Šikovné doplňky pro grilování k zahradnímu krbu

29. kvě 2017

Na zahradním krbu nebo grilu se většinou griluje s pomocí základního grilovacího roštu. Možnosti použití lze však umocnit použitím různých doplňků a příslušenství. Můžete zkusit, jaké jsou další možnosti využití zahradního krbu -  třeba až Vás běžné opečení plátku krkovičky z obou stran na roštu přestane bavit. Možná objevíte, že na Vašem krbu lze s některými jednoduchými doplňky zpestřit přípravu pokrmů na zahradním krbu o celou řadu způsobů.

Grilování na otočném rožni – grilovací jehle 

Kuře, jinou drůbež nebo kus kýty efektně opečete na otočné jehle s pomocí několika prvků příslušenství a grilovacího motorku. Chce to jen trochu času a trpělivosti. Tento způsob nelze uspěchat.

Úhlopříčný nosič jehly a jehla, motor 

Špízy a ražniči – jednoduchá klasika jinak

Špízy na ražničinení nutno jednotlivě pokládat na grilovací rošt a za neustálého hlídání otáčet aby nedošlo ke spálení. Jednoduchá souprava se nasune na grilovací jehlu místo běžných bodců a pomocí motorku otáčí všemi špízy najednou.

Souprava ražniči s šesti jehlicemi 

A co něco z kotlíku ?

Tradiční guláš, polévku či jinou kotlíkovou záležitost je v zahradním krbu možno také připravit. Vhodné příslušenství /např.: otočný držák, nosič kotlíku a kotlík/ umožní i tento způsob přípravy pokrmů. Materiálem vhodným pro kotlík je nerezová ocel případně klasický smaltovaný plech. Vhodný materiál usnadní čištění a zajistí odolnost proti žáru. 

Kotlík na otočném držáku v zahradním krbu 

Grilovaní na kameni – záruka šťavnaté pochoutky

Pokud nechcete z šťavnatého stejku ztratit při grilování velkou část šťávy a zachovat křupavou křehkost masa je vhodné zkusit grilování na rozpálené grilovací kamenné desce. Tento způsob přípravy masa zamezuje odkapu šťávy do ohniště a zadržuje ji v grilovaném mase. Materiál grilovacího kamene může být žula či jiný vhodný kámen např. mastek. Žula je odolnější vůči opotřebení a není tak náchylná k trhlinám.Mastek je kámen s vysokou hodnotou měrného tepla a je schopen proto naakumulovat velké množství tepelné energie. Vždy je však při použití žádoucí pomalé a postupné ohřívání kamenů na provozní teplotu. Jen tak zabráníme popraskání desek. 

Kamenná gril deska v krbu s nosičem

Rozšíření odkládacího prostoru, krbové nářadí  a další

Ale i další doplňky mohou zvýšit užitnou hodnotu zahradního krbu. V případě požadavku rozšíření prostoru pro odkládání dobře poslouží odkládací poličky, stolky dřevěné i betonové. Stolky betonové vynikají odolností na stejné úrovni jako samotný krb. Stolky dřevěnézase nabízí možnost využití jen v případě potřeby. Tyto stolky je vhodné před povětrnostními vlivyochránit přikrytím vhodnou plachtou či uložením do krytého prostoru. Stolky betonové jsou celoročně vystaveny vlivům počasí bez jakéhokoliv omezení.

Stolek k zahradnímu krbu dřevěný či betonový

Nářadí k zahradnímu krbu je praktický doplněk jednoduššímu upravování ohně v topeništi pohrabáčem nebo kleštěmi, manipulace s dřevěným uhlímlopatkou a čištění topeniště po vychladnutí smetáčkem. K zavěšení na krb slouží jednoduchý držák na bok krbu.

Nářadí s držákem 

A cotřeba douzování a pečení v zahradním krbu ?

Možná je možno za příslušenství zahradních krbůpovažovat takékrbovou střechu vybavenou funkcí douzování asoučasně krbové příslušenství umožňující pečení v uzavřeném topeništi s teplotou vnitřního prostoru kontrolovanou teploměrem. Tyto „udírny“ zahradních krbů mají většinou ve výbavě další drobné doplňky. Např. háčky na zavěšení uzenin do douzovací části, roštík, zabraňující propadnutí potravin z douzovací části do topeniště, teploměr, dvířka zakrývající topeniště a další.

Příklady použití zahradního krbu s douzovací nástavbou – douzování a pečení

Co říci závěrem? Nabídka doplňků k zahradním krbům je opravdu pestrá, stačí si jen vybrat takový zahradní krb, který takové možnosti rozšíření umožňuje. Čas strávený při zahradním grilování se pak může stát ještě příjemnějším.

Již při výběru zahradního krbu je dobré se zajímat a možnosti dokoupení zvláštního příslušenství dle potřeb a také co patří k základnímu vybavení krbu. Základní vybavení zahradního krbu by mělo obsahovat základní grilovací rošt /běžný grilovací rošt s dřevěnými držadly/ a další díly nutné pro běžný provoz zahradního krbu /např. popelník, hradítko zabraňující vypadávání žhavých uhlíků z topeniště atd./. Zároveň se také dobré se vždy prodejce dotázat, jaká je možnost výrobce či dodavateledodat potřebný náhradní díl a to třeba i po letech užívání.