřízena tak, aby maximálně těsnila. Představa, že přírodní materiál „dýchá“ je zcela lichá. Tato zkreslená představa vychází z toho, že starými dřevěnými okny táhlo a vzduch se tak vyměňoval i bez větrání. S tím ale u jakýchkoliv nových oken nelze počítat a proto je nutné naučit se správně větrat a dostatečně byt vytápět.

Výměna oken není nic složitého. Aby vše proběhlo hladce, je dobré věnovat dostatečnou pozornost také výběru dodavatele oken. Měli byste myslet i na to, že montáž oken je stejně důležitá jako samotná okna, proto je velmi vhodné nechat si okna také odborně namontovat. Většinou tak získáte i prodlouženou záruku.