Tenkovrstvá, zdící, zakládací, tepelněizolační malta – jak vybrat tu správnou

29. bře 2023

Výrobci malt se jejich výběr snaží stavebníkům co nejvíc zjednodušit, přesto občas narazíte na dotazy, z nichž plyne, že lidé nad volbou té správné malty váhají. Podívejme se proto, jaké malty nabízí pro svůj stavební systémy z pórobetonu Ytong společnost Xella.

Pro tento typ zdiva má Xella v sortimentu čtyři typy suchých malt. Když říkáme suchých, znamená to, že se dodávají v pytlech ve formě suché maltové směsi a před použitím se musí ve správném poměru smíchat s vodou. Je to zdící malta Ytong, Ytong/Silka zdící malta zimní, zakládací malta tepelněizolační Ytong a Ytong malta Fix P.

Kdy kterou použít a v čem se jednotlivé malty liší?

Vezměme si například situaci, kdy máte založenou základovou desku a chystáte se začít se stavbou obvodového zdiva z pórobetonu Ytong. U společnosti Xella jste si domluvili založení rohů zdiva jejich Ytong mistry a v instrukcích jste se dočetli, že máte mít na staveništi připravenou tepelněizolační maltu.

Správná volba? Na založení první řady zdiva z tvárnic a příček Ytong se nepoužívá „obyčejná“ zdící malta Ytong, ale zakládací tepelněizolační malta Ytong. Od běžné zdící malty se liší v tom, že to není tenkovrstvá malta. Jako jediná ze čtyř malt pro pórobeton Ytong se nanáší ve vrstvě 10 až 40 mm. Při pohledu na její parametry je hned patrné, proč se jí říká tepelněizolační – ve srovnání se zdící maltou Ytong má třikrát nižší tepelnou vodivost λ 10, DRY pro P=50 %  – zatímco u zdící malty Ytong je to 0,61 W/(m.K.), u zakládací tepelněizolační malty je to 0,18 W/(m.K). Podobně jako klasická zdící malta byla vyvinuta pro pórobetonové zdivo Ytong, ale její hlavní funkcí je omezení tepelných mostů mezi základovou deskou a první řadou zdiva a eliminace tepelných ztrát. Tomu je přizpůsobeno její složení i funkční parametry.

Příklad druhý: Kromě zakládací tepelněizolační malty Ytong jsou zdící malta Ytong, Ytong/Silka zdící malta zimní a Ytong malta Fix P označeny jako tenkovrstvé. To ovšem neznamená, že se dají zaměňovat. Na zdění všech tvárnic a příček Ytong je ideální zdící malta Ytong, zatímco Ytong malta Fix P je určena k tenkovrstvému lepení pórobetonových příčkových a stěnových panelů Ytong. A Ytong/Silka zdící malta se používá v zimním období, teplota při jejím zpracování se doporučuje v rozsahu 0 °C až 10 °C.

Objevují se i dotazy, zda lze použít zdící maltu Ytong i na vápenopískové tvárnice Silka.

Ani v tomto případě nedoporučujeme záměnu, zdící malta Ytong a Silka zdící malta jsou rozdílné malty ve svém složení, navíc zdicí malta Silka je dvakrát únosnější. Zdící maltu Ytong není možné použít ani na omítání zdiva, je to malta určená, jak už její název napovídá, pouze na zdění.