Tepelná čerpadla BOSCH lákají nízkými náklady a snadnou obsluhou

22. čvn 2020

V době, kdy ceny energií stále stoupají, distribuční síť zemního plynu se již nerozšiřuje nebo čelíte nelibosti sousedů kvůli obtěžujícímu kouři z komína, jsou tepelná čerpadla typu vzduch/voda optimální alternativou ke konvenčním způsobům vytápění a přípravě teplé vody. Jedná se o moderní, ekologický a především úsporný zdroj tepla. Při provozu nevznikají žádné lokální emise, které by obtěžovaly okolí škodlivými látkami či dokonce zápachem. Navíc je přívětivý i pro vaši peněženku. Tepelné čerpadlo získává až 75 % tepelné energie z okolního vzduchu (tzv. primární energie). To znamená, že pro získání výkonu např. 10 kW je potřeba pouze 2,5 kW pomocné elektrické energie. Spotřeba je tedy 4x nižší než v případě elektrokotle. Na tuto elektrickou energii navíc získáte od distributora výhodnější tarif, který lze využít i pro ostatní spotřebiče ve vašem domě.

Při volbě tepelného čerpadla Bosch Compress 7000i AWkteré je k dispozici ve výkonech 7, 9, 13 a 17 kW, se není třeba obávat nějakých zvláštních nároků na instalaci. Jedná se o tzv. kompaktní tepelné čerpadlo. Celé strojní zařízení je umístěno ve venkovní jednotce.  Instalace je velice snadná a nevyžaduje velké stavební úpravy. Odborná firma jen usadí venkovní jednotku a hydraulicky ji propojí s vnitřní jednotkou. 

Oproti splitovým tepelným čerpadlům zde odpadá nutnost volat k instalaci chlaďaře, jehož přítomnost celou montáž komplikuje a prodražuje. Na obdobné nevýhody narazíte i u tepelných čerpadel země/voda, kde je zase nutné řešit zemní vrt nebo plošný kolektor, a s tím spojené náročné a nákladné zemní práce.

A kde bude brát čerpadlo energii z okolního vzduchu, když budou hluboké mrazy? Tepelné čerpadlo Bosch Compress 7000i AW je schopno provozu až do -20 °C. Aby se udržela ekonomika provozu a prodloužila životnost, tak si již od cca -5 °C čerpadlo pomáhá elektrickým dotopem vnitřní jednotky o výkonu až 9 kW. Součástí čerpadla vzduch/voda je totiž integrovaný elektrokotel.

Vnitřní jednotku si můžete zvolit buď v závěsném provedení, která obsahuje kromě řídicí jednotky také všechny nezbytně nutné hydraulické a bezpečnostní komponenty. Nebo stacionární variantu, tzv. lednici,  s integrovaným nerezovým zásobníkem teplé vody o objemu 190 l. Závěsnou variantu lze v případě potřeby samozřejmě doplnit o externí zásobník teplé vody.

Integrovaná řídicí jednotka je vybavena ekvitermní regulací, která je napojena na venkovní čidlo a sama automaticky přizpůsobuje výkon čerpadla dle aktuální venkovní teploty. Tepelné čerpadlo Bosch lze snadno připojit na internet a ovládat ho na dálku pomocí aplikace, kterou si můžete zdarma stáhnout do Vašeho mobilního telefonu či tabletu s Android nebo iOS.

Pro výběr tepelného čerpadla, se vždy obraťte na odbornou firmu, která vám správně spočítá veškeré technické parametry a náklady a následně zajistí kvalitní instalaci. Vypracovanou nabídku na tepelné čerpadlo vám poskytne většina firem zdarma.

Získat nezávaznou nabídku na tepelné čerpadlo vzduch/voda ZDE

Do 30. 9. 2020 získáte ke každému zakoupenému tepelnému čerpadlu kuchyňský robot Bosch MUM 5 v hodnotě 10 790,- Kč. Více o akci... 

Princip fungování tepelného čerpadla

1. Tepelná energie získaná ze vzduchu se v tepelném čerpadle prostřednictvím tepelného výměníku (výparníku) přenáší na kapalné chladivo. Chladivo má za nastaveného tlaku velmi nízký bod varu, proto se rychle ohřívá a vypařuje se již při nízkých teplotách - zplyňuje.

2. Kompresor stlačí plynné chladivo, kdy touto kompresí dojde ke značnému nárůstu jeho teploty. K teplu získanému ze vzduchu se přidá i teplo (celý příkon) z kompresoru.

3. Takto získané teplo se za pomoci druhého tepelného výměníku (kondenzátoru) přenáší do otopné vody, která již proudí do otopné soustavy a zásobníku teplé vody.

4. Nakonec proudí chladivo přes expanzní ventil, kde se jeho tlak sníží na původní hodnotu, a poté dojde zpět do výměníku. Popsaný proces se opakuje stále dokola v uzavřeném cyklu 

bosch-vytapeni.cz

Advertisement