Světlovod VELUX přivede denní světlo do místností bez oken

21. lis 2022

Ani místnosti bez oken uprostřed domů, jako jsou chodby, haly, šatny či koupelny, nemusejí zůstat odkázány jen na umělé osvětlení. Denní světlo si může najít cestu do těchto prostor světlovodem. Tento osvětlovací systém přenáší zdarma přirozené světlo na poměrně velké vzdálenosti, a to pomocí odrazu od vysoce reflexního vnitřního povrchu tubusu. Světlovod VELUX dokáže přivést sluneční i měsíční svit až na vzdálenost šesti metrů od střechy.

Výhody světlovodu si uvědomíte zejména s příchodem sychravého podzimního počasí, kdy se dny zkracují a musíte déle svítit. Pokud zrovna dokončujete (před zimou) hrubou stavbu a dům budete zaklápět střechou, je ideální čas doplnit své plány o světlovod VELUX. Namontovat tento ekonomický zdroj světla však lze i kdykoli později, když se rozhodnete dodatečně prosvětlit svůj domov.  

Světlovod promění i nejméně útulný prostor v plnohodnotnou součást domu

Dostatek  přirozeného světla je spolu s dostatečným množstvím čerstvého vzduchu hlavním předpokladem pro zdravé vnitřní prostředí. "Denní světlo má významný vliv na lidskou psychiku, ovlivňuje naši produktivitu, náladu a pocit pohody. Žádný zdroj umělého osvětlení totiž nemá stejné spektrum a nemění barvu a intenzitu v průběhu dne. Se světlovodem můžete i ten nejméně útulný prostor proměnit v plnohodnotnou součást domu a zvýšit tak kvalitu svého bydlení," vysvětluje fenomén denního světla Klára Bukolská, hlavní architektka společnosti VELUX Česká republika.

Světlovod VELUX je schopen přenášet sluneční i měsíční svit do místnosti pomocí odrazu světla od vysokoreflexního vnitřního povrchu tubusu. Ten propojuje horní čtvercový prosklený osazovací rám umístěný ve střeše a kruhový difuzér, jímž tubus vyúsťuje do místnosti. Minimální délka reflexního tubusu je metr, světlovod si však dokáže najít cestu až do vzdálenosti šesti metrů a díky flexibilním kolenům tato cesta nemusí být jen přímá.   

Samočisticí úprava skla v rámu ve střeše udržuje sklo čisté, takže nedochází ke snížení účinnosti světlovodu. Do interiéru je pak světlo rovnoměrně rozptýleno kruhovým difuzérem (rozptylovačem světla) s akrylátovým zasklením, instalovaným ve vodorovném podhledu. Difuzér je osazený do plastového rámu a má na boční straně čirý pás akrylátového skla. Vytváří tak prostor pro nový rozptyl světla odrazem od lesklé bílé hrany rámečku a do interiéru přivádí kombinaci rozptýleného a přímého denního světla.

Se světlovodem VELUX ušetříte za elektřinu

Světlovody VELUX mají až 98% odrazivost, což zajišťuje vynikající prostup přirozeného světla do interiéru. Díky vysoce odrazivému tubusu je proto možné i během zamračeného počasí prosvětlit vnitřní místnosti stejně intenzivně, jako prostřednictvím tradiční 60W žárovky. Ušetřit tak můžete až 400 hodin svícení žárovkou ročně, což je v době energetických turbulencí další bonus světlovodu. Do jakéhokoli typu světlovodu VELUX lze navíc snadno přidat nosič LED diodového osvětlení. Světlovod tak ve dne svítí díky dennímu světlu a v noci jej použijete jako zdroj umělého osvětlení. Nosič je dodáván se 4W LED žárovkou (odpovídá běžné 40W žárovce). Doplněk je možné namontovat i dodatečně. LED technologie má nízkou energetickou spotřebu, zato dlouhou životnost (asi 18 let), přičemž její štíhlá konstrukce nezastiňuje difuzér.

Světlovod lze namontovat do šikmé i ploché střechy

Světlovody VELUX se vyrábějí ve variantě pro montáž do profilované střešní krytiny s max. výškou profilu 120 mm a do ploché krytiny s max. výškou do 16 mm. Světlovod se dodává se dvěma flexibilními koleny, jako kompletní sada s jednotlivými díly určenými pro napojení na vnější a vnitřní straně budovy. Celková délka vysoce reflexního tubusu v základním balení je až 1,8 m, ale po dokoupení prodlužujících dílů může dosáhnout až 6 m.