Roubenka jako druhý domov s vůní dřeva

26. dub 2021

Chaty a chalupy jdou na dračku a realitní trh hlásí jejich nedostatek. V oblasti rekreačního bydlení se prosazuje nový trend – Češi si ve vyhledávaných lokalitách budují „druhý domov“ v podobě moderních roubenek nebo srubů.

Češi si ve vyhledávaných lokalitách staví roubenky s autentickým rázem.

Romantické roubenky jsou protipólem městského bydlení,  které postrádá vůni lesa a přírody.  K českému venkovu patří a přirozeně zapadají do okolní krajiny. Výhodou  těchto „chalup novostaveb“ je navíc vysoký obytný i užitný komfort. „Lidé prahnou po pravé rekreaci s nenáročnou údržbou, ale také s minimem nákladů. Moderní chalupa se pro řadu lidí proměnila v „druhý domov“, kde tráví díky home office část pracovního týdne. Naše firma navrhuje roubenky, které uživatelům poskytují vysoký obytný komfort a jsou vhodné i pro trvalé bydlení,“ vysvětluje Ing. David Javorský ze společnosti Kanadské sruby Tábor, s.r.o., která je dodavatelem srubových a roubenných dřevostaveb z masivu. Na českém trhu působí téměř dvě dekády.

U novostaveb roubenek se dnes používají moderní technologie jak u obvodových stěn, tak při řešení střechy.

Řada moderních roubenek si navenek zachovává velmi autentický ráz, byť se při výstavbě uplatňují novodobé technologie a konstrukční systémy. Stejně jako v minulosti i dnes má každý stavitel roubenek své specifické postupy, které si střeží jako ceněné know-how. Čím dál častěji se  v konstrukci stěn využívají namísto masivních trámů hranoly z lepeného dřeva. „Oproti konstrukcím z masivního dřeva nedochází k praskání dřeva nebo k objemovým ztrátám při sesychání dřeva, resp. k celkovému sesedání stavby,“ popisuje jeden z hlavních benefitů moderních roubenek  David Javorský.

Nadkrokevní tepelná izolace BramacTherm umožňuje ponechat v interiéru podkroví odhalené krovy.

Zatímco naši předkové obývali jen přízemí roubenek,  ty moderní  se běžně navrhují včetně obytného podkroví. Na střeše byste marně hledali původní dřevěné šindele, zákazníci preferují  odolnou krytinu z betonových nebo keramických tašek. „Roubenkám  sluší například rovný a plochý profil betonové tašky Tegalit, kterou vyrábí BRAMAC.. Tento model je oblíbený zejména v tmavé barevnosti (odstín ebenově černá), část zákazníků pak sahá po špičkovém provedení s technologií STAR,“ pokračuje David Javorský. Bramac STAR reprezentuje nejnovější trend ve výrobě střešních krytin. Zatímco povrch standardních betonových tašek tvoří pouze několik vrstev barvy, u tašek s technologií STAR je navíc aplikována vrstva vysoce probarveného mikrobetonu, která zaplní všechny nerovnosti a vytvoří sametově hladký povrch. Tato technologie zvyšuje ochranou schopnost a odolnost krytiny před extrémními vlivy počasí.

Střešní krytina Bramac STAR spolu se speciální reflexní fólií a nadkrokevním zateplením BramacTherm poskytuje účinnou ochranu proti přehřívání podkroví.

Betonové tašky STAR mají navíc do povrchu integrované speciální pigmenty, které odráží třikrát více infračerveného záření než běžné tašky a snižují teplotu na spodní straně krytiny až o deset stupňů. Bramac STAR proto poskytuje účinnou ochranu proti přehřívání střechy v létě. Spolu se speciální reflexní fólií a zateplením BramacTherm dokáže tato střešní skladba odolávat horku i chladu a přináší úspory za vytápění nebo klimatizaci. „Nadkrokevní teplená izolace BramacTherm má velmi dobré technické parametry, zákazníci ale berou v potaz i estetiku řešení. Díky nadkrokvní skladbě střešní konstrukce zůstávají v podkroví přiznané krovy a interiér má neopakovatelnou a vzdušnou atmosféru,“ zdůvodňuje na závěr David Javorský, proč také jeho firma s oblibou sahá po tomto typu zateplení.

Betonová taška Tegalit STAR má řadu praktických benefitů i atraktivní vzhled. Přispívá k tomu exkluzivní barevná paleta, včetně nového matného odstínu grafit mat.

Chalupaření je opět v kurzu, ale je jiné, než bývalo. Češi už nechtějí být sluhou svého víkendového domu, chtějí v něm plnohodnotně žít, relaxovat a občas ze svého druhého domova pracovat. Moderní roubenky mají komfort i atmosféru,  která nás k sobě láká jako magnet a třeba nás jednou zláká natrvalo.