Proč jsou důležité solární zisky oken?

22. úno 2016

Dříve byla zasklená plocha oken doslova dírou, kterou unikalo teplo, dnes je možné vybírat ze široké škály zasklení, které dosahují výborných tepelně izolačních vlastností. Každá mince má ale dvě strany a zejména moderní domy mají své speciální nároky i na izolační zasklení.Co znamená pojem solární zisky oken, by ale měli vědět všichni, kdo se rozhodují, jaká okna si do svého bytu pořídí.

Co byste měli vědět o vlastnostech trojskel

Snaha o co nejlepší tepelně izolační vlastnosti oken stojí za masivním rozšířením izolačních trojskel, která se nyní stávají prakticky standardem. Na trhu je na výběr celá řada typů izolačních trojskel s hodnotami prostupu tepla v rozmezí 0,5 – 0,7 W/m2K. S trojsklem prakticky nepoznáte rosení oken .

V praxi to vypadá tak, že v zimě trojskla dobře „drží“ teplo v interiéru, v létě působí opačně, tedy přispívají k ochraně interiéru před přehřátím. Na jaře a na podzim ale mohou až příliš bránit tomu, aby se do bytu dostalo sluneční teplo a světlo.

Za podstatným zlepšením tepelné izolace u trojskel jsou mj. dvě tenké vrstvy kovu na vnější a vnitřní tabuli, které odrážejí teplo zpět do interiéru. Trojskla se ale mohou, v závislosti na síle a vlastnostech pokovených vrstev a složení skloviny, výrazně lišit svými solárními zisky tedy solárním faktorem (g) a světelnou propustností (LT).

Prohřátí a prosvětlení interiéru zdarma

Solární faktor udává, kolik procent sluneční energie bude využito k ohřevu interiéru. To je citelné zejména v přechodných obdobích jara a podzimu, kdy slunce může příjemně a zdarma prohřát váš byt, aniž byste museli přitápět.

Izolační trojskla by měla mít solární faktor alespoň 50% a vyšší. Využije se tak asi polovina příchozího tepla. Pro srovnání běžná dvojskla s jednou pokovenou vrstvou mají solární faktor asi 65%. Vylepšená tzv. solární trojskla dosahují hodnot solárního faktoru kolem 62%, ale je nutné počítat proti běžným trojsklům asi o 20% vyšší cenu zasklení.

Světelná propustnost charakterizuje, kolik světla projde do interiéru. Opět by měla být hodnota co nejvyšší. Pro srovnání u běžných dvojskel je to asi 82% u trojskel pak v rozmezí  72 – 75%.

Kde jsou solární zisky oken nezbytností

Pokud stavíte pasivní dům nebo rekonstruujete do pasivního standardu, měli byste se víceméně povinně zabývat nejenom tepelně izolačními vlastnostmi oken, ale také jejich solárními zisky. Na hodnotě solárního faktoru totiž záleží, do jaké míry může být pasivní dům vytápěn slunečními paprsky. Pokud projektant dobře navrhne orientaci, velikost a parametry oken je možné dosáhnout výborné energetické bilance celé stavby.

U pasivních domů se tak vyplatí investovat do tzv. solárního trojskla, které poskytuje výbornou tepelnou izolaci a optimální solární zisky.

Nezapomeňte na stínění

U všech staveb byste měli myslet na to, jak v létě účinně chránit interiér svého bytu před přehříváním. Velmi účinnou ochranou je stínění. Velmi účinné je v tomto směru vnější stínění. Pokud stavíte novostavbu nebo jste rozhodnuti pro větší rekonstrukci, seznamte se s možnostmi vnějšího stínění umístěného pod omítku.Abyste se v takovém případě vyhnuli dodatečným stavebním zásahům, je třeba myslet na tyto stínící prvky současně s instalací nových oken.