Dlažba v barvě terakoty dodá šarm celé zahradě

8. čvn 2020

Každá zahrada by svým majitelům kromě neodmyslitelné námahy měla nabídnout i pohodlné místo k odpočinu. Posezení na kvalitním zahradním nábytku je nezbytným předpokladem. Pro jeho umístění je dobré počítat i s minimální zpevněnou plochou v podobě zahradní terasy. Ta by  z praktických důvodů měla přiléhat k domu, nicméně může být umístěna i v centru vaší zahrady pro větší požitek z  pěstěné zeleně. Zpevněná plocha může mít různé povrchy, ale jedním z nejoblíbenějších je jednoznačně beton. Ten dokáže odolávat zdejšímu proměnlivému počasí a výrazným výkyvům teplot. Krom toho ale udivuje i svou variabilitou a estetickými možnostmi. Vzhledem k trvanlivosti a odolnosti je zajímavou volbou i z hlediska ceny. Beton je navíc čistě přírodním materiálem, jehož střídmé použití zajišťuje bezpečný pohyb a zpříjemňuje pobyt na zahradách již po generace.

Výběr podle zatížení

Při výběru dlažby je důležité zohlednit, k jakému účelu bude zpevněná plocha používána a jakému zatížení bude vystavena. Příjezdové cesty ke garáži, případně plocha pro odstavení vozidla potřebuje jinou dlažbu, než terasa určena k sezení.  U pochozí dlažby stačí tloušťka dlaždic mezi 33 – 50 mm. U ploch zatížených lehkým provozem, kam se řadí příjezdové cesty a parkovací stání u rodinných domů, musí dosahovat tloušťka dlaždic 60 – 70mm. Pokud však chcete sjednotit styl své zahrady a dát všem zpevněným plochám stejný kabát, musíte výběr dlažby přizpůsobit nejnamáhanější ploše.

Překvapivá variabilita betonové dlažby

Klasické zámkové a skladebné dlažby snesou běžný provoz kolem rodinného domu bez problému. Dalším kritériem výběru je samozřejmě vzhled. Zapomeňte ale na omezený výběr betonových dlažeb v klasickém šedém provedení, možnosti jsou dnes bezbřehé. Jedno z nejširších portfolií betonových dlažeb a komponentů na exteriérové i interiérové použití nabízí česká společnost Presbeton. Hitem letošního léta jsou atraktivní probarvené varianty v terakotových odstínech, které vnesou do vaší zahrady ospalou středomořskou atmosféru.

Zámková dlažba VEKTORIT v ohnivé variantě VESUV a celkovém retro vzhledu překvapivě skvěle ladí jak s moderní, tak s klasickou venkovskou architekturou.

Dlažba PICADO v barevné variantě COLORMIX TIERA dokonale imituje přírodní kámen v nepravidelném tvaru. Pokládka je však na rozdíl od přírodního kamene usnadněna větším rozměrem jednotlivých dlaždic, na kterých jsou již z výroby vytvořené „falešné" spáry, které se spolu s těmi skutečnými po pokládce zasypou vhodným pískem. Tím se podtrhne dokonalá přirozenost vyskládané plochy. Dlažba je určena pro pochozí plochy i pro místa s občasným pojezdem osobních automobilů. Můžete je tak použít na terasu, chodníčky i před vjezd do garáže.

Dalším oblíbeným povrchem je imitace starých dlažebních kamenů s výstižným názvem HISTORIK. Tuto dlažbu o tloušťce 80 mm můžete použít i tam, kde se očekává náročný provoz těžkých vozů.

Kvalita betonových povrchů jde stále dopředu

Společnost Presbeton  opatřuje všechny své produkty speciální vnitřním ochraným systémem Protect Sytem IN, který propůjčuje finálním produktům intenzivnější barvy a snižuje nasákavost výrobků na naprosté minimum. Redukovaná nasákavost výrobků má dlouhodobě pozitivní vliv na barevnou stálost dlažeb a usnadňuje jejich údržbu a čištění.

www.presbeton.cz