Rekonstrukce? Čas podívat se jinak na střešní okna

22. kvě 2017

Kdo plánuje rekonstrukci nebo modernizuje, neměl by zapomenout na řešení střešních oken. Souvisí s nimi nejen energetické úspory, ale také zdraví rodiny a komfort bydlení. Vyplatí se věnovat jim dostatečnou pozornost. A jak se dívat na střešní okna ve správném kontextu?

Energetické úspory jsou jedním z nejobvyklejších důvodů k naplánování rekonstrukce nebo modernizace. Na energetické úspory a plánované zásahy, které kvůli nim v rámci přestavby podniknout, je však potřeba hledět v širší perspektivě. „Někdy není nejdůležitější priorita ušetřit co nejvíce energie, ale radši přemýšlet o tom, jak si zajistit dobré zdraví a vyšší kvalitu života,“ připomíná Klára Bukolská, architektka společnosti VELUX.

Proč šetřit energiemi je jasné, pozitivně to pocítí rodinný rozpočet. Ale proč je dobré zajistit pravidelné větrání a dostatek denního světla? Pádných důvodů je mnoho.

Střešní okna VELUX pomáhají vytvořit zdravé vnitřní prostředí 

Zdravé bydlení ovlivňuje světlo a vzduch

Přirozené větrání představuje jeden z klíčových faktorů zdravého bydlení. Dostatečný přísun čerstvého vzduchu v průběhu dne i noci zásadně ovlivňuje duševní pohodu a fyzickou kondici každého z nás. Na závažné zdravotní důsledky pobytu v uzavřeném prostoru, kde je špatné mikroklima, upozorňuje studie HealthyHomesBarometer 2016. Tu zpracovala berlínská Humboldtova univerzita ve spolupráci se společností VELUX pro 14 evropských zemí včetně České republiky. Mezi nejzávažnější potíže, vyplývající z nedostatku čerstvého vzduchu, patří krční či nosní infekce. Ty pravidelně trápí téměř 70 % Čechů. Naopak zdravé vnitřní prostředí a dostatek čerstvého vzduchu působí přímo jako lék – například až o 15 % zvyšuje koncentraci dětí.

Přirozené světlo je pak výjimečným a ničím nenahraditelným faktorem, který má pozitivní vliv na zdraví člověka. Udržuje jeho cirkadiální rytmy a synchronizuje je s přírodou.Jen díky němu (a to žádné umělé světlo neumí) dostane tělo správné signály, kdy nastartovat do nového dne a kdy naopak odpočívat.

Dostatek čerstvého vzduchu a denního světla zásadně ovlivňuje duševní pohodu a fyzickou kondici každého z nás.

Bylo prokázáno, že dostatek denního světla v kanceláři dokáže zvýšit produktivitu pracovníka až o 15 %. Pozitivně ovlivňuje všechny věkové kategorie, zejména děti. Jeho nedostatek však může způsobovat poruchy spánku, zvýšit hladinu stresu, podporovat obezitu a únavu. „Z hlediska lidského zdraví je významná adekvátní expozice dennímu světlu, a to konkrétně to, zda mu jsme vystaveni v optimální míře a správném čase. Jinak může dojít k narušení tzv. cirkadiánních rytmů. To může mít za následek nespavost, únavu, změny v metabolismu a imunitě, dokonce i poruchy nálady,“ vysvětluje prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc., emeritní vědecká pracovnice Akademie věd České republiky.

Úspora energií i zajištění zdravého vnitřního prostředí, se naštěstí navzájem nevylučují. Moderní řešení střešních oken od VELUX umožní získat obojí každému díky svým vlastnostem i cenové dostupnosti.

Profesionální montáž střešních oken VELUXje rychlá, čistá a bezpečná. 

Jednodušší to být už nemůže

Vyměnit stará dosluhující střešní okna za nová od VELUX může být otázkou několika jednoduchých kroků bez zbytečného nepořádku. V některých případech lze starý rám vyměnit bez zásahu do ostění, výměna potom zabere přibližně hodinu až dvě. Pokud je nutné společně s výměnou okna provést i výměnu anebo úpravu ostění, například při zvětšení okenního otvoru, je vhodné použít prefabrikované ostění VELUX – výměna pak v ideálním případě trvá jen o hodinu déle.

Nové střešní okno VELUX s trojsklem si dnes může dovolit každý.

V případě rekonstrukce by bylo zbytečné nevybrat rovnou střešní okno s trojsklem, a to zejména proto, že společnost VELUX byla první v odvětví, která nabídla střešní okno s trojsklem za nesmírně příznivou cenu, čímž zásadně změnila trh se střešními okny. Cena střešního okna s trojsklem je dnes plně srovnatelná s cenou za okna se dvěma skly. A to bez jakéhokoliv kompromisu na kvalitě. Všechny varianty okna s trojsklem jsou vybaveny unikátním systémem izolace ThermoTechnology™, která nabízí silnou a energeticky efektivní ochranu před chladem a průvanem. Mezi pokročilé vlastnosti prémiových střešních oken VELUX patří také samočisticí vrstva, která spolu s vrstvou proti rosení zaručuje dlouhotrvající nerušený výhled z oken. Dále si mohou zákazníci zvolit, zda chtějí vybavit okno ještě větší redukcí venkovního hluku nebo bezpečnostním sklem. Střešní okna VELUX totiž nabízí širokou škálu funkcí pro maximální komfort a pohodlí v podkrovním bydlení.

Pro více informací a inspiraci navštivte velux.cz/vymena.