Příprava na zazimování zahrady: mulčovací kůra

19. lis 2018

Zahrádkáři oblíbená mulčovací kůra ochrání půdu před vysycháním a zároveň zamezí rozvoji nepříjemného plevele. Kromě regulace vlhkosti a teploty půdy také prospívá rostlinám a částečně vylepšuje i kvalitu půdy. V neposlední řadě má pak funkci estetickou – krásně vymezí trávník od okrasných záhonů nebo záhonů s keři a dřevinami.

Jak a čím mulčovat

I když si myslíte, že jste o mulčování ještě nikdy neslyšeli, určitě jste ho viděli v praxi v mnoha parcích, na okrasných záhonech nebo v zahradách. Mulč je jakýkoli pokryv půdy organickým materiálem. Mulčování tedy znamená obsypání okolí rostliny nebo větší plochy tímto materiálem. K mulčování je nejvhodnější použít speciální mulčovací kůru vyrobenou při zpracování dřeva drcením kůry stromů. Pro mulčování se ale používá i řada jiných materiálů: tráva, sláma, kůra nebo štěpka. Pro mnoho zahrádkářů má mulčovací kůra i svůj estetický a zkrášlovací efekt. Právě díky tomu na podzim uvidíte rozsáhlé plochy pokryté mulčovací kůrou v zahradách a parcích. V posledních letech se totiž mulčování stalo nejběžnějším způsobem udržení záhonů bez plevele.

Mulčování je zcela přirozený a přírodní proces. V přírodě ho můžeme pozorovat všude. Listí padá ze stromů a zůstává pod nimi. Tráva na podzim odumře a pokryje své stanoviště.

Výhody mulčovací kůry

Mulčování má pro půdu celou řadu výhod a pozitiv. K těm nejdůležitějším patří to, že dlouhodobě chrání půdu před vysycháním, což bylo velké téma letošního léta, ale sucho nás čeká bohužel i na podzim a v zimě. „Mulčovací kůry jsou velmi oblíbené u zahradníků i zahrádkářů, protože omezují celkové zaplevelení prostoru záhonů. Zároveň dokáží stabilizovat vláhové poměry a zabránit vysychání půdy, což je nesmírně důležité. Mulčovací kůry dovedou také regulovat teplotu půdy,“ doplňuje výčet výhod mulčování Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha. Mulčovací kůra má samozřejmě i svou estetickou funkci a dovede pěkně oddělit záhony od prostoru travnatých ploch.

Důležité: Mulčovací kůra si při rozkladu bere dusík, který je v sezoně třeba doplnit hnojením. Podzimního mulčování se to ale netýká. 

Mulčování prospívá půdě i rostlinám

Mulčováním postupně zvyšujete obsah humusu v půdě, a tak pomáháte kořenovému systému rostlin v povrchové vrstvě půdy. Mulčovací vrstvou můžete ochránit i některé choulostivější rostliny, např. fuchsie, při náhlém poklesu teplot. Velmi prospívá i okrasným dřevinám, trvalkám a popínavým rostlinám. Mulčovací kůra z borovice a smrku pak svědčí azalkám, rododendronům a vřesům. Do jisté míry může mulčovací kůra zabránit namrzání kořenů při holomrazech. Mulčování také přispívá ke zdárnému pěstování rostlin, a to i v méně úrodných písčitých půdách. Prospívá i nově přesazeným stálezeleným rostlinám a obecně platí, že mulčovací kůra zlepšuje ujímání rostlin po výsadbě a růst v prvních letech.

Pozor: I když mulčovací kůra omezuje výpar vody z půdy a snižuje potřebu zálivky, vaše rostliny před zimou zálivku určitě potřebovat budou. Větší množství zálivky dopřejte nově přesazeným rostlinám a keřům i stromům sázeným v zemním balu.

Suché mulčování vs. nepropustná vrstva

Rozlišujeme dva základní typy mulčování. Při prvním půdu lehce okopete a pokryjete ji vrstvou suchého a kyprého humusu. Ten zabrání přímému kontaktu půdní vláhy se suchým vzduchem a díky tomu snižuje výpar a zabraňuje dlouhodobému vysychání. Při mulčování nepropustnou vrstvou je povrch půdy nad kořenovým systémem rostlin pokrytý nepropustným materiálem – řezankou, rašelinou, listím nebo speciální mulčovací kůrou. Díky tomu se vytvoří suchá vrstva, která zamezuje ztrátám půdní vlhkosti.

Důležité: Protože se mulčovací kůra postupně rozkládá a půdu vylepšuje, doporučuje se ji každé dva až čtyři roky obnovit, a to ideálně jako součást přípravy na zazimování zahrady.