Tipy, jak se připravit na profesionální focení u vás doma

27. bře 2023

Rozhodli jste se se svým protějškem, že se chcete nechat zvěčnit ještě před svatbou, ale nechce se vám do ateliéru a představa parku a hromady čumilů vás také neláká? Máte pravdu, focení doma může být nakonec tou nejlepší volbou. Máme pro vás několik tipů, jak se na něj připravit, aby byly fotky co nejkrásnější.

Možná vás už za chvilku čeká svatba, ale rádi byste nechali zachytit sebe a svou životní lásku v prostředí, které je vám nejpřirozenější, tedy ve vašem společném domově. To může být velmi vzrušující, ale zároveň i trochu stresující záležitost. Berte to ale pozitivně. Fotografa si můžete vyzkoušet právě v klidu domova a budete mít jasno, až nastane čas na shánění svatebního fotografa.

Profesionální fotograf by měl být empatický

S fotografem byste se měli cítit příjemně a v klidu. Správný fotograf se pozná mimo jiné podle toho, že mezi jeho dovednosti nepatří pouze nastavení foťáku a kompozice, ale také empatie. Ne každý člověk je před foťákem naprosto přirozený a je na fotografovi, aby dokázal navodit příjemnou atmosféru. A jak můžete vy sami přispět k tomu, aby vaše focení dopadlo co nejlépe?

Připravte si prostor k perfektnímu focení

Ještě předtím než k vám domů přijde fotograf, ujistěte se, že je váš domov naprosto čistý a upravený. Promyslete si i konkrétní místa, na kterých byste se rádi nechali zvěčnit. Pokud vás napadly nějaké propriety, které na fotkách nesmějí chybět, připravte si je, ať můžete svou představu probrat přímo s fotografem. U portrétových fotografií myslete i na dostatečné osvětlení denním světlem.

Vyberte si oblečení, ale vyhněte se okázalým kouskům

Některé páry si na focení berou stejné oblečení i boty, někteří volí třeba jen stejnou barvu tenisek, je to velmi individuální. Nemá smysl si brát značkové oblečení s výraznými logy. Na fotkách by vám mohly ubírat pozornost. Oblékněte se tak, aby vám bylo pohodlně, váš vnitřní pocit se bude odrážet na celkové náladě, postoji a v konečném důsledku také na vašem výrazu. Domluvte se se svou drahou polovičkou, jak byste si focení představovali.

Vždy s fotografem komunikujte, ať nemáte jiná očekávání

Něco se vám nezdá, nelíbí nebo se v něčem necítíte příjemně? Ihned to proberte s fotografem. Správná komunikace je vždy základ úspěchu. Průběžnou komunikací se vyhnete případnému zklamání, kdyby fotky nevypadaly tak, jak jste si původně vysnili.