Půdní schody pro pasivní domy

19. říj 2020

Půdní prostory dnes nezřídka najdeme i v pasivních a nízkoenergetických domech. Pro zachování energetické stability domu je však nutné přístup do těchto prostor řešit pomocí stahovacích schodů s odpovídajícími izolačními vlastnostmi…

Půdní stahovací schody v zatepleném provedení pro pasivní a nízkoenergetické domy mají normou stanovenou izolační maximální hodnotu tepelného prostupu U = 0,8 W/m2.K. Příkladem schodů, které splňují tato přísná energetická kritéria, jsou stahovací schody KOMBO dosahující hodnoty tepelného prostupu 0,71 W/m2.K, ještě o trochu lépe jsou na tom pak půdní stahovací schody ARISTO, jejichž hodnota U = 0,66 W/ m2. K,“ uvádí Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, která se zabývá výrobou stahovacích půdních schodů již téměř třicet let, a dodává: „Takto nízkého tepelného prostupu bylo u schodů docíleno izolační minerální vatou a přidáním horního zatepleného víka, které se otevírá souběžně se spodním.“

Půdní schody ARISTO jsou tvořeny stahovacím rozkládacím žebříkem, jehož tíhu zmírňují tažné pružiny, které zaručují, aby při otevírání víka nedošlo k prudkému vysunutí schodů a případnému zranění manipulující osoby. „Pro komfortní obsluhu stahovacích schodů ARISTO slouží pár vinutých tlačných pružin, které odlehčují dva díly samotného žebříku při jeho rozevírání a skládání,“ doplňuje k vlastnostem schodů ARISTO Petr Paksi z JAP FUTURE. Oproti tomu stahovací schody KOMBO tvoří harmonikový žebřík s charakteristickým navazujícím zaoblením. Tato specifická konstrukce umožňuje pohodlný i bezpečný výstup na půdu, jelikož bočnice zároveň slouží jako praktické úchyty. „Naprostou samozřejmostí je pak stahovací tyč, která vám lehce pomůže stáhnout schody KOMBO dolů bez vynaložení větší síly,“ informuje Petr Paksi.

Velikost otvoru, kterým se bude do půdních prostor vstupovat, záleží na výběru budoucího uživatele. Samozřejmostí je pak nabídka standardizovaných i atypických rozměrů schodišť, včetně potřebných certifikací.

TIP: Protipožární ochrana

Dnešní půdní schody jsou ale nabízeny nejen s kvalitní tepelnou izolací, některé druhy stahovacích schodů disponují také izolací protipožární, která dokáže v případě požáru zabránit prostupu ohně po dobu několika desítek minut. „Půdní stahovací schody KOMBO nepropustí oheň po dobu 30 minut, ARISTO pak dokonce ještě o 15 minut déle, tedy celých 45 minut. Protipožární vlastnosti jsou dány odpovídající skladbou víka a protipožární zpěňovací páskou, kterou je opatřená spára mezi víkem a rámem schodů,“ dodává závěrem Petr Paksi, obchodní ředitel JAP FUTURE.

Více informací o půdních stahovacích schodech pro nízkoenergetické a pasivní domy najdete na www.japcz.cz.